Featured By: Ad Ops January 17, 2018 @ 9:23am

Putus Cinta : 8 Cara Bangkit Semula

Putus cinta setelah sekian lama menyulam kasih cukup memeritkan. Tapi mahu atau tidak, kehidupan wajib diteruskan. Menangis dan meratap pemergian orang yang pernah disayangi bukanlah caranya move on dan melupakan segala luka. Bangkitlah semula dengan penuh semangat, ini caranya:

1) Terima hakikat tiada jodoh

Setelah tak terkira kenangan manis dicipta bersama, sudah tentu susah melepaskan pergi. Tapi harus diingat, kalau sudah tidak tertulis dia jodohmu, tiadalah. Yakinlah, ada perancangan lebih baik diatur-Nya kerana Dia sebaik-baik perancang.

2) It’s not your loss, it’s their loss

Bila kita terlalu menyayangi sepenuh hati, namun dia masih tidak betah untuk kekal dalam hubungan, walaupun setelah segala komitmen, wang serta masa dilaburkan, percayalah dia yang sepatutnya rasa kehilangan, bukan anda.

3) Jangan ambil hati

Memang tidak dapat dielakkan untuk anda merasa tidak berguna, tidak cukup bagus untuk si dia dan percaya semuanya salah berpunca daripada anda. Mungkin ianya salah anda, mungkin anda boleh buat sesuatu yang lain, tapi kalau sudah ditakdirkan sebegitu, siapa kita menidakkan bukan? Jadi, jangan terlalu ambil hati dan menyalahkan diri sendiri.

4) Rasa perasaan anda

Susah, tapi wajib dibuat. Apa jua yang anda alami, rasakan sepenuh hati. Jangan sesekali sembunyikan atau abaikannya. Ambil masa untuk bersedih dan melepaskan segala rasa yang terpendam. Bebaskan semahumu. Asalkan tidak membiarkannya berlarutan, proses ini pasti menenangkan.

5) Tulis surat tak beralamat untuknya

Ya, tulis surat tanpa menghantarkan kepadanya. Mungkin kedengaran mengarut tapi sebenarnya cukup melegakan dalam menyembuhkan segala luka. Tuliskan segala apa yang mahu diluahkan kepadanya. Ataupun jika terasa mahu menghubunginya kerana rindu, tuliskan juga kerinduan dan kenangan yang menjengah di minda.

6) Kelilingi dengan rakan dan keluarga

Ya, anda telah kehilangan insan disayangi, namun harus diingatkan, masih ramai lagi yang menyayangi anda sepenuh hati. Malahan mereka sudah ada bersama anda sebelum si dia hadir dalam hidup lagi. Luangkan masa dengan keluarga dan rakan, gunakan sepenuhnya untuk ‘menebus’ kekhilafan sebelum itu.

7) Muhasabah diri

Semua orang tidak terlepas daripada melakukan kesilapan, mungkin salah anda, mungkin juga dia, mungkin keduanya, siapa tahu? Muhasabah diri dan memeriksa kembali apakah punca sebenarnya kegagalan itu berlaku boleh menjadi pengajaran di masa depan.

Ini antara soalan yang boleh anda tanya pada diri sendiri:

  1. Apa yang aku belajar daripada hubungan ini yang boleh digunapakai dalam perhubungan seterusnya?
  2. Perkara apa dalam hubungan ini yang tak akan diulangi lagi?
  3. Kenapa aku bertahan walaupun hubungan ini takkan kemana?

8) Excited untuk hubungan seterusnya

Setelah anda tahu apa perasaan anda, tahu cara menyayangi diri sendiri dan belajar kesilapan lalu, tibalah masa untuk rasa teruja menghadapi hubungan baru dengan si dia yang lebih sesuai di matamu. Jangan terbawa-bawa dengan kenangan lalu, hiduplah sehidup-hidupnya!

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

Baca artikel penuh di Aplikasi Wanita.

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 27 Jul 2023
Sihat Thu, 9 May 2024
Featured Thu, 19 May 2022

Selepas Setahun, Miera Leyana Akhirnya Dedah Wajah & Nama Puteri

Comelnya! Akhirnya Miera Leyana dedah anak perempuannya.

Trending Fri, 26 Mar 2021
Featured Mon, 5 Apr 2021

“Lebih Baik Terima Gaji Sedia Ada Daripada Jadi Penggangur” – M Saravanan

Berikutan isu gaji minimum graduan yang menjadi perbincangan hangat warganet, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan berkata penetapan gaji minimum kepada graduan tertakluk kepada perbincangan antara majikan dengan bakal pekerja dan tidak melibatkan pendirian […]

Featured Mon, 6 Apr 2020