Trending By: Salma Syahbuddin June 21, 2021 @ 12:43pm

Kelulusan Automatik Moratorium Bagi Peniaga Tidak Boleh Beroperasi Sepanjang PKP 3.0

Perniagaan yang tidak tersenarai dalam senarai yang dibenarkan beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP3.0) dan pekerja mereka boleh memohon moratorium dan akan diberikan kelulusan secara automatik.

Ia termasuklah  individu golongan M40 dan T20 yang terjejas pendapatan akibat pelaksanaan PKP 3.0 ini.

Menurut Menteri Kewangan Malaysia, Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, kerajaan juga akan terus memberikan bantuan kewangan secara bersasar kepada perniagaan dan individu yang terjejas.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) turut menyatakan, moratorium automatik akan diberikan kepada golongan B40 jika mereka memohon, tidak kira sama ada terjejas pendapatan atau tidak.

“Begitu juga individu M40 dan T20 yang terjejas pendapatan akan turut dibantu. Jika kewangan terkesan disebabkan sekatan pergerakan penuh, mereka boleh memohon moratorium dan akan diberikan secara automatik.”

“Ia termasuk perniagaan yang berada dalam sektor tidak dibenarkan beroperasi oleh MKN sepanjang tempoh ini.”

Namu, bagi individu yang tidak terjejas mereka boleh membayar pinjaman seperti biasa.

Tengku Zafrul berkata, sepanjang krisis Covid-19, kerajaan akan terus menyalurkan bantuan tunai secara langsung kepada golongan terjejas.

Dan, jumlah besar bantuan tunai secara langsung yang telah diberikan kepada rakyat bagi keseluruhan 2021 adalah sebanyak RM16.7 bilion.

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 3 Jul 2020
Trending Wed, 11 Dec 2019

Video Lucah Zul Ariffin Tular?

Alamak! Takutnyaaaa

Kes Mahkamah Tue, 18 Jul 2023
Trending Wed, 17 Aug 2022

‘Boleh Tegur Tapi…’ – Ani Maiyuni Pertahan Kerjaya Sebagai Artis Dangdut

Penyanyi Dangdut, Ani Maiyuni memberi pandangan tentang sikap pengguna laman sosial yang selalu memandang rendah dan menghina kerjaya penyanyi dangdut. Bagi Ani, dia beranggapan golongan selebriti sentiasa terbuka menerima teguran, namun jangan keterlaluan dalam memberi […]

error: Content is protected !!