Featured By: Khairil Khusyairi November 7, 2022 @ 7:35pm

Dr MAZA Jelaskan Mengapa Calon Wanita Dalam Tempoh Edah Tak Boleh Keluar Berkempen – “Ini Adalah Titah Perintah Al-Quran & Al-Sunnah”

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan bahawa calon wanita dalam Pilihan Raya Umum (PRU) yang dalam tempoh edah susulan kematian suami, tidak boleh keluar untuk berkempen.

Menerusi perkongsian di laman Facebook miliknya, beliau menjawab persoalan itu daripada wartawan dan orangramai yang bertanya berhubung dengan calon wanita dalam Pilihanraya Umum ke-15 di Negeri Perlis yang masih dalam ‘iddah (edah) kematian suami.

“Seseorang calon wanita dalam edah kematian tidak boleh keluar bait al-zaujiyyah (rumah kehidupan suami isteri) atau rumah yang dia menetap dalam tempoh edah jika tiada rumah perkahwinan untuk berkempen pilihanraya. Dia tidak boleh keluar daripadanya tanpa keperluan dalam meneruskan kehidupannya.

“Keluar untuk kempen pilihan raya bukan keperluan hidup, yang mana jika dia tidak keluar maka hidupnya terjejas dan hidup seseorang tidak bergantung kepada hal itu, kerana jika dia tidak menyertai berkempen pilihan raya pun tidak menjejaskan keperluan asas hidupnya.

“Orang lain juga tidak mendapat kesusahan kerana ketidakhadirannya berkempen,” tulisnya.

Mohd Asri berkata, wanita yang kematian suami, wajib berada dalam edah selama empat bulan 10 hari.

“Wanita yang kematian suami, wajib berada dalam edah selama 4 bulan 10 hari. Ini adalah titah perintah al-Quran dan al-Sunnah. Hanya tempoh itu boleh disingkatkan jika beliau mengandung dan melahirkan anak sebelum tempoh tersebut,” jelasnya.

Dalam pada itu, Mohd Asri juga mengingatkan bahawa terdapat juga larangan bersolek dan berhias yang disebutkan Rasulullah S.A.W biarpun seseorang calon wanita dalam edah kematian tetap boleh berkempen di rumahnya samada melalui orang yang hadir atau melalui media baharu.

“Pun begitu seseorang calon wanita dalam edah kematian tetap boleh berkempen di rumahnya samada melalui orang yang hadir atau melalui media baharu dengan pelbagai teknologi yang ada.

“Dalam masa yang sama dia perlu ingat tentang larangan bersolek dan berhias yang disebutkan oleh Rasulullah s.a.w. Maka kemunculannya dalam sosial media atau di talian atau siaran langsung hendaklah mengambil kira hal tersebut,” tegasnya.

Tambah Mohd Asri, beliau juga mengesahkan calon wanita tersebut ada menghubunginya bagi memaklumkan kondisinya dan akan mematuhi hukum syarak berkaitan.

“Adapun calon wanita di Perlis berkenaan telah pun menghubungi saya. Beliau memaklumkan kepada saya yang beliau akan mematuhi hukum hakam syarak berkaitan. Alhamdulillah, harapnya benar-benar sedemikian,” tutupnya.

Terdahulu, calon Barisan Nasional (BN) bagi Parlimen Padang Besar, Datuk Zahida Zarik Khan menjadi bualan apabila beliau masih lagi berada dalam tempoh edah berikutan kematian suaminya pada Ogos lalu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 24 May 2019

‘Tiada Persiapan Raya Tahun Ini’- Anzalna Nasir

Semoga urusan Anzalna melahirkan anak dipermudahkan oleh Allah SWT… Insha Allah!

Trending Sun, 19 Nov 2017

Kereta Api Bergerak Awal 20 Saat, Tsukuba Express Mohon Maaf

Tsukuba Express Mohon Maaf keran keretapi berlepas awal 20 saat dari yang dijadualkan

Hiburan Mon, 22 Jul 2019

Atikah Suhaime Bakal Bergelar Datin?

Atikah Suhaime mengakui sedang mengenali hati budi seseorang.

Hiburan Wed, 10 Jul 2019

Kalau Dah Jodoh, Fahmy Reza Terima Joy Revfa Sebagai Isteri

Fahmy tidak menolak seandainya jodoh berpihak kepada mereka pada masa hadapan.

Trending Mon, 9 Apr 2018

Niat Beli Jentolak ‘Lebur’, Peniaga Hilang RM 62,000

Pada mulanya mangsa yang berusia 48 tahun itu telah memasukkan RM 1000 sebagai tanda setuju.

Trending Sun, 8 May 2022
Featured Wed, 27 Oct 2021

Tak Tahan Digganggu, Tindakan Berani Gadis Ini Menegur Lelaki Yang Mengikutinya Dapat Perhatian Ramai

Siapa sahaja yang tidak takut apabila terdapat lelaki tidak dikenali memerhati dan mengganggu ketika melakukan aktiviti di luar rumah. Pada Selasa yang lalu, satu video di TikTok tular dimana seorang gadis berhadapan dan menegur lelaki […]

Trending Wed, 10 Apr 2024

Dai Syed, Hana Ismail Bakal Timang Anak

Tahniah Dai Syed & Hana!