Trending By: tex_admin May 4, 2018 @ 5:00pm

Kalau Tak Nak Kena Denda RM5000, Jangan Sebar Gambar Kertas Undi. Take Note Ya!

Tinggal berapa hari saja lagi sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) berlangsung pada 9 Mei ini. Anda rasa tak sabar tak nak pergi mengundi? Sebelum anda pergi mengundi nanti, penulis nak pesan bahawa anda perlu tahu tentang kesalahan yang tidak dibenarkan dilakukan semasa mengundi nanti.

Semalam, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengeluarkan satu kenyataan yang melarang mana-mana pengundi terutamanya yang mengundi secara pos sama ada di dalam atau luar negara untuk tidak memuatnaik gambar mana-mana dokumen seperti kertas undi, borang atau sampul berkaitan PRU14.

Menurut pengerusi SPR, Tan Sri Mohd Hashim Abdullah, larangan yang dilakukan itu adalah sebagai memastikan ketelusan undi adalah rahsia dan tetap terpelihara dalam PRU14.

“Larangan ini meliputi semua jenis pengundian termasuk undi pos yang menerima dokumen pilihan raya sebelum pengundian awal atau biasa.

“Ia juga bertujuan memelihara keselamatan dan kepentingan awam sepanjang proses pilihan raya berlangsung,” katanya.

Foto: Utaranews

Jelasnya lagi, mana-mana individu yang didapati melakukan kesalahan terbabit boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 3 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Akta 5). Jika disabitkan kesalahan mereka boleh dipenjarakan tidak melebihi dua tahun atau didenda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya sekali. 

Bukan itu sahaja, individu yang didapati bersalah itu tidak boleh didaftarkan atau disenaraikan sebagai seorang pemilih atau mengundi dalam mana-mana pilihan raya sehingga tamat tempoh lima tahun daripada sabitan itu. Jadi, anda yang undi pos perlu ambil tahu tentang amaran ini! 

Yela, sekarang ini semua orang suka viral tentang sesuatu yang mungkin boleh cetuskan kontroversi. Ingat! Jaga batas perbuatan anda kalau tak nak kena denda! Tidak semua perkara boleh kita share dengan orang lain, begitu juga dengan pengundian adalah rahsia dan tidak perlu untuk anda sebarkan. Hati-hati!

Sumber: Utaranews

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 3 Jan 2019

Jawa Barat Dalam Zon Merah Kata Gabenor

Gabenor Dedah Jawa Barat Dalam Zon Merah, Berisiko Jadi Kawasan Bencana

Trending Sat, 6 Jun 2020
Trending Thu, 12 Dec 2019

Ayah Sarung Kostum Arnab Duduk Tepi Jambatan Sambil..

Ramai yang pilu melihat akan situasi ini

Trending Mon, 5 Mar 2018

‘Tak Ada Masalah Terima Cinta Baru. Tapi, Kalau Boleh..’ – Hafiz Hamidun

Empat bulan sudah bergelar duda, kini Hafiz Hamidun akui bukan mudah untuk melalui proses kehidupan seharian. Lumrah bagi semua orang, perasaan sunyi pasti ada lagi-lagi apabila melihat orang lain sudah berkahwin dan hidup bahagia.

Trending Tue, 6 Aug 2019

Insiden Bom Di Bangkok, Siapakah Suspek Utama?

Insiden Bom Di Bangkok Suspek Pernah Lawat Malaysia

Trending Wed, 25 Mar 2020

| Live TV