Trending By: Salma Syahbuddin November 3, 2020 @ 3:29pm

Lanjutan Moratorium Bantu Ringankan Hutang Rakyat

Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan pada Jumaat ini mengambil kira beban individu dan perniagaan yang terjejas akibat Covid-19.

Justeru itu, kerajaan diminta agar Moratorium dilanjutkan dalam tempoh beberapa bulan lagi bertujuan untuk meringankan hutang rakyat.

Terdapat bank yang mampu lanjutkan moratorium

Sumber : Google

Menurut, Pensyarah Kanan Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff, bank-bank di negara ini, terutamanya bank-bank di bawah kerajaan seperti Agro Bank, masih berupaya memberikan moratorium.

Bukan itu sahaja, bank komersial juga dilihat mampu melaksanakan moratorium apabila 8 bank tempatan dilaporkan mencatatkan jumlah keuntungan sebelum cukai berjumlah RM35 bilion bagi tahun 2018 dan 2019.

Tingkatkan ekonomi digital

Sumber : Google

Tambahnya lagi, dalam Belanjawan 2021 ini kerajaan perlu memberi fokus dalam menawarkan peluang pekerjaan melalui ekonomi digital disamping menaik taraf kemahiran dan pengetahuan terutamanya bagi golongan muda.

“Mereka ini mempunyai pemikiran yang kreatif dan inovatif dan jika diberi peluang untuk menaik taraf kemahiran dan pengetahuan, mereka boleh menjana pendapatan melalui pekerjaan bukan tradisional, melangkaui sempadan negara asalkan ianya memberi nilai tambah ke atas industri sedia ada,” katanya.

Sumber : Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 8 Nov 2018

‘Publicity Is His Friend’, Kenapa Lelaki Ini Label Aliff Syukri Sebagai Dramatik?

Senang faham, kau baling bola kat orang disleksia, dorang susah nak tangkap. Maksudnya?

Trending Wed, 4 Nov 2020
Trending Sun, 12 Jan 2020

Cedera Parah Disamun Jiran Dalam Lif

Seorang wanita cedera parah akibat ditikam 10 kali ketika disamun seorang jirannya, dalam kejadian dalam sebuah lif di Flat Taman Sri Damai, Jelutong, di sini. Ketua Polis Daerah Timur Laut Asisten Komisioner Soffian Santong, berkata […]

Featured Wed, 13 Oct 2021

Bas Elektrik Pertama di Sabah Akan Beroperasi Tidak Lama Lagi

Kerajaan negeri Sabah akan melaksanakan projek bas elektrik yang pertama akhir tahun ini di bandar Kota Kinabalu bagi menyediakan pengangkutan awam yang lebih baik kepada rakyat. Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Jafry […]

Featured Fri, 4 Jun 2021

Keputusan SPM 2020 Khamis Depan – Menteri Pendidikan

Menteri Kanan Pendidikan, Radzi Jidin, hari ini, memberitahu keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 akan diumumkan pada 10 Jun atau Khamis depan. Dalam satu perkongsian video pendek di laman Facebooknya, beliau berkata Kementerian Pendidikan […]

Trending Mon, 20 Apr 2020
Trending Mon, 21 Jan 2019

走路速度越快「越不快乐」从小地方看你的人生愉悦指数

现代城市步调紧凑,步伐似乎也因为压力与时间压缩而变得急促!其实走路与个性有相当大的关联,从走路的方式,多少也能反映出一个人的特质……

Trending Fri, 24 Jul 2020

Cuti Khas Aidiladha Belum Diputuskan – KPM

Jadi tunggu dulu keputusan KPM okay!

| Live TV