Gaya Hidup By: Padin December 13, 2022 @ 3:13pm

Terkesan Pandemik, Rizman Ruzaini Kembali Bangkit – “Dulu Ada 30 Pekerja, Kini Ada 80 Orang”

Pereka fesyen duo, Rizman Ruzaini mendedahkan mereka menukar pelan perniagaan untuk terus menggaji pekerja kerana bisnes yang terkesan akibat kehadiran wabak Covid-19.

Banyak bergantung kepada busana perkahwinan, jenama yang diusahakan oleh Rizman Nordin dan Ruzaini Jamil ini menggunakan media sosial untuk mendapatkan respons orang ramai.

“Pada awalnya, kami sangat terkesan dengan pandemik. Lebih 15 tahun bertapak, kekuatan perniagaan kami adalah menerusi jualan baju pengantin. Apabila wabak melanda lebih dua tahun, bisnes kami terjejas.

“Kami duduk dan berbincang, apa yang boleh dilakukan kerana di bawah jenama kami, ada 30 orang pekerja. Jadi, kami menukar arah bisnes dan datang dengan koleksi ready to wear (RTW).

“Produk pertama yang kami tampilkan adalah pelitup muka dan cecair sanitasi. Kemudian, kami keluarkan t-shirt dan semua produk mendapat sambutan positif. Kami menggunakan medium Instagram dan bertanya kepada peminat mengenai apa yang mereka mahu kami jual,” kata Ruzaini.

Tambah Rizman pula, semua saranan peminat jenama Rizman Ruzaini diambil untuk penambah baik perniagaan mereka.

“Syukur, perjalanan bisnes RTW kami mendapat sambutan yang sangat baik dan kami beralih kepada platform laman web. Pelanggan kami sangat menyokong dan terus membeli apa yang kami keluarkan.

“Kami juga mendengar maklum balas pelanggan, jika mereka memberi respons mengenai harga mahal dan sebagainya, kami akan duduk berbincang dan cuba untuk menurut permintaan mereka.

“Perjalanan dua tahun ini mengajar kami dan bisnes juga memberikan unjuran positif setelah kami tampil dengan RTW. Sebagai tanda penghargaan, kami hadiahkan flagship store iaitu RR FlagShip Store di Shoppes At Four Seasons Place, Kuala Lumpur untuk mereka.

“Kini, harga produk RTW yang dijual di RR FlagShip Store di Shoppes At Four Seasons Place, Kuala Lumpur bermula dari RM59 sehingga RM3,000 manakala jenama Rizman Ruzaini bermula RM6,000 di butik yang bertempat di Hotel Shangri-La Kuala Lumpur.

“Pelanggan dah lama mahukan ‘physical store’ kerana mereka mahu rasa sendiri pengalaman serta mahu mencuba pakaian kami. Syukur kerana kini pekerja kami pun sudah mencecah lebih 80 orang,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 11 Dec 2020
Trending Tue, 7 Aug 2018

Nazrin Hassan’s Death Now Classified as Murder Case

The Fire and Rescue Department’s report showed that there’s foul play involved.

Featured Thu, 10 Jun 2021

“Buat Laki Macam Hamba Abdi..”- Penonton Emosi Dengan Lakonan Didie Alias Dalam Drama Cukup Derita Itu

Penangan  Drama Cukup Derita Itu yang ditayangkan di slot Samarinda TV3 sejak 6 Mei lalu ternyata memberi impak di hati para penonton Lakonan hebat Hisyam Hamid, Ruhainies, Didie Alias , Chacha Maembong dan Farhan Asri.

Trending Mon, 7 Oct 2019

Tol Tidak Jadi Di Hapuskan Betul Ke?

Apa yang terkandung di manifesto dan pemahaman tidak sama?

Trending Mon, 19 Aug 2019

WKNDFEST is Cancelled?!

Rumours have said that WKDNFEST is cancelled! What?! No way!

Trending Mon, 13 Aug 2018

Gara-Gara ‘Fesyen Zaman Nenek Kau’, Nabila Huda Dan Netizen Berperang Mulut

Nabila menggayakan gaun berwarna hitam dengan belahan di bahagian kaki digayakan bersama skaf mendapat kecaman hebat netizen yang menyifatkan gayanya itu agak keterlaluan.

Featured Tue, 6 Jul 2021

“Doktor Kata Kanser Perut Last Stage..”- Keadaan Ayah Semakin Tenat, Ebit Lew Mohon Doa Ramai

Keadaan bapa kepada Ustaz Ebit Lew yang semakin tenat sejak beberapa bulan lalu semakin mengundang sebak orang ramai. Terkini, beliau sempat berkongsi mengenai keadaan semasa ayahnya yang kini sedang  terlantar di hospital dan menderita. Dalam

Gaya Hidup Fri, 7 Sep 2018

Ini Masa Terbaik Untuk Minum Secawan Kopi Pertama Anda

Ia bukannya seawal yang anda sangka.

Featured Tue, 18 Oct 2022
Featured Wed, 20 Apr 2022

| Live TV