Featured By: Salma Syahbuddin May 14, 2022 @ 7:00pm

Tidak Menepati Piawaian Halal, Kotor & Menjijikkan, Kelulusan Penyembelihan Daging Import Syarikat Australia Digantung Serta-Merta

Susulan kes penyembelihan daging import dari Australia yang tular baru-baru ini, pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengumumkan bahawa pihaknya telah menggantung kelulusan penyembelihan dari syarikat penyembelihan yang diberikan kepada Thomas Foods International Lobethal.

Menurut Ketua Pengarahnya, Datuk Hakimah Mohd Yusoff, keputusan itu dibuat hasil sidang khas antara Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), JAKIM bersama pihak berkuasa Australia iaitu Department of Agriculture, Water And The Environment (DAWE).

“JAKIM telah menjalankan siasatan ke atas loji sembelihan berkenaan dan mengadakan beberapa siri perbincangan dengan pihak berkuasa Australia,” katanya.

Perkara ini menjadi perhatian selepas Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bersama Pekemas dan Sahabat 99 mendedahkan pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) penyembelihan halal oleh syarikat di Australia.

Ia termasuklah pendedahan bukti berupa video, gambar serta keterangan saksi yang bekerja di syarikat terbabit.

Tegasnya lagi, badan pensijilan halal yang bertanggungjawab dalam penyeliaan status halal ke atas loji sembelihan, Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australia Inc. (Sichma) juga berkemungkinan dibatalkan status kelulusan sebagai badan pensijilan halal yang diiktiraf JAKIM sekiranya didapati tidak mematuhi keperluan SOP halal Malaysia.

ARTIKEL BERKAITAN:Saksi Dedah Proses Sembelih Daging Import Dari Australia Haram, Kambing Dilemaskan & Penyembelih Minum Arak

Sumber: Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Thu, 1 Sep 2022
Featured Fri, 9 Dec 2022

Dedahkan Rahsia Disukai Ramai, Ustaz Abdullah Khairi Tegaskan Bacalah…

Pendakwah bebas, Ustaz Abdullah Khairi tular di media sosial kerana berkongsi tip untuk disukai dan disenangi oleh orang ramai. @ciknurul06 Amalan mengelakkan permusuhan #ceramah #ceramahpendek #selfreminder #ustazabdullahkhairi #fyp #fypシ ♬ original sound – ciknurul06 Perkongsian […]

Hiburan Thu, 27 Sep 2018

Selamat Hari Lahir ke 35 tahun, Fazura! Ucapan SWEET Fattah Buat Anda Rasa Nak Cepat Kahwin

Semoga Allah melindungi dan merahmati awak dengan kebaikan di dunia dan akhirat. Saya tahu awak akan menjadi seorang ibu yang baik untuk anak-anak kita.

Featured Mon, 3 Jul 2023
Hiburan Sat, 7 Dec 2019

Rupanya Isa Khan Lamar Risteena November Lepas…Tahniah!

Terjawab sudah, tahniah Isa & Risteena!

#tilljannah Mon, 25 Oct 2021

“One Step Closer” – Latif Romly Selamat Bertunang Dengan Kekasih Hati

Jaguh lompat jauh negara, Latif Romly atau nama sebenarnya Abdul Latif bin Romly telah selamat melangsungkan pertunangan dengan wanita pilihan hatinya dalam satu majlis yang berlangsung di Kangar, Perlis pada Sabtu. Pemenang pingat emas negara […]

Trending Mon, 15 Jul 2019

10张「世界最强挑夫」超级比一比!最后一张简直牛上天

世界上的神人很多,网路上屡见不鲜;但若论到顶上功夫的厉害,很难有人强过以下一系列……

Eat Travel Thu, 11 Jun 2020
Trending Wed, 18 Dec 2019

Diejek ‘Lady Boy’, Remaja Didakwa Tembak Mati Rakan

berhentilah sikap ejek mengejek yang boleh mengakibatkan kematian

error: Content is protected !!