Featured By: Salma Syahbuddin October 6, 2021 @ 12:52pm

Bayaran BKP RM500 Secara One-Off Oktober Ini, Semak Syarat Kelayakan & Cara Mohon

Umum maklum, menerusi Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), Bantuan Kehilangan Pekerjaan (BKP) bernilai RM500 akan diberikan kepada mereka yang kehilangan pekerjaan.

Menurut, Timbalan Menteri Kewangan 1, YB Shahar Abdullah, bantuan ini akan disalurkan pada bulan Oktober 2021 melibatkan 1 juta individu terkesan akibat COVID-19.

Berikut merupakan syarat-syarat, cara permohonan, dan tarikh bayaran BKP  PEMULIH.

Syarat Kelayakan / Cara Permohonan

Syarat kelayakan dan permohonan bagi Bantuan Kehilangan Pekerjaan (BKP) ini adalah berdasarkan data daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau PERKESO pada 2021.

Manakala, permohonan BKP adalah sama seperti BKC, dimana semakan silang akan dilakukan dan mereka yang kehilangan pekerjaan TIDAK perlu memohon.

Bagaimanapun, tarikh rasmi penyaluran bantuan ini masih belum diumumkan.

Maklumat Lanjut

Untuk mengetahui maklumat lanjut berhubung pakej PEMULIH, sila layari portal rasmi Kementerian Kewangan Malaysia di belanjawan2021.treasury.gov.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 2 Jul 2021

Peserta Vokal Mania Zareef Sein Kini Tampil Dengan Single Cinta Syurgaku

Muhammad Zareef Hussein Anwar Hussein atau nama pentasnya Zareef Sein merupakan pendatang baru dalam dunia seni suara tanah air. Penyanyi yang berasal dari Kuala Lumpur ini mula mengasah bakat nyanyiannya seawal usia 13 tahun dan

Events Wed, 9 Jan 2019

HAHA Dan Kim Jong Kook Buat Konsert Di Malaysia?

Haa, apa tunggu lagi peminat Sparta dan HAHA jangan menangis pula kalau tak dapat pegi konsert ye. Kami dah tolong war-war kan ni!

Trending Fri, 2 Jul 2021
Trending Mon, 16 Aug 2021

‘Dulu Lebih 200, Sekarang Sekitar 20 Pesakit Sahaja’ – Pengarah HKL

Jika kelmarin seorang pegawai kesihatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) berkongsi khabar gembira mengenai situasi pesakit Covid-19 di Jabatan Kecemasan yang semakin berkurangan, semalam pengarahnya mengesahkan perkara itu. Dr Rohana Johan berkata, trend penurunan berlaku

Hiburan Sun, 20 Jan 2019
Hiburan Fri, 6 Apr 2018

Ude Wahid Semakin Biadab?

Namun, tidak berhenti disitu Ude baru-baru ini telah memuat naik gambar dilaman instagram beliau yang menunjukkan sarapan roti telur yang dibuat oleh isterinya, Izreen. Dalam ruangan caption tersebut, Ude seakan-akan memerli bekas isterinya yang dianggap sudah move on

Trending Thu, 1 Feb 2018

40 Peratus Penunggang Motor di Negeri Sembilan ‘Slumber’ Badak

Menurut laporan dikeluarkan Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri, Azrin Borhan, 40 peratus pelajar sekolah menengah di Negeri Sembilan didapati tidak memiliki lesen motosikal B2.

Contest Fri, 16 Aug 2019

Menang RM2K Hanya Di #ICSYVMY !

Jom berhibur sambil menang wang tunai berjumlah RM2K!

Trending Hari Ini Tue, 3 Nov 2020

| Live TV