Trending By: Bibi Ramli December 18, 2018 @ 11:00am

5 Perkara Menarik Tentang Miss Universe Terbaru, Catriona Gray

Yay! Sekarang dah ada Miss Universe baru!

Semalam di Bangkok, wakil jelita dari Filipina, Catriona Gray, telah dinamakan sebagai pemenang bagi pertandingan ratu cantik yang berprestij itu untuk tahun ini.

Jom kita saksikan momen gementar apabila Catriona diumumkan sebagai pemenang.

Miss South Africa Tamaryn Green pula mendapat tempat kedua manakala tempat ketiga jatuh kepada Miss Venezuela.

Wanita-wanita dari seluruh dunia yang beradu nasib untuk memenangi gelaran terkemuka ini telah melalui beberapa peringkat saingan, termasuklah persembahan swimsuit dan evening gown.

Salah seorang hos untuk acara ini, Steve Harvey mengumumkan dalam ucapan pembukaannya bahawa untuk pertama kali, panel juri untuk edisi Miss Universe kali ini terdiri daripada golongan wanita saja. Wah!

Miss Universe untuk tahun lepas, Demi-Leigh Nel-Peters dari South Africa, telah menyampaikan tiara dan selempang yang ikonik itu kepada Catriona.

Kata Demi-Leigh pada November tahun lalu, “(Menerusi pertandingan ini) Anda boleh menjadi cantik dan cerdik, dan anda boleh membuat perubahan yang bermakna dalam komuniti, negara dan dunia anda.” Betul!

Tahniah, Miss Philippines!

Foto: FOX via Getty Images

5 Perkara Anda Patut Tahu Tentang Catriona Gray

1. Dia berdarah kacukan Filipina dan Scotland

Ayahnya Ian Gray adalah berbangsa Scottish manakala ibunya Normita Magnayon adalah dari Filipina.

Kalau itu tak cukup ‘international’ lagi, wanita berumur 24 tahun ini dilahirkan di Cairns, Australia dan telah berhijrah ke Filipina ketika berumur 18 tahun.

Menurut laporan, dia telah menggunakan duit upah kerja modelling untuk membeli tiket kapal terbang dari Australia untuk memulakan kerjaya di Filipina.

2. Dia telah menuntut di Berklee College of Music di Boston, Massachusetts, Amerika Syarikat

Dia telah menerima ijazah dalam jurusan teori muzik dan juga merupakan seorang penyanyi!

Ketika dalam pertandingan Miss Universe 2018, Steve bertanya, “jika anda akan mencipta sebuah lagu tentang pengalaman anda di sini, apakah judul lagu tersebut?

“Sebagai Miss Philippines saya sentiasa merasakan rasa sayang dan sokongan yang diberikan oleh warga Filipina, dan saya rasa saya telah membawakan separuh daripadanya ke sini,” kata Catriona.

“Saya akan memberi judul ‘Raise Your Flag (Kibarkan Benderamu)’ kepada lagu ini kerana saya di sini bukan sebagai diri saya seorang tapi sebagai 104 juta orang warga Filipina!”

Foto: FOX via Getty Images

3. Dia mempunyai gerak gaya runway tersendiri

Rupa-rupanya bila di atas runway, Catriona akan membuat pusingan yang dikenali sebagai “slow-mo twirl”. Ia telah menjadi momen viral dalam segmen swimsuit bagi pertandingan Miss Universe 2018.

4. Dia berdedikasi dalam membasmi kemiskinan di Filipina

Model ini memang vokal tentang kemiskinan di negaranya dan ada projek tersendiri yang dipanggil Paraiso: The Bright Beginnings Project. Catriona telah bekerja keras untuk mengumpul dana agar dapat diberikan kepada sebuah tadika, dengan harapan ia dapat menyenangkan hidup kanak-kanak dari segi perbelanjaan.

5. Dia merupakan pengembara tegar

Catriona gemar melancong keliling dunia dan mengarang tentang penerokaannya di dalam blog miliknya, Cat’elle. Catatannya menceritakan pengalamannya ketika melancong di Filipina, China, Amerika Syarikat dan Vietnam.

Bagi yang tak sempat menyaksikan siaran langsung acara gilang-gemilang ini, sekurang-kurangnya tontonlah sedutan di bawah. Ia menunjukkan Catriona yang telah ditanyakan soalan yang mencabar tapi jawapan yang dia berikan memang power!

Sumber: E! Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 1 Feb 2019

Google Dan Nasi Lemak, Apa Kaitannya?

Super cool! Google kini meraikan sarapan nombor satu rakyat Malaysia, Nasi Lemak!

Trending Thu, 29 Mar 2018

女子马路中央按手机 暴怒老外连人带车处理

停在马路中央不仅堵塞交通,也非常危险。最近,一段特别的影片在网路上疯传,影片中,一名骑机车的女子突然停在繁忙的马路中央,开始讲电话……

Trending Sat, 23 Dec 2017

陪女生逛街「战死商场」的英雄们!

对于很多男生来说『购物』是一种折磨,但他们要怎么开口向他的爱人表明呢?(音乐响起:总是开不了口让她知道……)看过以下这组照片,你就会明白这些『商场英雄』的心声。

Featured Thu, 11 Mar 2021

Pengecualian, Diskaun 50 Peratus Dilanjutkan Bagi…

Kerajaan hari ini bersetuju untuk melanjutkan inisiatif pengecualian dan pemberian diskaun 50 peratus bayaran sewa kepada penyewa tanah Persekutuan dan bangunan Persekutuan. Menurut Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah, pelanjutan inisiatif […]

Trending Mon, 11 Jan 2021
Trending Wed, 30 Jan 2019

Rekod nama terpanjang dipegang kanak-kanak tempatan kini milik bayi Indonesia

Panjang nama bayi yang dilahirkan pada 6 Januari lalu adalah 18 patah perkataan!

Trending Mon, 9 Jul 2018

Panas! Syed Saddiq Jawab Isu Setiausaha Akhbar KBS

Laman web rasmi KBS mungkin disabotaj pihak tidak bertanggungjawab. Saya telah memaklumkan perkara berkenaan kepada Ketua Setiausaha KBS, Datuk Lokman Hakim Ali, untuk tindakan susulan.

Trending Tue, 19 Jan 2021

| Live TV