Trending By: Yanie Baharom September 10, 2019 @ 12:00pm

Lelaki minta tunang buktikan masih dara, Dr Amalina kesal!

Apabila pasangan kekasih mengikat tali pertunangan, bererti sebelah kaki mereka sudah bersedia melangkah ke alam perkahwinan dan semestinya sebelum keputusan itu diambil, banyak pertimbangan dibuat. 

Salah satunya, menyakini bahawa wanita atau lelaki yang ditunangi kita itu adalah orang yang kita cintai dan punya keserasian melainkan ia adalah aturan keluarga.

Justeru apabila lelaki yang bakal menjadi suami menggesa tunangannya untuk membuktikan status dara, ia adalah satu permintaan yang tidak masuk akal apatah lagi keluarga wanita turut menyokong. Sedangkan Islam menyaran kita untuk menjaga aib diri.

Mengapa keluarga wanita tadi tidak meminta tunangan si anak yakni lelaki itu membuktikan ‘keterunaannya’ untuk mengesahkan dia seorang lelaki tidak pernah ternoda dan baik? Memang tidak masuk akal, kerana tiada rawatan untuk membuktikan ‘keterunaan’ sebagaimana rawatan pemulihan dara.

Tetapi mungkin isu ‘keterunaan’ ini boleh dibuktikan dengan penggunaan Alat Pengesan Pembohongan Poligraf untuk melihat sejauh mana kejujuran lelaki itu. 

Topik yang diperkatakan ini ada kaitan dengan luahan doktor bedah popular, Dr Amalina Bakri yang berasa kesal terhadap tindakan seorang lelaki yang bertanyakan tentang selaput dara tunangnya.

Berkongsi perkara terbabit di laman sosial Twitter miliknya baru-baru ini, Dr Amalina meneaskan situasi itu amat mengecewakan.

“Seorang gadis bertanya kepada saya soalan ini: “Doktor, bagaimana saya nak buktikan kepada tunang dan keluarga saya yang saya masih dara? Ada tak pemeriksaan perubatan untuk memberikan bukti yang mereka minta?”

“Pertama sekali, saya tidak percaya seseorang individu boleh bertanyakan soalan sedemikian. Dan ianya menyedihkan apabila tunang dan keluarganya sendiri sanggup meminta bukti.

“Apapun, saya tidak mahu terus membebel. Ini pautan artikel daripada Prof Dr Imelda mengenai selaput dara,” tulis Dr Amalina.

Seorang gadis bertanya saya soalan ini: “Doktor, bagaimana saya nak buktikan kepada tunang dan keluarga saya yang saya masih dara. Ada tak pemeriksaan perubatan untuk bagi bukti sebab dia orang minta.”
First of all, I cannot believe that someone would ask such thing.

— Dr. Amalina (@DrAmalinaBakri) September 6, 2019

Dalam artikel terbabit, Dr Imelda menerangkan secara terperinci tentang keadaan selaput dara yang sering menjadi mitos dan dikaitkan dengan hubungan kelamin.

Malah, ada yang turut berkongsi pandangan dan nasihat kepada gadis yang mengajukan pertanyaan terbabit agar mempertimbangkan untuk tidak meneruskan hubungan dengan tunangnya itu.

Hingga ada yang berang dan mempersoalkan balik tentang kesesuaian dan keperluan lelaki berkenaan mengajukan solan sedemikian kepada tunangan yang bakal menjadi isterinya itu.

Pelbagai kisah menarik mengenai topik kesihatan wanita dikupas menerusi rancangan Tanya Dr Imelda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 23 Sep 2020

Empat Golongan Yang Layak Menerima Prihatin, Subsidi Upah Dilanjutkan

Jom tengok siapa empat golongan yang layak!

Trending Sat, 21 Mar 2020

COVID-19: Jakarta Isytihar Darurat 14 Hari

Gabenor Daerah Khusus Indonesia (DKI) Jakarta, Anies Baswedan telah mengisytiharkan darurat selama 14 hari bagi ibu negara Republik itu ekoran ancaman wabak Covid-19. Perintah darurat ini telah disampaikan sendiri oleh beliau menerusi sebuah sidang media […]

Featured Thu, 29 Sep 2022
Featured Tue, 2 Aug 2022

“Tiada Istilah ‘Sailang’ Johan & Fizi, Anggap Ia Satu Persaingan Sihat…” – Nazri Noran

Kemunculan dua penyampai radio terkenal dalam radio Hot FM berlaku atas persetujuan kedua-dua belah pihak

Featured Sun, 31 Dec 2023
Featured Thu, 20 Jul 2023

“Bergenang Air Mata, Very Inspiring!” – Ramai Tersentuh, Alif Satar Kongsi Cabaran & Perjalanan Tunai Haji

Masya-Allah, perkongsian yang sangat padat dengan pengajaran. Sebak min dengar!😥