Trending By: Salma Syahbuddin August 13, 2020 @ 4:59pm

Pencetus Kluster Sivagangga Dipenjara 5 Bulan

Pemilik Restoran Nasi Kandar Salleh, Nezar Mohammed Sabur Batcha, 57 didakwa atas empat pertuduhan melanggar arahan kuarantin di Hospital Lama Alor Setar, Kedah hari ini.

Denda RM12,000 dan penjara

Nezar Mohammed yang mencetuskan Kluster Sivagangga dijatuhkan hukuman denda RM12,000 dan penjara selama 5 bulan bermula hari ini selepas didapati bersalah kerana ingkar arahan kuarantin pada 14 Julai lalu.

Bagaimanapun, beliau yang sedang dirawat di Hospital Lama Alor Setar membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Tiga pertuduhan dibacakan sekaligus

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa meninggalkan premis yang ditetapkan untuk menjalani pengawasan dan pemerhatian dengan berada di premis Public Bank cawangan Jitra sekitar jam 3 petang pada 14 Julai lepas.

Dan, beliau didakwa melakukan kesalahan berikut mengikut Seksyen 22 (b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (a) akta yang sama.

Manakala, bagi pertuduhan kedua, beliau didakwa melakukan kesalahan sama di premis Pusat Khidmat Hasil Kubang Pasu lebih kurang jam 3.35 petang pada tarikh yang sama.

Berdasarkan pertuduhan ketiga, beliau juga didakwa tidak mematuhi arahan pengawasan dan pemerhatian itu lebih kurang jam 3.58 petang di Premis Agro Bank Cawangan Jitra.

Hukuman sebagai pengajaran

Menurut Timbalan Pendakwa raya Negeri, Zabidah Ahmad, hukuman maksima di bawah seksyen ini dan penjara sebagai deterrence bertujuan untuk memberi pengajaran kepada orang awam yang masih tidak mematuhi SOP yangtelah ditetapkan.

Terdahulu, sebanyak 45 kes jangkitan dan ekonomi negara terjejas melibatkan kerugian RM1 juta di kawasan PKPD secara pentadbiran di Kubang Pasu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 24 Dec 2019

‘Sayap’ Terawal Superman Dilelong Hampir RM1 Juta

Sayap pertama yang digunakan dalam Superman

Trending Wed, 6 Nov 2019

After 11 Years of Painting Her Footwear, A Black Ballerina Finally Gets A Pointe Shoes That Matches Her Skin

For over a decade, she has only hand-dyed her pointe shoes with foundation just so that they’re the same colour as her legs.

Trending Wed, 13 Mar 2019

Viral Isu Pembuangan Toksik, 34 Sekolah Ditutup di Pasir Gudang

Viral di laman twitter apabila kes pembuangan toksik di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang menyebabkan murid di sekolah mengalami masalah sesak nafas akibat terhidu gas toksik berbahaya.

Trending Fri, 24 Apr 2020
Trending Mon, 3 Feb 2020

Netizen Dedah Kisah Sebenar Disebalik Mayat Lelaki Yang Ditemui Di Sebuah Rumah Bersama Sekeping Nota ‘Misteri’

Rupanya ada ‘kisah seram’di sebalik penemuan mayat lelaki di Tg Karang ni..

Trending Tue, 7 May 2019

‘It’s A Boy’- Putera Harry Umum Isteri Selamat Bersalin!

Waris ketujuh takhta Britain selamat dilahirkan semalam…

Trending Wed, 4 Jul 2018

Selesai Prosiding, Najib Dibawa Ke Mahkamah Tinggi

Kelihatan didalam Mahkamah adalah dua anak beliau iaitu Norashman dan Nooryana Najwa serta menantunya, Daniyar Kessikbayev. 

Trending Wed, 17 Jun 2020

Bil Elektrik Melambung Tinggi? Kini Pengguna Boleh Tuntut Kepada TTPM

Berita baik buat semua yang mengalami masalah bil api melambung tinggi

Trending Thu, 4 Oct 2018

Kasut Termahal Dunia Bernilai RM70 Juta Kini Sedia Dijual, Ada Sesiapa Berani Beli?

Sepatu termahal dunia itu diperindahkan dengan 236 berlian 15 karat berbentuk bulat berhampiran bahagian hujung jari serta sekeliling kasut.

| Live TV