Trending By: SGMS Enal September 24, 2018 @ 12:19pm

Tanah Runtuh Berganda Filipina Ragut 95 Nyawa

Angka kematian dalam dua insiden tanah runtuh besar-besaran yang melanda Filipina minggu lepas telah meningkat kepada 95 orang, kata pihak berkuasa.

Menurut agensi berita China Xinhua, setakat Ahad malam, pada pegawai berkata 49 mayat telah dikeluarkan dari runtuhan di pekan pelombongan Itogon, wilayah Benguet di utara Filipina.

Baki mayat selebihnya dikeluarkan dari kawasan tanah runtuh yang melanda komuniti di kaki sebuah tapak kuari di Naga City dalam wilayah tengah Cebu, Filipina.

Di Itogon, para pegawai berkata sekurang-kurangnya 19 orang masih hilang selepas lumpur dan bongkah batu besar menimpa sebuah bangunan tempat pekerja tidur yang menempatkan berpuluh-puluh pelombong berskala kecil dan keluarga mereka yang berlindung di situ selepas taufan super Mangkhut membadai Pulau Luzon pada 15 Sept.

Para penyelamat meneruskan usaha mereka untuk mengesan 40 orang yang masih hilang dalam insiden tanah runtuh di Naga City yang menimbus kira-kira 30 rumah pada pukul 6 pagi Khamis lepas.

Pegawai terbabit berkata terdapat hampir 200 kematian akibat taufan Mangkhut dan insiden tanah runtuh berganda yang melanda Filipina minggu lepas.

Hampir 1.6 juta petani dan komuniti nelayan terjejas akibat badaian Mangkhut, taufan terkuat yang melanda bukan sahaja Filipinan malah negara lain di rantau sama tahun ini.

Data menunjukkan bahawa 80 hingga 90 peratus tanaman padi dan jagung musnah di kawasan terjejas, bukan hanya menjejaskan bekalan makanan malah memberikan tekanan kepada petani miskin yang mengharapkan hasil tuaian mereka.

Mata pencarian lain seperti pelombongan turut terjejas teruk akibat badaian taufan itu.

Filipina adalah sebuah negara yang paling terdedah kepada bencana alam di dunia.

Setiap tahun, purata 20 siklon tropika melanda Filipina, menyaksikan enam atau tujuh daripadanya menyebabkan kerosakan yang ketara.

Pada 2013, taufan super Haiyan memusnahkan Filipina tengah dan meragut nyawa lebih 6,000 orang.

Pada 2009, taufan Ketsana telah menyebabkan banjir besar di Metro Manila dan meragut nyawa lebih 700 orang.

Sumber : BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 1 Apr 2018

Kenapa Kek Perkahwinan Ini Menjadi Kek Paling Mahal Di Dunia

Inilah yang dikatakan kek paling mahal didunia dengan menampilkan bentuk seorang pengantin perempuan dengan ketinggian 182 cm dan berat 120 kg.  Pereka luar biasa ini, Debbie Wingham adalah salah seorang pereka fesyen paling mahal di […]

Trending Sat, 4 Aug 2018

Kena Kecam Akibat Buang Sampah

Zaman sosial media sekarang nie pantas dalam menyebar berita dan aksi yang dilakukan . Buang sampah di tanah kenapa tidak di dalam tong sampah yang disediakan

Trending Thu, 24 May 2018

Minister of Defence Mat Sabu’s Home a Humble Abode

People are very much infatuated by the Minster of Defence’s humbleness.

Trending Fri, 8 Dec 2017

Caj Pindah Wang Segera Atas Talian Dimansuhkan Tahun Hadapan

Cas 50 sen untuk Pemindahan Segera akan diamansuhkan bagi pemindahan sehingga RM5,000 untuk setiap transaksi oleh individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Trending Sun, 11 Feb 2018

马桶上玩手机30分钟少年直肠脱垂

中国广州一名少年上厕所时玩手机,一玩就是30分钟,没想到从马桶站起来后,肠子竟然从肛门处跑了出来,后来更是拉出一颗直径16公分的「血排球」,吓得马上叫救护车。

Trending Mon, 26 Aug 2019
Trending Fri, 27 Mar 2020

[VIRAL] Lelaki Jilat Barang ‘Toiletries’ Di Pasaraya Ditangkap Polis

Di saat masyarakat dunia sedang khuatir memikirkan virus Corona yang melanda dunia ketika ini, seorang lelaki bertindak melakukan perbuatan jijik dengan menjilat barangan peribadi (toiletries) di sebuah pasaraya di Missouri beberapa hari yang lalu.  Walaubagaimanapun […]

Trending Wed, 21 Feb 2018

亚裔爸爸失业2年被人资酸「不会英文就滚」女儿伤心贴网后……

人资代表了一间公司的门面,但也绝非每位人资都非常亲切友善。美国一位网友就因为越南裔的爸爸在找工作时,受到人资经理的污辱,气愤地把事情经过PO上网,引发热议,后续还发生了不可思议的效应!

Trending Wed, 3 Jun 2020

Berita Baik Buat Peminat Esports Di Malaysia

Wah tak sabarnya nak tengok!

| Live TV