Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: tex_admin April 29, 2019 @ 11:53am

Remaja berusia 16 tahun ini pinjam RM16,000 daripada rakan-rakan hanya untuk membeli kasut kegemaran!

Oleh Syarifah Fatin Anisa

Zaman remaja sememangnya tidak lari daripada melakukan kesilapan yang memalukan dan ada kalanya lucu apabila diimbas kembali. Fasa yang janggal ini kadangkala meninggalkan impak yang besar dalam hidup dan memberikan pengajaran yang berguna pada suatu hari nanti.

Begitu pun, bagi remaja berusia 16 tahun dari Seremban ini, tindakannya boleh dianggap sebagai keterlaluan apabila beliau dikatakan meminjam sebanyak RM16,000 daripada rakan-rakannya hanya untuk membeli kasut-kasut kegemarannya.

Menurut laporan dari Kwong Wah, remaja terbabit telah ‘mengumpul’ wang itu daripada 16 orang rakan berbeza daripada serendah RM100 sehingga sebanyak RM2000 tanpa pengetahuan ibu bapanya. Wang berkenaan digunakan untuk membeli pelbagai kasut dan barang mewah lain.

Perbuatannya terbongkar apabila rakannya mengunjungi beliau di rumah untuk meminta wang yang dipinjam dikembalikan. Kebetulan, ibunya turut berada di rumah pada waktu itu, sekali gus menyebabkan tembelangnya pecah.

Memandangkan tiada sebarang perjanjian yang dilakukan membabitkan urusan peminjaman wang terbabit, ibunya terpaksa merayu kepada rakan-rakan anaknya supaya memberikannya masa untuk melunaskan pinjaman itu.

Beliau bukan sahaja menyusahkan dirinya, malah ibunya turut terkena tempias daripada kejadian itu. Setakat ini, hampir kesemua hutang anaknya berjaya dilunaskan kecuali pinjaman yang dilakukan sebanyak RM2,000.

Bagi membuktikan bahawa dia bertanggungjawab sepenuhnya dalam menyelesaikan bayaran hutang anaknya, ibu remaja itu membuat laporan polis pada 20 April lalu.

Bagaimana pula dengan anda? Apakah tindakan yang ibu anda akan lakukan sekiranya perkara ini terjadi?

Sumber: World of Buzz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 17 Mar 2020

Jangan ‘Selfish’ Sebab Covid-19, PM Janji Bekalan Makanan Mencukupi

Diharap rakyat Malaysia sentiasa bertenang dan tidak pentingkan diri sendiri

Trending Mon, 15 Feb 2021
Trending Mon, 7 Dec 2020
Featured Wed, 28 Apr 2021

“Berlakon Pandai, Nyanyi Sedap” – Ramai Terpegun Dengar Suara Diana Danielle

Bukan sahaja berbakat dalam lakonan namun pelakon jelita, Diana Danielle membuktikan dirinya merupakan seorang yang versatile dan serba boleh. Terbaru, Diana memuat naik satu teaser lagu cover nyanyian beliau di laman Instagram miliknya menyanyikan lagu […]

Trending Thu, 11 Jun 2020
Trending Fri, 17 Apr 2020
Trending Tue, 22 May 2018

Daging Dah Mula Mahal Di Kedah?

Antara harga tertinggi ialah di Sungai Tiang dan Paya Mat Inson di Pendang iaitu RM35 hingga RM36 sekilogram, berbanding harga biasa RM32 sekilogram.

Trending Mon, 8 Apr 2019

代吃代喝代玩乐……中国惊现崭新行业!

继「代购」之后,中国近来还兴起另一种新行业:代喝代吃!

Trending Thu, 29 Nov 2018

学生「粉笔画」创作惊人!老师狠心一擦心都碎了

Illusdreamer 是一个由几名香港高中学生组成的创作小组,他们采用彩色粉笔在黑板上创作巨幅的画作,尽管作品的生命有限,但令人难以置信的神奇画面,却让大家都惊叹不已!

| Live TV