Trending By: tex_admin April 29, 2019 @ 11:53am

Remaja berusia 16 tahun ini pinjam RM16,000 daripada rakan-rakan hanya untuk membeli kasut kegemaran!

Oleh Syarifah Fatin Anisa

Zaman remaja sememangnya tidak lari daripada melakukan kesilapan yang memalukan dan ada kalanya lucu apabila diimbas kembali. Fasa yang janggal ini kadangkala meninggalkan impak yang besar dalam hidup dan memberikan pengajaran yang berguna pada suatu hari nanti.

Begitu pun, bagi remaja berusia 16 tahun dari Seremban ini, tindakannya boleh dianggap sebagai keterlaluan apabila beliau dikatakan meminjam sebanyak RM16,000 daripada rakan-rakannya hanya untuk membeli kasut-kasut kegemarannya.

Menurut laporan dari Kwong Wah, remaja terbabit telah ‘mengumpul’ wang itu daripada 16 orang rakan berbeza daripada serendah RM100 sehingga sebanyak RM2000 tanpa pengetahuan ibu bapanya. Wang berkenaan digunakan untuk membeli pelbagai kasut dan barang mewah lain.

Perbuatannya terbongkar apabila rakannya mengunjungi beliau di rumah untuk meminta wang yang dipinjam dikembalikan. Kebetulan, ibunya turut berada di rumah pada waktu itu, sekali gus menyebabkan tembelangnya pecah.

Memandangkan tiada sebarang perjanjian yang dilakukan membabitkan urusan peminjaman wang terbabit, ibunya terpaksa merayu kepada rakan-rakan anaknya supaya memberikannya masa untuk melunaskan pinjaman itu.

Beliau bukan sahaja menyusahkan dirinya, malah ibunya turut terkena tempias daripada kejadian itu. Setakat ini, hampir kesemua hutang anaknya berjaya dilunaskan kecuali pinjaman yang dilakukan sebanyak RM2,000.

Bagi membuktikan bahawa dia bertanggungjawab sepenuhnya dalam menyelesaikan bayaran hutang anaknya, ibu remaja itu membuat laporan polis pada 20 April lalu.

Bagaimana pula dengan anda? Apakah tindakan yang ibu anda akan lakukan sekiranya perkara ini terjadi?

Sumber: World of Buzz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 10 Mar 2023
Trending Thu, 19 Sep 2019

Datuk 61 Tahun Kantoi Hantar Surat Cinta Pada Darjah 6

Tak tahu nak gelak ke nak menangis.. Ke tersalah hantar surat tu

Trending Sat, 14 Aug 2021
Featured Sat, 16 Oct 2021

Menghayati Perjuangan Kisah Nabi Muhammad SAW Menerusi Teater Muzikal Sirah Junjungan-Tahajud Cinta

Bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul, sebuah drama muzikal arahan Erma Fatima akan membawa penonton menelusuri perjalanan dan perjuangan Nabi Muhammad SAW untuk menegakkan syiar islam di muka bumi. Teater muzikal islamik ini merupakan pementesan teater […]

Trending Fri, 29 May 2020

Gara-Gara Cuba Mengelak Diperiksa Polis, Dua Beradik Ini Sanggup Berendam Didalam Sungai

Insaf lah wahai adik-adik semua. Tahu Takut tapi masih nak langgar arahan kan?