Filem By: Khairil Khusyairi May 15, 2024 @ 6:28pm

‘A Mother’s Touch’ Sentuh Hati Penonton, Pupuk Rasa Empati Sesama Manusia 

Bersempena dengan sambutan Hari Ibu, satu tayangan istimewa filem ‘A Mother’s Touch’ telah diadakan menerusi kerjasama antara Yayasan Jepun Kuala Lumpur, Media Prima dan Golden Screen Cinemas pada Sabtu lalu.  

Filem yang menggarapkan nilai kasih sayang seorang ibu dan semangat seorang lelaki yang kehilangan daya penglihatan dan pendengaran ketika usia muda itu ternyata menyentuh hati penonton.

‘A Mother’s Touch’ merupakan filem yang diadaptasi daripada kisah benar seorang profesor buta dan pekak pertama di dunia, Fukushima Satoshi bersama ibunya. 

Sehubugan dengan itu, penulis skrip, Yokomaku Tomohiro berkongsi detik awal pembikinan skrip filem tersebut dengan bertemu Profesor Fukushima Satoshi sendiri. 

“Semasa saya menghasilkan skrip itu, saya sebenarnya pergi berjumpa dengan orang itu sendiri. Saya mendengar pelbagai cerita dan tertanya-tanya bagaimanakah watak Profesor Fukushima ini sewaktu kecil.

“Saya mendengar bahawa dia seorang kanak-kanak yang sangat lincah tetapi lucu, jadi saya mencipta watak Fukushima Satoshi dalam penulisan.

“Dan watak ibunya, Reiko sedikit berbeza daripada apa yang dikatakan oleh Profesor Fukushima. Dia berkata bahawa ibunya kadang-kadang menakutkan tetapi dia seorang yang baik dan penyayang, jadi saya mencipta watak yang dipanggil Reiko,” ujarnya.

a mother's touch

Dalam pada itu, penerbit Yuki Takafumi turut berkongsi cabaran dalam menghasilkan karya yang mampu memupuk rasa empati kepada masyarakat itu. 

“Cabarannya ialah bagaimana hendak membuat cerita ini kerana ianya mengenai Orang Kurang Upaya (OKU) tetapi kami memutuskan untuk melakukan dari sudut pandangan ibu iaitu Reiko, jadi ia menjadi drama keluarga manusia.

“Antara cabaran lain adalah watak Satoshi ketika kecil, kami agak risau pada mulanya untuk mewujudkan watak tersebut yang digalas seorang kanak-kanak namun syukur lakonannya menjadi dan nampak semula jadi,” kongsinya.

Bagi mereka yang tidak dapat sertai tayangan istimewa ‘A Mother’s Touch’ ini, filem tersebut sudah mula ditayangkan secara eksklusif dan HD melalui platform penstriman Tonton di www.tonton.com.my atau muat turun aplikasi Tonton melalui Google Play atau App Store.

Ikuti Channel rasmi XTRA di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 2 Jan 2020
Filem Tue, 18 Dec 2018
Hiburan Tue, 26 Mar 2019
Trending Sun, 2 Jun 2019

5 Video Iklan Raya Ni Confirm Buat Korang Tak Sabar Nak Balik Beraya Kat Kampung!

Ada yang sedih, ada yang mencuit hati. Jom layan 5 iklan raya paling EPIK tahun ni!

Trending Tue, 22 Jun 2021

“Ia Mencabar Mental…” – Hisyam Hamid Hampir Setahun Terpisah Dengan Anak-Anak

Pelakon Hisyam Hamid mendedahkan sudah hampir setahun dia tidak berjumpa dengan anak-anaknya yang berada di Singapura. Terpisah kerana tuntutan kerjaya di Kuala Lumpur, Hisyam tidak dapat menyembunyikan perasaan rindu terhadap isteri dan anak-anaknya.   View […]

Featured Mon, 13 Sep 2021