Featured By: Nani Ramlee January 17, 2018 @ 9:23am

Putus Cinta : 8 Cara Bangkit Semula

Putus cinta setelah sekian lama menyulam kasih cukup memeritkan. Tapi mahu atau tidak, kehidupan wajib diteruskan. Menangis dan meratap pemergian orang yang pernah disayangi bukanlah caranya move on dan melupakan segala luka. Bangkitlah semula dengan penuh semangat, ini caranya:

1) Terima hakikat tiada jodoh

Setelah tak terkira kenangan manis dicipta bersama, sudah tentu susah melepaskan pergi. Tapi harus diingat, kalau sudah tidak tertulis dia jodohmu, tiadalah. Yakinlah, ada perancangan lebih baik diatur-Nya kerana Dia sebaik-baik perancang.

2) It’s not your loss, it’s their loss

Bila kita terlalu menyayangi sepenuh hati, namun dia masih tidak betah untuk kekal dalam hubungan, walaupun setelah segala komitmen, wang serta masa dilaburkan, percayalah dia yang sepatutnya rasa kehilangan, bukan anda.

3) Jangan ambil hati

Memang tidak dapat dielakkan untuk anda merasa tidak berguna, tidak cukup bagus untuk si dia dan percaya semuanya salah berpunca daripada anda. Mungkin ianya salah anda, mungkin anda boleh buat sesuatu yang lain, tapi kalau sudah ditakdirkan sebegitu, siapa kita menidakkan bukan? Jadi, jangan terlalu ambil hati dan menyalahkan diri sendiri.

4) Rasa perasaan anda

Susah, tapi wajib dibuat. Apa jua yang anda alami, rasakan sepenuh hati. Jangan sesekali sembunyikan atau abaikannya. Ambil masa untuk bersedih dan melepaskan segala rasa yang terpendam. Bebaskan semahumu. Asalkan tidak membiarkannya berlarutan, proses ini pasti menenangkan.

5) Tulis surat tak beralamat untuknya

Ya, tulis surat tanpa menghantarkan kepadanya. Mungkin kedengaran mengarut tapi sebenarnya cukup melegakan dalam menyembuhkan segala luka. Tuliskan segala apa yang mahu diluahkan kepadanya. Ataupun jika terasa mahu menghubunginya kerana rindu, tuliskan juga kerinduan dan kenangan yang menjengah di minda.

6) Kelilingi dengan rakan dan keluarga

Ya, anda telah kehilangan insan disayangi, namun harus diingatkan, masih ramai lagi yang menyayangi anda sepenuh hati. Malahan mereka sudah ada bersama anda sebelum si dia hadir dalam hidup lagi. Luangkan masa dengan keluarga dan rakan, gunakan sepenuhnya untuk ‘menebus’ kekhilafan sebelum itu.

7) Muhasabah diri

Semua orang tidak terlepas daripada melakukan kesilapan, mungkin salah anda, mungkin juga dia, mungkin keduanya, siapa tahu? Muhasabah diri dan memeriksa kembali apakah punca sebenarnya kegagalan itu berlaku boleh menjadi pengajaran di masa depan.

Ini antara soalan yang boleh anda tanya pada diri sendiri:

  1. Apa yang aku belajar daripada hubungan ini yang boleh digunapakai dalam perhubungan seterusnya?
  2. Perkara apa dalam hubungan ini yang tak akan diulangi lagi?
  3. Kenapa aku bertahan walaupun hubungan ini takkan kemana?

8) Excited untuk hubungan seterusnya

Setelah anda tahu apa perasaan anda, tahu cara menyayangi diri sendiri dan belajar kesilapan lalu, tibalah masa untuk rasa teruja menghadapi hubungan baru dengan si dia yang lebih sesuai di matamu. Jangan terbawa-bawa dengan kenangan lalu, hiduplah sehidup-hidupnya!

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

Baca artikel penuh di Aplikasi Wanita.

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 13 Jan 2020

Was That Really Her? Adele’s New Physical Appearance Received Praised From Fans

We still love her no matter what shapes she’s in..

Trending Thu, 5 Sep 2019
Trending Wed, 7 Mar 2018

Kecewa dengan Neelofa, Peminat Buat Live Video Bakar Tudung Naelofar Hijab

Belum reda lagi rupanya kemarahan peminat Neelofa terhadapnya ekoran tindakannya untuk melancarkan koleksi Naelofar Hijab di sebuah kelab malam bulan lepas.

Trending Mon, 29 Jan 2018

LADY CRASHES CAR INTO STAIRCASE AFTER SEEING COCKROACH IN CAR

Cockroaches are scary as heck, but imagine seeing one right inside your car while driving!

Trending Wed, 23 Oct 2019

Forget Meatballs! Salted Egg Chicken Wings are Coming Through in IKEA Malaysia Starting Today!

IKEA is the place that oddly succeed in selling both food and furniture under the same roof. Truthfully, they are quite a peculiar combination, but apparently IKEA has done it flawlessly!  via GIPHY Mainly concentrating […]

Featured Fri, 20 Sep 2019
Trending Tue, 10 Mar 2020

[VIRAL] “Saya Tak Menyesal Bunuh Dia, Saya Puas,”- Akibat Pengaruh Filem Horror,Remaja 15 Tahun Bunuh Budak 6 Tahun

TAK SANGKA! Selepas melakukan pembunuhan terhadap rakannya yang berusia 6 tahun, seorang remaja perempuan berusia 15 tahun nekad menyerah diri di balai polis! Kejadian yang berlaku di Sawah Besar, Jakarta Pusat ini ternyata mengejutkan orang […]

Trending Fri, 28 Dec 2018

Miley Cyrus & Liam Hemsworth Akhirnya Berkahwin Setelah Hampir 10 Tahun ‘Dating’

Dulu mereka dating on and off tapi jodoh tak ke mana.

Featured Thu, 11 Jan 2018

Warna Pengaruhi Kesihatan

Percaya atau tidak, warna memainkan peranan yang amat penting untuk mendapatkan tubuh yang sihat. Pada hari ini, terapi warna atau Chromotherapy merupakan alat penting untuk rawatan penyembuhan di mana ia dipercayai boleh memulihkan penyakit dan […]

| Live TV