Trending By: tex_admin May 4, 2018 @ 5:00pm

Kalau Tak Nak Kena Denda RM5000, Jangan Sebar Gambar Kertas Undi. Take Note Ya!

Tinggal berapa hari saja lagi sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) berlangsung pada 9 Mei ini. Anda rasa tak sabar tak nak pergi mengundi? Sebelum anda pergi mengundi nanti, penulis nak pesan bahawa anda perlu tahu tentang kesalahan yang tidak dibenarkan dilakukan semasa mengundi nanti.

Semalam, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengeluarkan satu kenyataan yang melarang mana-mana pengundi terutamanya yang mengundi secara pos sama ada di dalam atau luar negara untuk tidak memuatnaik gambar mana-mana dokumen seperti kertas undi, borang atau sampul berkaitan PRU14.

Menurut pengerusi SPR, Tan Sri Mohd Hashim Abdullah, larangan yang dilakukan itu adalah sebagai memastikan ketelusan undi adalah rahsia dan tetap terpelihara dalam PRU14.

“Larangan ini meliputi semua jenis pengundian termasuk undi pos yang menerima dokumen pilihan raya sebelum pengundian awal atau biasa.

“Ia juga bertujuan memelihara keselamatan dan kepentingan awam sepanjang proses pilihan raya berlangsung,” katanya.

Foto: Utaranews

Jelasnya lagi, mana-mana individu yang didapati melakukan kesalahan terbabit boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 3 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Akta 5). Jika disabitkan kesalahan mereka boleh dipenjarakan tidak melebihi dua tahun atau didenda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya sekali. 

Bukan itu sahaja, individu yang didapati bersalah itu tidak boleh didaftarkan atau disenaraikan sebagai seorang pemilih atau mengundi dalam mana-mana pilihan raya sehingga tamat tempoh lima tahun daripada sabitan itu. Jadi, anda yang undi pos perlu ambil tahu tentang amaran ini! 

Yela, sekarang ini semua orang suka viral tentang sesuatu yang mungkin boleh cetuskan kontroversi. Ingat! Jaga batas perbuatan anda kalau tak nak kena denda! Tidak semua perkara boleh kita share dengan orang lain, begitu juga dengan pengundian adalah rahsia dan tidak perlu untuk anda sebarkan. Hati-hati!

Sumber: Utaranews

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 15 Apr 2021
Trending Thu, 3 Oct 2019

Research Says that Baking Might Be Your Best Therapy

You used to have to pay for a therapy, now you can eat your therapy.

Trending Tue, 14 Jul 2020
Trending Thu, 13 Jun 2019

你没散光!这棵怪树真的长这样

你没散光!这棵怪树「旭日紫荆」真的就长这样……

Trending Wed, 4 Sep 2019

Agong Order Menu Apa Sewaktu Singgah di Nasi Lemak Royale Kedah,Putrajaya?

Kalau dulu baginda berkunjung ke restoran makanan segera KFC kali ini Nasi Lemak Royale Kedah, Putrajaya pilihan tuanku.

Trending Fri, 12 Jul 2019

Avid Durian Eaters Out There, You Might Want to Read This Before Gobbling Another One!

They say all food is food! But guess not all foods go well together in the tummy. Apparently, Durian can’t be eaten together with…

Trending Mon, 24 Sep 2018

喝完咖啡睡15分钟「咖啡觉」能让24小时没睡的你醒脑回神

许多人习惯喝咖啡提神,但殊不知「喝咖啡+小睡」这样的套餐组合,提神效果比单独喝咖啡还好。

Trending Thu, 17 Jun 2021

“Masya-Allah, Saya Pula Nak Nangis” – Neelofa Sebak, Kagum Lihat Elyana Tetap Senyum & Ceria Dalam Kesakitan

Selebriti dan usahawan, Neelofa sebak apabila penyanyi Elyana gembira menerima hadiah pemberiannya. Menyuntik semangat Elyana yang sedang dirawat di hospital akibat kanser limfoma, Neelofa menghadiahkan koleksi tudung jenama Naelofar kepada pelantun lagu Kalis Rindu itu. […]

| Live TV