Trending By: SGMS Enal November 24, 2017 @ 3:25pm

RM600 Makan Kari Kepala Ikan Apa Yang Mahal Sangat

Harga kari kepala ikan RM600 yang didakwa ‘cekik darah’ di sebuah restoran nasi kandar terkemuka di ibu kota yang tular sebelum ini adalah hidangan empat kepala ikan bersaiz XL untuk dihidangkan kepada 17 orang.

Pengarah Penguat Kuasa KPDNKK Datuk Roslan Mahyuddin berkata, semakan mendapati semangkuk kari kepala ikan yang dijual di restoran nasi kandar terbabit berharga dari RM50 ke RM150 mengikut saiz iaitu S, M, L dan XL.

Ia berdasarkan siasatan awal sepasukan pegawai Unit Anti Pencatutan Bahagian Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di restoran nasi kandar terbabit selepas menerima laporan.

Menurutnya, berdasarkan pemeriksaan, pihaknya mendapati premis berkenaan meletakkan tanda harga bagi setiap makanan dan minuman yang dijual termasuk kari kepala ikan.

Bagaimanapun, mereka tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai (harga mengikut) saiz kepala ikan atau gambar yang jelas menunjukkan perbezaan antara harga setiap saiz kepala ikan itu.

Dengan gambar yang jelas, pelanggan tidak akan keliru ketika membuat pembelian,” katanya ketika dihubungi, di sini.

Menurutnya, pihaknya turut mengeluarkan notis mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan (AKHAP) 2011 kepada restoran itu bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai hidangan itu.

Mereka diberi tempoh 10 hari untuk menghantar maklumat lanjut itu kepada kami.

Mengenai gambar yang tular itu, saya kesal kerana pelanggan berkenaan hanya memuat naik gambar resit untuk hidangan empat kepala ikan yang dicaj RM600. Ia seolah- olah hidangan untuk seorang saja sebaliknya dalam keadaan sebenar, ia hidangan untuk 17 orang,” katanya.

Beliau turut menasihatkan orang ramai untuk bertanya kepada pemilik kedai atau menyemak senarai harga dipamerkan sebelum mengambil makanan bagi mengelakkan masalah sama berlaku.

Berdasarkan satu resit yang dimuat naik seorang pengadu di laman sosial, Isnin lalu, empat mangkuk kari kepala ikan merah yang dipesannya berjumlah RM600.

Sebelum ini media melaporkan, makan malam dua keluarga di sebuah restoran nasi kandar terkenal, di sini, hujung minggu lalu dikejutkan dengan harga kari kepala ikan yang didakwa terlalu mahal.

Sumber: Harian Metro

 
 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 21 Dec 2019

Hanya Kerana Isteri Kuat Berleter, Sekeluarga Maut

Anak-anak comel tapi sayang maut juga

Trending Fri, 9 Nov 2018

Hati Putera Mateen Milik Wanita Jelita Ini?

Namun begitu, netizen di Twitter memaklumkan wanita jelita ini merupakan sepupu atau family friend kepada Mateen. 

Trending Fri, 30 Mar 2018

OMG! Limpahan Najis Punca Pulau Boracay Ditutup?

Kepulauan yang terletak 190km ke selatan Manila itu menerima kira-kira 2 juta pelancong setiap tahun, menjana 56 bilion peso (RM4.3 bilion) keuntungan setahun.

Trending Wed, 17 Jun 2020
Trending Sat, 25 Jan 2020

(Viral) KKM Sahkan Kes Coronavirus Pertama Di Malaysia

Susulan wabak penularan Coronavirus di Wilayah, Wuhan. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini mengesahkan bahawa 3 warganegara Cina yang memasuki negara Malaysia disahkan positif menghidapi Coronavirus. Mangsa merupakan ahli keluarga yang turut dijangkiti kes Coronavirus […]

Trending Thu, 19 Dec 2019

Watch How This Malaysian-US Born Girl Inspires People At Her Graduation Ceremony

Petronas scholar girl gave the coolest and inspiring speech at her graduation ceremony in US

Trending Mon, 12 Mar 2018

Terlalu Sebak, Ziana Zain Menangis Ketika Persembahan

Penyanyi terkenal, Ziana Zain tidak mampu menahan air mata ketika menanyikan lagu popularnya, Puncak Kasih pada Malam Anugerah Mood Republik di Hotel JW Marriot semalam. Ziana tidak mampu meneruskan nyanyian dan hanya membiarkan muzik berlalu begitu sahaja. Walaupun begitu, penonton yang menyaksikan persembahan tersebut tetap memberi kata-kata semangat dan join menyanyi sekali. 

Trending Thu, 1 Nov 2018

Hilang Pelanggan Dan Rakan Jurusolek Gara-Gara Bulu Mata Palsu!

Nina enggan melakukan sesuatu yang bertentangan agama.

Trending Fri, 24 Jan 2020

POWER! Nenek Usia 84 Tahun Ini Jadi Bintang Porno Untuk Sara Keluarga

Perkara ini bukan baru di negara matahari terbit tau!

| Live TV