Featured By: Salma Syahbuddin February 11, 2022 @ 8:05pm

COVID-19: Kes Baharu Lepasi Paras 20,000, Malaysia Ambil Langkah Cermat Sebelum Isytihar Fasa Endemik

Kes baharu COVID-19 di Malaysia terus menunjukkan peningkatan selepas 20,939 kes direkodkan dalam tempoh 24 jam lalu.
Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, angka terbaharu itu menjadikan jumlah kumulatif di negara ini adalah sebanyak 2,996,361 kes.

Justeru itu Menterinya, Khairy Jamaluddin memaklumkan,  dengan kadar peningkatan ini kerajaan akan mengambil langkah berhati-hati dan cermat sebelum mengisytiharkan negara beralih ke fasa endemik seperti yang dilaksanakan beberapa negara.

“Saya dan Tan Sri Ketua Pengarah (Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah) konservatif dalam hal ini, ada kata kami sangat konservatif, (namun) bagi kami, lebih baik bertindak berhati-hati berbanding menyesal di kemudian hari.

“Kita kena tengok gelombang Omicron di hospital kita yang mana ketika ini 99 peratus ada gejala ringan, tapi kita teruskan pendekatan tak perlu ikut Sweden atau Denmark,” katanya.

Tambahnya lagi, orang ramai diminta tidak panik mengenai peningkatan kes melebihi paras 20,000 hari ini memandangkan ia berbeza dengan kes yang dicatatkan pada Ogos tahun lalu.

“Jangan tengok bilangan kes, kena tengok keseriusan sehingga kita minta laksanakan sekatan pergerakan (sebelum ini). Kes sekarang 99 peratus bergejala ringan dan kategori satu, hanya 0.5 peratus kategori empat dan lima dan mereka sudah mendapatkan rawatan. Ini dapat diatasi dengan baik,” jelasnya.

Sementara itu, KKM menjangkakan ada peningkatan kemasukan ke hospital namun, KKM akan terus memantau serta memberikan butiran perkembangan kes setiap hari.

 

Sumber: BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 9 May 2019

#SetulusIkhlas: Masjid Ini Hadiahkan Basikal Percuma Untuk Kanak-Kanak Datang Solat

Datang masjid bukan sebab basikal free ye, tetapi kerana Lillahitaala. Selamat Berpuasa! 

FESYEN Fri, 11 Oct 2019
Hiburan Mon, 8 Jul 2019

Azrinaz Mazhar Hakim ‘Belanja’ Gambar Baby Bump

Tak sabar nak tengok muka baby nanti!

Hiburan Sun, 9 Jun 2019

Tak Nak Jadi Ustaz Lagi

Orang tetap nampak saya sebagai Ustaz Hamadi.

Trending Thu, 24 May 2018

Kritik Atas Talian, Trump Tidak Boleh Sekat Pengguna Twitter!

Menyekat akses ke akaun @realDonaldTrump milik presiden tersebut dianggap melanggar hak kebebasan bersuara yang dijamin dalam Pindaan Pertama Perlembagaan.

Trending Mon, 22 Jun 2020
Hiburan Thu, 29 Mar 2018

Anak Restu Dynas Kahwin Lagi!

Walaupun ini merupakan perkahwinan kali kedua buat Dynas, namun dia berasa bersyukur apabila anak-anaknya iaitu Khyra khalyssa, 8 dan Mohamed Haqaish, 6 turut memberikan restu

Hiburan Wed, 26 Feb 2020

| Live TV