Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Salma Syahbuddin August 13, 2020 @ 4:59pm

Pencetus Kluster Sivagangga Dipenjara 5 Bulan

Pemilik Restoran Nasi Kandar Salleh, Nezar Mohammed Sabur Batcha, 57 didakwa atas empat pertuduhan melanggar arahan kuarantin di Hospital Lama Alor Setar, Kedah hari ini.

Denda RM12,000 dan penjara

Nezar Mohammed yang mencetuskan Kluster Sivagangga dijatuhkan hukuman denda RM12,000 dan penjara selama 5 bulan bermula hari ini selepas didapati bersalah kerana ingkar arahan kuarantin pada 14 Julai lalu.

Bagaimanapun, beliau yang sedang dirawat di Hospital Lama Alor Setar membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Tiga pertuduhan dibacakan sekaligus

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa meninggalkan premis yang ditetapkan untuk menjalani pengawasan dan pemerhatian dengan berada di premis Public Bank cawangan Jitra sekitar jam 3 petang pada 14 Julai lepas.

Dan, beliau didakwa melakukan kesalahan berikut mengikut Seksyen 22 (b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (a) akta yang sama.

Manakala, bagi pertuduhan kedua, beliau didakwa melakukan kesalahan sama di premis Pusat Khidmat Hasil Kubang Pasu lebih kurang jam 3.35 petang pada tarikh yang sama.

Berdasarkan pertuduhan ketiga, beliau juga didakwa tidak mematuhi arahan pengawasan dan pemerhatian itu lebih kurang jam 3.58 petang di Premis Agro Bank Cawangan Jitra.

Hukuman sebagai pengajaran

Menurut Timbalan Pendakwa raya Negeri, Zabidah Ahmad, hukuman maksima di bawah seksyen ini dan penjara sebagai deterrence bertujuan untuk memberi pengajaran kepada orang awam yang masih tidak mematuhi SOP yangtelah ditetapkan.

Terdahulu, sebanyak 45 kes jangkitan dan ekonomi negara terjejas melibatkan kerugian RM1 juta di kawasan PKPD secara pentadbiran di Kubang Pasu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 19 Jan 2018

大妈打保龄球「神技术」砸坏天花板电视

打保龄球洗沟算什么?近日网络流传一段巴西大妈打保龄球的影片,神一般技术的她不但没有碰到任何一支球瓶,更是砸坏了球馆悬挂在天花板的电视,全程恰好都被友人记录下来!

Trending Thu, 23 Apr 2020
Trending Fri, 2 Mar 2018

‘Bukan Neelofa Sahaja, Tetamu Pun’ – Isu Pelancaran Tudung Di Kelab Malam, Neelofa Boleh Didakwa

Neelofa boleh didakwa?? Fuhh!! makin berat nampaknya isu Neelofa berkaitan majlis pelancaran tudungnya di kelab malam hari itu! Walaupun neelofa sudah meminta maaf, tetapi isu ini masih dibangkitkan.

Trending Mon, 17 Sep 2018

Akhirnya… Anuar Zain Dah Ada Instagram!

Akaun yang kurang seminggu dibuka itu kini sudah mempunyai lebih 10,900 pengikut.

Trending Fri, 19 Jun 2020
Trending Fri, 26 Jun 2020

PTPTN & PERKESO Buka Peluang Kerja Termasuk Peminjam Yang Disenarai Hitam

Mungkin ini berita baik buat mereka yang blacklisted

Trending Tue, 17 Apr 2018

Dear Malaysians, You NEED to Know These 10 Things When You Vote

Even people whom have voted before should take note of these things.

Featured Wed, 10 Jan 2018

Idris Khan Kongsi Tips Untuk Wanita Insecure

Pengalaman selama 10 tahun dalam bidang peragawan membolehkan pelakon Idris Khan melihat dan berjumpa dengan ramai wanita cantik dari seluruh dunia. Berdasarkan pengalamannya, pelakon drama Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin ini berkongsi bahawa wanita […]

| Live TV