Trending By: Yanie Baharom September 10, 2019 @ 12:00pm

Lelaki minta tunang buktikan masih dara, Dr Amalina kesal!

Apabila pasangan kekasih mengikat tali pertunangan, bererti sebelah kaki mereka sudah bersedia melangkah ke alam perkahwinan dan semestinya sebelum keputusan itu diambil, banyak pertimbangan dibuat. 

Salah satunya, menyakini bahawa wanita atau lelaki yang ditunangi kita itu adalah orang yang kita cintai dan punya keserasian melainkan ia adalah aturan keluarga.

Justeru apabila lelaki yang bakal menjadi suami menggesa tunangannya untuk membuktikan status dara, ia adalah satu permintaan yang tidak masuk akal apatah lagi keluarga wanita turut menyokong. Sedangkan Islam menyaran kita untuk menjaga aib diri.

Mengapa keluarga wanita tadi tidak meminta tunangan si anak yakni lelaki itu membuktikan ‘keterunaannya’ untuk mengesahkan dia seorang lelaki tidak pernah ternoda dan baik? Memang tidak masuk akal, kerana tiada rawatan untuk membuktikan ‘keterunaan’ sebagaimana rawatan pemulihan dara.

Tetapi mungkin isu ‘keterunaan’ ini boleh dibuktikan dengan penggunaan Alat Pengesan Pembohongan Poligraf untuk melihat sejauh mana kejujuran lelaki itu. 

Topik yang diperkatakan ini ada kaitan dengan luahan doktor bedah popular, Dr Amalina Bakri yang berasa kesal terhadap tindakan seorang lelaki yang bertanyakan tentang selaput dara tunangnya.

Berkongsi perkara terbabit di laman sosial Twitter miliknya baru-baru ini, Dr Amalina meneaskan situasi itu amat mengecewakan.

“Seorang gadis bertanya kepada saya soalan ini: “Doktor, bagaimana saya nak buktikan kepada tunang dan keluarga saya yang saya masih dara? Ada tak pemeriksaan perubatan untuk memberikan bukti yang mereka minta?”

“Pertama sekali, saya tidak percaya seseorang individu boleh bertanyakan soalan sedemikian. Dan ianya menyedihkan apabila tunang dan keluarganya sendiri sanggup meminta bukti.

“Apapun, saya tidak mahu terus membebel. Ini pautan artikel daripada Prof Dr Imelda mengenai selaput dara,” tulis Dr Amalina.

Seorang gadis bertanya saya soalan ini: “Doktor, bagaimana saya nak buktikan kepada tunang dan keluarga saya yang saya masih dara. Ada tak pemeriksaan perubatan untuk bagi bukti sebab dia orang minta.”
First of all, I cannot believe that someone would ask such thing.

— Dr. Amalina (@DrAmalinaBakri) September 6, 2019

Dalam artikel terbabit, Dr Imelda menerangkan secara terperinci tentang keadaan selaput dara yang sering menjadi mitos dan dikaitkan dengan hubungan kelamin.

Malah, ada yang turut berkongsi pandangan dan nasihat kepada gadis yang mengajukan pertanyaan terbabit agar mempertimbangkan untuk tidak meneruskan hubungan dengan tunangnya itu.

Hingga ada yang berang dan mempersoalkan balik tentang kesesuaian dan keperluan lelaki berkenaan mengajukan solan sedemikian kepada tunangan yang bakal menjadi isterinya itu.

Pelbagai kisah menarik mengenai topik kesihatan wanita dikupas menerusi rancangan Tanya Dr Imelda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 13 May 2020

Tidak Pernah Keluarkan SOP Ziarah Beraya – MKN

Hati-hati dengan berita palsu guys..

Trending Wed, 26 Jun 2019

Mahu Kelainan, Bapa Ini Nekad Namakan Anak Google

Bayi lelaki menjadi tumpuan netizen apabila bapanya menamakan anaknya itu, Google.

Trending Sat, 10 Mar 2018

Pemulihan Bekalan Air Perlahan, Penduduk Lembah Klang Sabar ya!

Menurut Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), setakat pukul 7 pagi ini peratusan pemulihan berdasarkan jumlah keseluruhan akaun yang terkesan adalah sebanyak 73 peratus.

Trending Mon, 21 Sep 2020
Trending Mon, 14 Dec 2020

Perdana Menteri Arah Bekalan Vaksin Ditambah Sehingga 70%

Semoga ini yang terbaik buat rakyat Malaysia

Trending Tue, 5 Jan 2021
Featured Tue, 27 Nov 2018
Trending Wed, 28 Oct 2020

Pasangan Suami Isteri Yang Terpisah Akibat PKPB Dibenarkan Merentas Negeri

Buat pasangan suami isteri yang terpisah tu, kena patuh SOP juga okay!

Trending Sun, 17 Jan 2021

| Live TV