Trending By: Salma Syahbuddin August 13, 2020 @ 4:59pm

Pencetus Kluster Sivagangga Dipenjara 5 Bulan

Pemilik Restoran Nasi Kandar Salleh, Nezar Mohammed Sabur Batcha, 57 didakwa atas empat pertuduhan melanggar arahan kuarantin di Hospital Lama Alor Setar, Kedah hari ini.

Denda RM12,000 dan penjara

Nezar Mohammed yang mencetuskan Kluster Sivagangga dijatuhkan hukuman denda RM12,000 dan penjara selama 5 bulan bermula hari ini selepas didapati bersalah kerana ingkar arahan kuarantin pada 14 Julai lalu.

Bagaimanapun, beliau yang sedang dirawat di Hospital Lama Alor Setar membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Tiga pertuduhan dibacakan sekaligus

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa meninggalkan premis yang ditetapkan untuk menjalani pengawasan dan pemerhatian dengan berada di premis Public Bank cawangan Jitra sekitar jam 3 petang pada 14 Julai lepas.

Dan, beliau didakwa melakukan kesalahan berikut mengikut Seksyen 22 (b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (a) akta yang sama.

Manakala, bagi pertuduhan kedua, beliau didakwa melakukan kesalahan sama di premis Pusat Khidmat Hasil Kubang Pasu lebih kurang jam 3.35 petang pada tarikh yang sama.

Berdasarkan pertuduhan ketiga, beliau juga didakwa tidak mematuhi arahan pengawasan dan pemerhatian itu lebih kurang jam 3.58 petang di Premis Agro Bank Cawangan Jitra.

Hukuman sebagai pengajaran

Menurut Timbalan Pendakwa raya Negeri, Zabidah Ahmad, hukuman maksima di bawah seksyen ini dan penjara sebagai deterrence bertujuan untuk memberi pengajaran kepada orang awam yang masih tidak mematuhi SOP yangtelah ditetapkan.

Terdahulu, sebanyak 45 kes jangkitan dan ekonomi negara terjejas melibatkan kerugian RM1 juta di kawasan PKPD secara pentadbiran di Kubang Pasu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 24 Jan 2021
Trending Tue, 16 Jun 2020
Trending Fri, 10 Jan 2020

Penduduk Kangaroo Island Diarah Berpindah

Penduduk di bandar Kangaroo Island, Australia diarahkan berpindah pada Khamis bagi membolehkan anggota bomba melakukan kerja-kerja memadamkan kebakaran hutan. Bandar Parndana merupakan bandar kedua yang diarahkan berpindah susulan kebakaran hutan yang dilaporkan semakin memburuk. Segala […]

Trending Wed, 17 Jun 2020
Featured Mon, 6 Apr 2020
Featured Thu, 22 Nov 2018

Malaysia Pertaruh Perahu Bangau, Thailand Berbangga Dengan Kostum Gajah

Gajah merupakan tunggangan pahlawan sewaktu peperangan, dan menjadi lambang kekuatan keseluruhan kerajaan Thailand.

Trending Wed, 4 Sep 2019

Agong Order Menu Apa Sewaktu Singgah di Nasi Lemak Royale Kedah,Putrajaya?

Kalau dulu baginda berkunjung ke restoran makanan segera KFC kali ini Nasi Lemak Royale Kedah, Putrajaya pilihan tuanku.

Trending Sun, 13 Jan 2019

Tujuh UTC Kembali Beroperasi Sehingga 10 Malam

Tujuh UTC Akan Kembali Beroperasi Sehingga 10 Malam Mulai 22 Januari Ini

Trending Mon, 29 Oct 2018

#UPDATE; Bukan Pesawat Lama, Lion Air Sahkan JT 610 Baru Diguna Sejak Ogos 2018

Pasukan mencari dan menyelamat telah menemui beberapa serpihan dan barang milik penumpang pesawat berkenaan.

| Live TV