Featured By: Khairil Khusyairi November 7, 2022 @ 7:35pm

Dr MAZA Jelaskan Mengapa Calon Wanita Dalam Tempoh Edah Tak Boleh Keluar Berkempen – “Ini Adalah Titah Perintah Al-Quran & Al-Sunnah”

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan bahawa calon wanita dalam Pilihan Raya Umum (PRU) yang dalam tempoh edah susulan kematian suami, tidak boleh keluar untuk berkempen.

Menerusi perkongsian di laman Facebook miliknya, beliau menjawab persoalan itu daripada wartawan dan orangramai yang bertanya berhubung dengan calon wanita dalam Pilihanraya Umum ke-15 di Negeri Perlis yang masih dalam ‘iddah (edah) kematian suami.

“Seseorang calon wanita dalam edah kematian tidak boleh keluar bait al-zaujiyyah (rumah kehidupan suami isteri) atau rumah yang dia menetap dalam tempoh edah jika tiada rumah perkahwinan untuk berkempen pilihanraya. Dia tidak boleh keluar daripadanya tanpa keperluan dalam meneruskan kehidupannya.

“Keluar untuk kempen pilihan raya bukan keperluan hidup, yang mana jika dia tidak keluar maka hidupnya terjejas dan hidup seseorang tidak bergantung kepada hal itu, kerana jika dia tidak menyertai berkempen pilihan raya pun tidak menjejaskan keperluan asas hidupnya.

“Orang lain juga tidak mendapat kesusahan kerana ketidakhadirannya berkempen,” tulisnya.

Mohd Asri berkata, wanita yang kematian suami, wajib berada dalam edah selama empat bulan 10 hari.

“Wanita yang kematian suami, wajib berada dalam edah selama 4 bulan 10 hari. Ini adalah titah perintah al-Quran dan al-Sunnah. Hanya tempoh itu boleh disingkatkan jika beliau mengandung dan melahirkan anak sebelum tempoh tersebut,” jelasnya.

Dalam pada itu, Mohd Asri juga mengingatkan bahawa terdapat juga larangan bersolek dan berhias yang disebutkan Rasulullah S.A.W biarpun seseorang calon wanita dalam edah kematian tetap boleh berkempen di rumahnya samada melalui orang yang hadir atau melalui media baharu.

“Pun begitu seseorang calon wanita dalam edah kematian tetap boleh berkempen di rumahnya samada melalui orang yang hadir atau melalui media baharu dengan pelbagai teknologi yang ada.

“Dalam masa yang sama dia perlu ingat tentang larangan bersolek dan berhias yang disebutkan oleh Rasulullah s.a.w. Maka kemunculannya dalam sosial media atau di talian atau siaran langsung hendaklah mengambil kira hal tersebut,” tegasnya.

Tambah Mohd Asri, beliau juga mengesahkan calon wanita tersebut ada menghubunginya bagi memaklumkan kondisinya dan akan mematuhi hukum syarak berkaitan.

“Adapun calon wanita di Perlis berkenaan telah pun menghubungi saya. Beliau memaklumkan kepada saya yang beliau akan mematuhi hukum hakam syarak berkaitan. Alhamdulillah, harapnya benar-benar sedemikian,” tutupnya.

Terdahulu, calon Barisan Nasional (BN) bagi Parlimen Padang Besar, Datuk Zahida Zarik Khan menjadi bualan apabila beliau masih lagi berada dalam tempoh edah berikutan kematian suaminya pada Ogos lalu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 19 Jul 2019

Jatuh Cinta Pandang Pertama, Nick & Simon Pilih Malaysia!

Nick & Simon menjadikan Malaysia sebagai lokasi pertama untuk mula menapak di rantau Asia.

Hiburan Fri, 9 Nov 2018

Jika Ragu-Ragu, XPDC Sedia Pulangkan Duit Pembeli Semula

Kata vokalis, Mael, XPDC memperkenalkan sistem tempahan awal atau pra tempahan untuk mendapatkannya.

Trending Mon, 22 Oct 2018

Budak Enam Tahun Selamatkan Ibunya Dari Terusan Menjadi Mangsa Keganasan Bapa

Mengadu perbuatan bapa kepada guru sekolah telah menyelamatkan nyawa ibunya.

Hiburan Tue, 30 Apr 2019

Rehat Mengacara Sepanjang Ramadan, Jihan Muse Fokus Berniaga Pes

Buat pertama kali, Jihan akan membuka booth di Select Fest di Singapura pada 17-19 Mei ini!

Trending Mon, 31 May 2021

Dek Kerana Terlalu Penat, Dr Noor Hisham Rayu Rakyat Bantu Frontliners

Gaisss… tolong patuh SOP untuk 2 minggu ni je!

Hiburan Tue, 26 Jun 2018

Hey! Peminat-Peminat Yuna, Jangan Curi- Curi Ambil Gambar Beliau Lagi

Yuna memberitahu sekiranya peminat-peminat beliau ingin mengambil gambar bersamanya, dinasihatkan  jangan malu untuk menegur dan meminta izin kerana, beliau tidak akan menolak permintaan mereka.

Hiburan Tue, 16 Jan 2018

EYKA FARHANA DIKECAM? RAYU AGAR NETIZEN FAHAM

Penonton harus faham jalan cerita drama tersebut sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan, kerana dalam watak itu sahaja jelas menggambarkan bahawa dia merupakan seorang remaja yang terlalu meminati kumpulan kpop

Trending Thu, 18 Feb 2021

Dah Tak Jadi Singa Kat Rumah! Ibu Bapa Beri Komen Positif Mengenai DidikTV

Mula bersiaran semenjak semalam, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memperkenalkan saluran khusus TV Pendidikan yang dikenali sebagai DidikTV KPM menerusi saluran ntv7. Ia merupakan usaha memperkasakan Sistem Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sedia ada

Featured Sat, 29 Oct 2022

Jaga Hati Isteri, Aksi Teuku Ryan Pegang Tangan Ria Ricis Raih Perhatian

Pelakon dan YouTuber Indonesia, Ria Ricis tular di media sosial kerana menerima layanan sangat baik suami, Teuku Ryan. Ryan yang memegang tangan Ricis semasa seorang pekerja butik yang tiba-tiba datang mendekati mereka untuk membetulkan cara

| Live TV