Featured By: Nurul Hana June 22, 2023 @ 10:11am

Mat Dan Tampil Dalam Misi Meneroka Impian Dan Realiti Alam Di TV9

Pengembara dan pengacara, Muhamed Kareef Daniel Abdullah atau lebih dikenali sebagai Mat Dan bakal mengaadakan program dokumentari travelogue terbaharu ‘Misi Mat Dan’ yang akan membawa penonton mengembara dan meneroka khazanah alam yang menarik di dalam Malaysia.

Seorang pengembara berwarganegara England yang telah menetap di Malaysia semenjak 2009. Mat Dan semakin dikenali ramai kerana kemahirannya yang fasih bertutur bahasa Melayu dalam dialek Terenggan

Mat Dan akan membawa penonton menonton enam misi meninjau ancaman semula jadi yang berlaku di negara kita. Dia juga sempat berinteraksi dengan penduduk tempatan bagi meneroka lebih dalam lagi tentang alam semula jadi.

Misi Mat Dan kali ini lebih memfokuskan dalam mencari jalan penyelesaian untuk menjaga dan mengekalkan keindahan alam semula jadi di Malaysia ini.

Misi pertama Mat Dan telah melawat ke Taman Negara, Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan di Kuala Gandah, Pusat Konservasi Hidupan Liar di Sungkai Perak.

Mat Dan ingin membincangkan tentang pemburuan haram yang menyebabkan populasi Harimau Malaya yang semakin pupus, gajah kehilangan keupayaan untuk meneruskan hidup dan pelbagai masalah yang telah mengganggu kestabilan ekosistem alam akibat perbuatan manusia yang tidak bertanggungjawab ini.

Program bersiri ‘Misi Mat Dan’ dapat menjadi satu pendekatan kepada generasi muda sekarang supaya mereka lebih memahami tentang kepentingan laut, sungai dan hutan yang merupakan habitat kepada hidupan liar.

Kami berharap agar program ini dapat memberi inspirasi kepada penonton dan sebagai peringatan bahawa kita juga sebagai rakyat Malaysia dipertanggungjawabkan oleh Pencipta untuk menjaga kelestarian alam ini supaya generasi akan datang dapat hidup dengan sihat dan selamat.

“Selain daripada itu, negara kita mempunyai banyak destinasi percutian menarik dan unik yang boleh dilawati bersama keluarga dan rakan-rakan.

“Jika destinasi-destinasi yang kaya dengan keindahan alam ini dapat dijaga dengan baik, ia boleh merangsang sektor pelancongan yang turut menjana pertumbuhan ekonomi negara dengan kedatangan pelancong dan pelabur dari dalam serta luar negara,” kata Puan Khairunnisa Kamarulzaman, Pengurus Besar Pengurusan Program & Penyiaran TV9.

Program bersiri 6 episod ini bakal bersiaran bermula pada 3 Julai 2023, setiap hari Isnin, pukul 10.00 malam dan strim secara HD melalui www.tonton.com.my.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh Ikuti media sosial rasmi Facebook, Instagram & Twitter di @TV9Malaysia serta TikTok @TV9MalaysiaOfficial dan layari http://www.xtra.com.my/ untuk perkembangan terkini tentang program TV9.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 27 Jun 2023
Hiburan Wed, 5 Jul 2023
Hiburan Thu, 6 Apr 2023

Puteri Sarah Bakal Fail Pembelaan Tuntutan Nusyuz

Puteri Sarah Liyana bakal memfailkan pembelaan terhadap tuntutan nusyuz.

Hiburan Mon, 30 Oct 2023

Bapa Hanis Zalikha Alami Pendarahan Dalam Otak Akibat Terjatuh, Ingatan Makin Lemah – “Kalau Lewat Sikit Boleh Hilang Upaya Bercakap…”

Allahu sebagai anak, ni perkara yang kita paling takut kan.. Semoga bapa Keknis cepat sembuh

Hiburan Tue, 4 Sep 2018

Fathia Latiff Jadi Simbol Seks Netizen?

Mahu meraih publisiti semula ke? Sila baca artikel ini untuk mengetahui cerita selanjutnya

Trending Mon, 27 Nov 2017

美瞳扔了吧!黑科技20秒让黑眼睛变蓝眼睛

眼睛的颜色毕竟是由基因决定的,那我们炎黄子孙想要变成蓝眼睛只能通过佩戴美瞳,不过近日外媒曝出了一则国外的黑科技,可以让棕色眼睛20秒变成蓝色,这是怎么回事?

LIFESTYLE Sat, 31 Mar 2018

Shopping Has Never Been Easier and More Cost Saving Thanks to CJ WOW SHOP

It’s CJ WOW SHOP’s 2nd anniversary and they’ve got loads of surprises in store.