Trending By: Salma Syahbuddin August 13, 2020 @ 4:59pm

Pencetus Kluster Sivagangga Dipenjara 5 Bulan

Pemilik Restoran Nasi Kandar Salleh, Nezar Mohammed Sabur Batcha, 57 didakwa atas empat pertuduhan melanggar arahan kuarantin di Hospital Lama Alor Setar, Kedah hari ini.

Denda RM12,000 dan penjara

Nezar Mohammed yang mencetuskan Kluster Sivagangga dijatuhkan hukuman denda RM12,000 dan penjara selama 5 bulan bermula hari ini selepas didapati bersalah kerana ingkar arahan kuarantin pada 14 Julai lalu.

Bagaimanapun, beliau yang sedang dirawat di Hospital Lama Alor Setar membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Tiga pertuduhan dibacakan sekaligus

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa meninggalkan premis yang ditetapkan untuk menjalani pengawasan dan pemerhatian dengan berada di premis Public Bank cawangan Jitra sekitar jam 3 petang pada 14 Julai lepas.

Dan, beliau didakwa melakukan kesalahan berikut mengikut Seksyen 22 (b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (a) akta yang sama.

Manakala, bagi pertuduhan kedua, beliau didakwa melakukan kesalahan sama di premis Pusat Khidmat Hasil Kubang Pasu lebih kurang jam 3.35 petang pada tarikh yang sama.

Berdasarkan pertuduhan ketiga, beliau juga didakwa tidak mematuhi arahan pengawasan dan pemerhatian itu lebih kurang jam 3.58 petang di Premis Agro Bank Cawangan Jitra.

Hukuman sebagai pengajaran

Menurut Timbalan Pendakwa raya Negeri, Zabidah Ahmad, hukuman maksima di bawah seksyen ini dan penjara sebagai deterrence bertujuan untuk memberi pengajaran kepada orang awam yang masih tidak mematuhi SOP yangtelah ditetapkan.

Terdahulu, sebanyak 45 kes jangkitan dan ekonomi negara terjejas melibatkan kerugian RM1 juta di kawasan PKPD secara pentadbiran di Kubang Pasu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 21 Nov 2020
Trending Wed, 10 Jun 2020
Trending Sat, 17 Aug 2019

Tun M Buat Kejutan di Pagi Sabtu?

Jangan merokok, jangan minum alkohol, makan bersederhana dan jom naik basikal, kata Tun M.

Trending Wed, 6 May 2020

Rentas Negeri Di Kuala Lumpur Bermula Esok

Mohon ambil perhatian buat mereka yang berada di KL..

Trending Wed, 25 Jul 2018

“Siapa Biasa Dengan Industri Fesyen Akan Lebih Faham” – Safiey

Tidak dinafikan fesyen itu adalah sesuatu yang subjektif. Tetapi, sebagai seorang yang pernah berhijrah daripada seorang lelaki dan kemudian mengubah semula penampilan menjadi seorang wanita adalah sangat dikesali dan itu adalah sesuatu yang amat menjengkelkan bagi semua rakyat  Malaysia.

Trending Mon, 7 Jan 2019

Mimpi Ngeri Pengantin Baru, Katerer Penipu Buat Kek Guna Polisterin

Malu, marah, sedih dan kecewa, perasaan pengantin bercampur-baur dengan perkahwinan idaman yang dimpikan bertukar tragedi

Trending Mon, 12 Mar 2018
Trending Mon, 7 May 2018

Kantoi Sejumlah Dadah Sintetik, Pelakon Wanita Dibebaskan Dengan Jaminan Polis

Pelakon popular yang ditahan polis selepas ditemui dalam keadaan khayal berserta sejumlah dadah sintetik yang dipercayai jenis Erimin 5 dibebaskan dengan jaminan polis.

| Live TV