Featured By: Salma Syahbuddin February 11, 2022 @ 8:05pm

COVID-19: Kes Baharu Lepasi Paras 20,000, Malaysia Ambil Langkah Cermat Sebelum Isytihar Fasa Endemik

Kes baharu COVID-19 di Malaysia terus menunjukkan peningkatan selepas 20,939 kes direkodkan dalam tempoh 24 jam lalu.
Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, angka terbaharu itu menjadikan jumlah kumulatif di negara ini adalah sebanyak 2,996,361 kes.

Justeru itu Menterinya, Khairy Jamaluddin memaklumkan,  dengan kadar peningkatan ini kerajaan akan mengambil langkah berhati-hati dan cermat sebelum mengisytiharkan negara beralih ke fasa endemik seperti yang dilaksanakan beberapa negara.

“Saya dan Tan Sri Ketua Pengarah (Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah) konservatif dalam hal ini, ada kata kami sangat konservatif, (namun) bagi kami, lebih baik bertindak berhati-hati berbanding menyesal di kemudian hari.

“Kita kena tengok gelombang Omicron di hospital kita yang mana ketika ini 99 peratus ada gejala ringan, tapi kita teruskan pendekatan tak perlu ikut Sweden atau Denmark,” katanya.

Tambahnya lagi, orang ramai diminta tidak panik mengenai peningkatan kes melebihi paras 20,000 hari ini memandangkan ia berbeza dengan kes yang dicatatkan pada Ogos tahun lalu.

“Jangan tengok bilangan kes, kena tengok keseriusan sehingga kita minta laksanakan sekatan pergerakan (sebelum ini). Kes sekarang 99 peratus bergejala ringan dan kategori satu, hanya 0.5 peratus kategori empat dan lima dan mereka sudah mendapatkan rawatan. Ini dapat diatasi dengan baik,” jelasnya.

Sementara itu, KKM menjangkakan ada peningkatan kemasukan ke hospital namun, KKM akan terus memantau serta memberikan butiran perkembangan kes setiap hari.

 

Sumber: BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 23 Nov 2021

“Asyik-Asyik Jadi Jahat Je” – Mahu Teroka Sisi Berbeza, Dynas Mokhtar Tak Kisah Bawa Watak Tua

Pelakon Dynas Mokhtar atau nama sebenarnya, Wan Intan Edrinas Wan Mokhtar, 38, mengakui dirinya mahu meneroka sisi berbeza dalam bidang lakonan. Sering membawakan watak antagonis, Dynas inginkan kelainan dan sanggup mencuba watak baharu bagi mempelbagaikan […]

Featured Tue, 13 Jun 2023
Trending Mon, 25 Jun 2018

Pergi Tak Kembali, Pengasas Kuih Keria Antarabangsa Meninggal Dunia

Menurut anaknya, Hajah Rahmah sudah lama tidak terlibat secara langsung dalam perniagaan kuih keria ekoran masalah kesihatan, namun masih memantaunya. 

Trending Tue, 16 Jul 2019

研究证实:接吻能「帮女生减肥」、越亲人越美

研究证实:亲吻既能展现亲密,又能让身体健康,不要吝啬亲你的另一半啊~

Featured Mon, 8 Jul 2019

Kolam renang infiniti 360 darjah, projek gila terbaharu Kota London!

Laluan akses ke kolam ini menggunakan pintu seperti kapal selam, wow!

Featured Sun, 13 Aug 2023
LIFESTYLE Tue, 9 Apr 2019

Experienced Somatic Coach René Roseburg to Help Enlighten The Sanchaya Guests

The Sanchaya invites guests to find their way in spirit and in life.

Featured Wed, 1 Feb 2023
Featured Fri, 11 Aug 2023