Trending By: Yanie Baharom September 10, 2019 @ 12:00pm

Lelaki minta tunang buktikan masih dara, Dr Amalina kesal!

Apabila pasangan kekasih mengikat tali pertunangan, bererti sebelah kaki mereka sudah bersedia melangkah ke alam perkahwinan dan semestinya sebelum keputusan itu diambil, banyak pertimbangan dibuat. 

Salah satunya, menyakini bahawa wanita atau lelaki yang ditunangi kita itu adalah orang yang kita cintai dan punya keserasian melainkan ia adalah aturan keluarga.

Justeru apabila lelaki yang bakal menjadi suami menggesa tunangannya untuk membuktikan status dara, ia adalah satu permintaan yang tidak masuk akal apatah lagi keluarga wanita turut menyokong. Sedangkan Islam menyaran kita untuk menjaga aib diri.

Mengapa keluarga wanita tadi tidak meminta tunangan si anak yakni lelaki itu membuktikan ‘keterunaannya’ untuk mengesahkan dia seorang lelaki tidak pernah ternoda dan baik? Memang tidak masuk akal, kerana tiada rawatan untuk membuktikan ‘keterunaan’ sebagaimana rawatan pemulihan dara.

Tetapi mungkin isu ‘keterunaan’ ini boleh dibuktikan dengan penggunaan Alat Pengesan Pembohongan Poligraf untuk melihat sejauh mana kejujuran lelaki itu. 

Topik yang diperkatakan ini ada kaitan dengan luahan doktor bedah popular, Dr Amalina Bakri yang berasa kesal terhadap tindakan seorang lelaki yang bertanyakan tentang selaput dara tunangnya.

Berkongsi perkara terbabit di laman sosial Twitter miliknya baru-baru ini, Dr Amalina meneaskan situasi itu amat mengecewakan.

“Seorang gadis bertanya kepada saya soalan ini: “Doktor, bagaimana saya nak buktikan kepada tunang dan keluarga saya yang saya masih dara? Ada tak pemeriksaan perubatan untuk memberikan bukti yang mereka minta?”

“Pertama sekali, saya tidak percaya seseorang individu boleh bertanyakan soalan sedemikian. Dan ianya menyedihkan apabila tunang dan keluarganya sendiri sanggup meminta bukti.

“Apapun, saya tidak mahu terus membebel. Ini pautan artikel daripada Prof Dr Imelda mengenai selaput dara,” tulis Dr Amalina.

Seorang gadis bertanya saya soalan ini: “Doktor, bagaimana saya nak buktikan kepada tunang dan keluarga saya yang saya masih dara. Ada tak pemeriksaan perubatan untuk bagi bukti sebab dia orang minta.”
First of all, I cannot believe that someone would ask such thing.

— Dr. Amalina (@DrAmalinaBakri) September 6, 2019

Dalam artikel terbabit, Dr Imelda menerangkan secara terperinci tentang keadaan selaput dara yang sering menjadi mitos dan dikaitkan dengan hubungan kelamin.

Malah, ada yang turut berkongsi pandangan dan nasihat kepada gadis yang mengajukan pertanyaan terbabit agar mempertimbangkan untuk tidak meneruskan hubungan dengan tunangnya itu.

Hingga ada yang berang dan mempersoalkan balik tentang kesesuaian dan keperluan lelaki berkenaan mengajukan solan sedemikian kepada tunangan yang bakal menjadi isterinya itu.

Pelbagai kisah menarik mengenai topik kesihatan wanita dikupas menerusi rancangan Tanya Dr Imelda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 15 Jan 2021

Kerajaan Diminta Sedia Moratorium Menyeluruh, Tumpu Kepada B40 M40 Setiap Sektor

Kita doakan semoga ekonomi negara masih boleh dipulihkan!

Trending Tue, 17 Sep 2019

Iras wajah Lisa Surihani, Polis PBB ini buat tulang rusuk bergetar!

Hikma Nursya, buktikan wanita cantik hebat!

Trending Tue, 21 Apr 2020

MKI Umum Tiada Solat Terawih Di Seluruh Negara Ramadan Ini

Ini hakikat yang terpaksa diterima..

Trending Thu, 5 Jul 2018

Degupan Itu Akhirnya Terhenti Dan Hilang Dari Pandangan – Amy Search

Amy menerusi Instagram pada malam Rabu memaklumkan mengenai berita keguguran isterinya selain meluahkan rasa sedih kehilangan bayi yang bakal dilahirkan.

Trending Fri, 27 Jul 2018

Fazley Yaakob Dan Isteri Bersanding Semula November Ini

Fazley mahu melakukan majlis itu secara sederhana dengan menjemput rakan-rakan yang tidak dapat hadir pada majlis perkahwinannya 12 tahun lalu.

Trending Wed, 4 Mar 2020

《XTRA中文》停止更新

亲爱的读者: 您好,感谢各位长期以来给予网站的大力支持。 随着公司战略的调整推进,从即日起《XTRA中文》将停止更新。 via GIPHY 祝愿各位安康吉祥。

Trending Tue, 2 Jun 2020

‘Dear Love’ Bukti Cinta Utuh BCL & Ashraf Sinclair, Bikin Netizen Tak Boleh Move On

” Bahkan ku masih tak tahu berada di mana..
Kadang bergerak maju dua langkah, lalu mundur satu langkah. -BCL

Trending Tue, 3 Apr 2018

Bekas Isteri Nelson Mandela Meninggal

Wanita itu dimasukkan ke hospital Johannesburg awal tahun lalu kerana penyakit buah pinggang dan serta mengalami kesakitan pada salah satu kakinya.

Trending Tue, 24 Apr 2018

15张「不需要PS」视觉就非常震撼的精彩照片

自然和人类都是伟大的艺术家,当他们联手,可以产生惊人的杰作;捕捉难能可贵的一瞬间、最棒的时机、最棒的构图画面是一名成功摄影师厉害的地方。

| Live TV