Trending By: Salma Syahbuddin June 21, 2021 @ 12:43pm

Kelulusan Automatik Moratorium Bagi Peniaga Tidak Boleh Beroperasi Sepanjang PKP 3.0

Perniagaan yang tidak tersenarai dalam senarai yang dibenarkan beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP3.0) dan pekerja mereka boleh memohon moratorium dan akan diberikan kelulusan secara automatik.

Ia termasuklah  individu golongan M40 dan T20 yang terjejas pendapatan akibat pelaksanaan PKP 3.0 ini.

Menurut Menteri Kewangan Malaysia, Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, kerajaan juga akan terus memberikan bantuan kewangan secara bersasar kepada perniagaan dan individu yang terjejas.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) turut menyatakan, moratorium automatik akan diberikan kepada golongan B40 jika mereka memohon, tidak kira sama ada terjejas pendapatan atau tidak.

“Begitu juga individu M40 dan T20 yang terjejas pendapatan akan turut dibantu. Jika kewangan terkesan disebabkan sekatan pergerakan penuh, mereka boleh memohon moratorium dan akan diberikan secara automatik.”

“Ia termasuk perniagaan yang berada dalam sektor tidak dibenarkan beroperasi oleh MKN sepanjang tempoh ini.”

Namu, bagi individu yang tidak terjejas mereka boleh membayar pinjaman seperti biasa.

Tengku Zafrul berkata, sepanjang krisis Covid-19, kerajaan akan terus menyalurkan bantuan tunai secara langsung kepada golongan terjejas.

Dan, jumlah besar bantuan tunai secara langsung yang telah diberikan kepada rakyat bagi keseluruhan 2021 adalah sebanyak RM16.7 bilion.

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 14 Jul 2021
Featured Wed, 13 Oct 2021
Trending Mon, 7 Jan 2019
Trending Tue, 24 Sep 2019

美研究:心脏停跳大脑继续运作!人死后仍有意识

人死后会有什么感觉,会看见、听见什么,是大家一直以来争论不休的课题。

Trending Mon, 6 Aug 2018

Jadi Isteri Tak Sampai 24 Jam, Akhirnya Fatin Pergi Jua…

Pernikahan mereka berjalan serba ringkas, hanya dihadiri ahli keluarga terdekat, tiada baju pengantin, malah ketika Azzam melafazkan akad nikah, Fatin Nursyahirah hanya mampu terbaring di atas katil, sebelum dia dimasukkan ke Hospital Jitra petang itu untuk menjalani rawatan akibat sesak nafa

Trending Wed, 24 Mar 2021
Trending Thu, 22 Mar 2018

「爱睡症患者」肯定都这样!

插画艺术家LiNGViSTOV是一个来自俄罗斯的团队所组成,他们当初透过Skype学英文而认识,因为热爱卡通、插画因而开始创作。「爱睡症患者」才懂的嗜睡插画就此诞生!

| Live TV