Trending By: Salma Syahbuddin April 13, 2021 @ 1:21pm

“Saya Cakap Berdasarkan Fakta, Bukan Memb*bi Buta” – Hattan Lebih Suka Tegur Secara ‘Lantang’ & Bukan Cakap Belakang

Dilihat lantang bersuara menegur tindakan sesetengah selebriti dan instafamous yang menyalahgunakan kebenaran merentas negeri, Penyanyi Datuk Hattan menjelaskan beliau tidak terkesan sedikit pun sekiranya ada pihak yang terasa dengan teguran ‘keras’ yang diberikannya.

Baginya teguran itu adalah untuk memberikan kesedaran dan berharap agar individu yang mendapat kebenaran untuk merentas negeri itu perlu  menggunakan kebenaran tersebut dengan sebaiknya.

“Saya banyak tegur berdasarkan fakta, bukan membabi buta… macam last week saya tegur kerana saya rasa benda itu membabitkan ramai pihak, saya tidak tujukan kepada mana-mana selebriti tetapi ramai pihak”

 

“Bagi saya, kalau dah dapat peluang ambil peluang itu tetapi jangan salahgunakan peluang tersebut…kerana ia akan membabitkan ramai pihak, dan benda itu general…”
“Salah ke saya tegur? Kalau saya tak tegur siapa lagi nak tegur…Jadi bila kita tegur nampaklah keinsafan itu. Itu pendapat peribadi saya, kalau kau nak dengar, boleh dengar begitu juga sebaliknya” katanya kepada Xtra.

Akan terus bersuara lantang

Bagaimanapun, Hattan atau nama sebenarnya Mohd Shukri Shahabudin, 57, mengakui akan terus bersuara lantang apabila membabitkan industri muzik tanah air sama seperti ketika beliau tampil menyuarakan pendapat mengenai persembahan penyanyi, Nabila Razali di pentas Anugerah Juara Lagu Ke-35.

ARTIKEL BERKAITAN : “Pergi Berguru Sampai Khatam, Kalau Tak Bersedia Jangan Cuba-Cuba…” Hattan Tampil Beri Komen ‘Pedas’ Kepada…

“Kita tegur sebab AJL dah 35 tahun, dulu takde sosial media, sekarang semua orang boleh tengok. Sekarang kita akui semua orang boleh jadi penyanyi. tapi kita taknak popular kualiti takde, kita nak kualiti popular… dengan kualiti yang bagus, dengan populariti yang bagus, awak boleh jadi kaya dan raya begitulah sebaliknya…”
“Saya tengok ramai artis asyik nak memuji sahaja walhal di belakang, kutuk lain. Tapi macam saya bukan kutuk, saya hanya beri semangat. Mereka sepatutnya ambil teguran secara positif, anggap ia pembakar semangat untuk kebaikan diri-sendiri juga.
“Takkan nak puji sahaja dan bila tak puji, jadi menyampah pula. Saya dan rakan senior industri terutama sifu saya iaitu Datuk M Nasir selalu berbincang mengenai industri seni. Kalau ada nampak kelemahan, kenalah tegur,” jelasnya.

Terdahulu, penyanyi yang popular menerusi lagu Biso Bonar dan Tangisan Marhaenis ini ditemui ketika majlis pelancaran dan pelantikan beliau sebagai duta produk minuman, Stobu di Petaling Jaya pada Isnin.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 1 Jul 2021

Individu Bekerja Sendiri Perlu Mohon Permit Pergerakan Baru Mulai 7 Julai

Pekerja sendiri seperti tukang paip, penyelenggara dan penjaja tepi jalan yang tiada majikan perlu mengemukakan permohonan pergerakan baharu selepas 7 Julai di bawah Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN). Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl […]

Trending Mon, 22 Jan 2018

收到新人宝可梦RPG喜帖 好友「我接受你们的挑战!」

曾经红极一时,大街小巷人人都在抓宝的《精灵宝可梦》,现在……还是很红啦!网络流传着日本一对死忠的宝可梦玩家准备要结婚了,于是他们的喜帖特别精心设计,当然也跟宝可梦脱离不了关系。

Trending Tue, 24 Jul 2018

YouTubers Allegedly Robbed by Langkawi Hotel Staffs of RM1,400 Cash

The hotel claimed to not be responsible for anything but deleted their Facebook account.

Featured Wed, 1 Sep 2021

Paralimpik Tokyo 2020: Wei Lun Raih Perak, Ubati Kekecewaan Rakyat Malaysia

Setelah rayuan keputusan Paralimpik Ziyad Zolkefli tidak berpihak kepadanya, rakan seperjuangannya, Chew Wei Lun hari ini mengubati kekecewaan rakyat Malaysia apabila berjaya memenangi pingat perak pada aksi final acara individu BC1 di Pusat Gimnastik Ariake […]

Trending Wed, 25 Mar 2020
Trending Tue, 5 May 2020

| Live TV