Featured By: Dharnieya Nur Amelsa January 4, 2023 @ 4:53pm

“Jangan Cepat Catch Feelings” – Nasihat Azfar Heri Buka Mata Ramai Jadi Lebih Matang

Umum mengetahui, pempengaruh media sosial Azfar Heri sering memuat naik video menarik untuk tontonan warganet di YouTube.

Namun, baru-baru ini tular sebuah perkongsiannya di TikTok apabila dia memberi sedikit nasihat dan motivasi kepada pengikut yang menonton videonya.

Menerusi hantaran tersebut, Azfar memberitahu untuk tidak terlalu cepat mempunyai perasaan terhadap seseorang memandangkan tidak tahu niat dan layanan sebenar orang itu terhadap kita.

“Apa yang I boleh cakap ialah, jangan cepat catch feelings dengan orang. Sebab kadang-kadang orang itu layan kita baik ataupun maybe orang itu just suka and nak rapat dengan kita,” katanya.

Menurut Azfar, apabila kita mempunyai perasaan terlalu cepat terhadap seseorang, ia akan mewujudkan sebuah persekitaran sendiri, berkhayal dan akan berfikir dengan terlalu banyak.

Disebabkan oleh itu, Azfar berpesan untuk tidak telalu cepat menyukai seseorang walaupun ia sukar untuk dihalang.

“Tapi kita sendiri jangan cepat catch feelings lah. Sebab kadang-kadang bila catch feelings ni kita akan create kita punya own environment and kita akan jadi delusional and time itu jugalah kita akan start overthinking.

“Kita akan start rasa macam betul ke? Banyak soalan dalam otak. So what I can say is, I know it’s hard tapi jangan cepat catch feelings lah. Itu apa yang I pesan kat diri I,” akhiri Azfar.

@imnxsall Thank you azfar for this motivation #azfarheri @azfarheri #fypシ #foryoupage ♬ Tertawan Hati – Awdella

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata warganet bersetuju dengan nasihat dan pesanan yang diberi oleh Azfar.

Bukan itu sahaja, malah ada juga segelintir yang mengucapkan terima kasih kepadanya kerana sudah membuatkan mereka sedar.

“Betul do apa Azfar cakap. But tu lah aku ni jenis catch feelings sangat.

“Thanks for your advice!

“Terima kasih kerana telah menyedarkan saya.

“Thanks for the words!

“Agree with this thing,” komen netizen.

Setakat artikel ini ditulis, video tersebut telah meraih sebanyak 419,000 tontonan, 81,000 tanda suka dan lebih 801 komen.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Tue, 10 Jul 2018

Wow! Tun M Kongsi Rahsia Gaji Selama 29 Tahun

Saya simpan gaji saya. Itulah duit yang saya ada sekarang sebab semuanya dibayar oleh kerajaan.

Hiburan Wed, 25 Jul 2018

Bagi Sedikit Masa, Aliff Aziz Mengaku Tak Pernah Lupa…

Insha Allah, Aliff Aziz akan kembali ke studio sekiranya mendapat material sesuai. Bukan tak rindu nak menyanyi cuma…

Trending Mon, 17 Dec 2018

搭飞机时坐到「三角形标志」下的位置,其他人都会超羡慕你!

如果你常搭飞机,是否曾注意到机舱内部有个「三角形标志」呢?

Trending Tue, 27 Aug 2019

一个结婚蛋糕吃了49年!这对夫妻明年用蛋糕屑继续

美国宾夕法尼亚州就有一对白发苍苍的夫妻,把1970年结婚时的结婚蛋糕冷冻起来,每年一到结婚纪念日便切一小块出来吃,持续了整整49年。

Featured Fri, 9 Mar 2018

Anak-Anak Pasti Teruja Kalau Dapat Tengok Dinosaur Cuti Sekolah Ini

Setiap kali ada cuti sekolah, pastinya ibu bapa antara individu yang paling sibuk mencari lokasi percutian untuk membawa anak-anak. Kononnya untuk ‘reward’ anak-anak yang dah penat lelah pergi sekolah! Waktu cuti sekolah jugalah masa yang sesuai untuk ibu bapa mengambil cuti setelah penat bekerja. Kadang-kadang, si anak ini memilih sendiri lokasi yang mereka mahukan, tetapi permintaan tersebut mestilah dapat kelulusan mak ayah kan? 

Trending Fri, 6 Nov 2020
Trending Thu, 18 Jul 2019

SAH! Video ‘Semburit’ Haziq Tulen

aya selaku ketua polis negara tidak boleh memandai-mandai… perkara itu menjadi subjek dalam perbicaraan sekiranya dibawa ke muka pengadilan.

Featured Wed, 26 Oct 2022

[VIDEO] Fify Azmi Teruja Pertama Kali Pakai Inai! Netizen Sangkakan Bertunang, Tapi…

Perkongsian video pelakon Fify Azmi teruja apabila pertama kali memakai inai yang dimuat naik di laman sosial mengundang pelbagai reaksi warganet sehingga dipenuhi dengan ucapan tahniah. Memetik laporan Harian Metro, Fify menjelaskan perkongsian tersebut hanya […]