Trending By: Salma Syahbuddin November 3, 2020 @ 3:29pm

Lanjutan Moratorium Bantu Ringankan Hutang Rakyat

Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan pada Jumaat ini mengambil kira beban individu dan perniagaan yang terjejas akibat Covid-19.

Justeru itu, kerajaan diminta agar Moratorium dilanjutkan dalam tempoh beberapa bulan lagi bertujuan untuk meringankan hutang rakyat.

Terdapat bank yang mampu lanjutkan moratorium

Sumber : Google

Menurut, Pensyarah Kanan Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff, bank-bank di negara ini, terutamanya bank-bank di bawah kerajaan seperti Agro Bank, masih berupaya memberikan moratorium.

Bukan itu sahaja, bank komersial juga dilihat mampu melaksanakan moratorium apabila 8 bank tempatan dilaporkan mencatatkan jumlah keuntungan sebelum cukai berjumlah RM35 bilion bagi tahun 2018 dan 2019.

Tingkatkan ekonomi digital

Sumber : Google

Tambahnya lagi, dalam Belanjawan 2021 ini kerajaan perlu memberi fokus dalam menawarkan peluang pekerjaan melalui ekonomi digital disamping menaik taraf kemahiran dan pengetahuan terutamanya bagi golongan muda.

“Mereka ini mempunyai pemikiran yang kreatif dan inovatif dan jika diberi peluang untuk menaik taraf kemahiran dan pengetahuan, mereka boleh menjana pendapatan melalui pekerjaan bukan tradisional, melangkaui sempadan negara asalkan ianya memberi nilai tambah ke atas industri sedia ada,” katanya.

Sumber : Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 20 Apr 2020
Trending Sat, 28 Jul 2018

Chong Wei ‘Gantung Raket’ Selamanya?

Jika benar beliau bakal bersara, sudah tentu berita ini membuatkan rakyat Malaysia bersedih. Kami doakan Datuk Lee Chong Wei sembuh seperti

Trending Sun, 27 Oct 2019

Terpaksa Di Bedah Kos Cecah 17k – Mungkin Jangkitan Masa Cukur Bulu Ketiak!

Ingatkan Jerawat Biasa, Ketiak Lelaki Ini Terpaksa Dibedah, Kos Cecah RM17K

Trending Fri, 29 Nov 2019
Trending Tue, 22 May 2018

Cuaca Panas Luar Biasa, 65 Maut Di Pakistan

Lebih meresahkan, orang Islam yang sedang menjalani ibadah puasa Ramadan dilihat ternanti-nanti waktu berbuka puasa kerana cuaca panas luar biasa itu amat mencabar buat mereka.

Trending Fri, 28 Feb 2020

“Ego, Cerebral Palsy Dan Keguguran”- Angkat Isu Rumah Tangga, Drama Maaf Tak Indah Main Emosi Netizen

Masalah rumah tangga dalam sesebuah perkahwinan bukan lagi sesuatu yang dikira sebagai”taboo”. Isu seperti penderaan fizikal dan mental, poligami, nafkah zahir dan batin, kesuburan merupakan antara masalah rumah tangga yang sering menjadi topik dan bualan […]

Trending Thu, 8 Oct 2020
Trending Fri, 4 Oct 2019

Bayi Maut Kepala Terkena Kipas Siling

Bapa Tiri Dakwa Tak Sengaja Lambung Anak

Trending Fri, 8 May 2020

| Live TV