Featured By: Nani Ramlee January 17, 2018 @ 9:23am

Putus Cinta : 8 Cara Bangkit Semula

Putus cinta setelah sekian lama menyulam kasih cukup memeritkan. Tapi mahu atau tidak, kehidupan wajib diteruskan. Menangis dan meratap pemergian orang yang pernah disayangi bukanlah caranya move on dan melupakan segala luka. Bangkitlah semula dengan penuh semangat, ini caranya:

1) Terima hakikat tiada jodoh

Setelah tak terkira kenangan manis dicipta bersama, sudah tentu susah melepaskan pergi. Tapi harus diingat, kalau sudah tidak tertulis dia jodohmu, tiadalah. Yakinlah, ada perancangan lebih baik diatur-Nya kerana Dia sebaik-baik perancang.

2) It’s not your loss, it’s their loss

Bila kita terlalu menyayangi sepenuh hati, namun dia masih tidak betah untuk kekal dalam hubungan, walaupun setelah segala komitmen, wang serta masa dilaburkan, percayalah dia yang sepatutnya rasa kehilangan, bukan anda.

3) Jangan ambil hati

Memang tidak dapat dielakkan untuk anda merasa tidak berguna, tidak cukup bagus untuk si dia dan percaya semuanya salah berpunca daripada anda. Mungkin ianya salah anda, mungkin anda boleh buat sesuatu yang lain, tapi kalau sudah ditakdirkan sebegitu, siapa kita menidakkan bukan? Jadi, jangan terlalu ambil hati dan menyalahkan diri sendiri.

4) Rasa perasaan anda

Susah, tapi wajib dibuat. Apa jua yang anda alami, rasakan sepenuh hati. Jangan sesekali sembunyikan atau abaikannya. Ambil masa untuk bersedih dan melepaskan segala rasa yang terpendam. Bebaskan semahumu. Asalkan tidak membiarkannya berlarutan, proses ini pasti menenangkan.

5) Tulis surat tak beralamat untuknya

Ya, tulis surat tanpa menghantarkan kepadanya. Mungkin kedengaran mengarut tapi sebenarnya cukup melegakan dalam menyembuhkan segala luka. Tuliskan segala apa yang mahu diluahkan kepadanya. Ataupun jika terasa mahu menghubunginya kerana rindu, tuliskan juga kerinduan dan kenangan yang menjengah di minda.

6) Kelilingi dengan rakan dan keluarga

Ya, anda telah kehilangan insan disayangi, namun harus diingatkan, masih ramai lagi yang menyayangi anda sepenuh hati. Malahan mereka sudah ada bersama anda sebelum si dia hadir dalam hidup lagi. Luangkan masa dengan keluarga dan rakan, gunakan sepenuhnya untuk ‘menebus’ kekhilafan sebelum itu.

7) Muhasabah diri

Semua orang tidak terlepas daripada melakukan kesilapan, mungkin salah anda, mungkin juga dia, mungkin keduanya, siapa tahu? Muhasabah diri dan memeriksa kembali apakah punca sebenarnya kegagalan itu berlaku boleh menjadi pengajaran di masa depan.

Ini antara soalan yang boleh anda tanya pada diri sendiri:

  1. Apa yang aku belajar daripada hubungan ini yang boleh digunapakai dalam perhubungan seterusnya?
  2. Perkara apa dalam hubungan ini yang tak akan diulangi lagi?
  3. Kenapa aku bertahan walaupun hubungan ini takkan kemana?

8) Excited untuk hubungan seterusnya

Setelah anda tahu apa perasaan anda, tahu cara menyayangi diri sendiri dan belajar kesilapan lalu, tibalah masa untuk rasa teruja menghadapi hubungan baru dengan si dia yang lebih sesuai di matamu. Jangan terbawa-bawa dengan kenangan lalu, hiduplah sehidup-hidupnya!

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

Baca artikel penuh di Aplikasi Wanita.

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 19 Jul 2018

Denyut Nadi Nelson Mandela Terus Membara Di Ulang Tahun Ke-100 Meski Beliau Sudah Tiada

Selama hidupnya, ia selalu berjuang melawan Apartheid dan melindungi orang-orang Afrika meski harus keluar dan masuk penjara.

Trending Fri, 23 Mar 2018

Gajet ‘Jemput’ Masalah Mental Pada Anak Kecil, Hati-Hati!

Konflik lain yang boleh berlaku ialah kegagalan kanak-kanak berfikir dengan waras, tiada daya pemikiran kreatif, tidak mampu berinteraksi dan bertutur dengan baik selain  perkembangan emosi serta intelek terbantut.

Trending Tue, 17 Sep 2019
familuv Sat, 19 Oct 2019

Panduan mudah menyusu bayi sumbing, barulah bayi kenyang!

Penyusuan lebih lancar jika ikut cara yang betul

Trending Mon, 9 Nov 2020
Trending Sun, 7 Feb 2021

“Wira Dalam & Luar Gelanggang!” – Lee Chong Wei Sumbang 50 Tablet Buat Pelajar Kurang Berkemampuan

Lagenda badminton tanah air, Datuk Wira Lee Chong Wei tampil memberikan sumbangan berupa tablet untuk kegunaan pelajar yang kurang berkemampuan. Perkara tersebut dikongsikan menerusi satu entri dilaman Facebook, Steven Sim Chee Keong pada Jumaat. Menurut […]

Trending Tue, 20 Aug 2019

#JomBantu Buat Kakitangan Utusan Malaysia

Tiada lagi cetakkan akhbar mulai Rabu ini hingga tarikh baru di kongsikan

| Live TV