Featured By: Salma Syahbuddin October 7, 2021 @ 11:53am

“Kaki & Perut Membengkak, Keluar Jarum Berkarat” – Ustaz Kazim Elias Dedah Alami Ujian Ketika….

Baru-baru ini, kita dapat melihat perkembangan dan keadaan terkini pendakwah bebas terkenal, Datuk Mohd Kazim Elias yang dilihat sukar untuk berjalan sehingga memerlukan bantuan kerusi roda dan tongkat untuk bergerak.

Terbaharu, menerusi Instagram Live program bual bicara Sembang Viral, TV9 dengan topik ‘Beratnya Ujian’, Ustaz Kazim dilihat mendedahkan bahawa sepanjang kariernya menjalankan dakwah, ini bukanlah kali pertama beliau diuji dengan sakit ataupun perbuatan mistik.

“Saya pernah ceramah, tapi semasa ceramah tu sebenarnya pad / kantung air kencing saya ada dalam jubah saya. Sebab saya sukar untuk membuang air kecil dan saya tidak mahu orang tahu saya ada masalah. Memang sakit, tapi saya tetap ceramah.

“Balik dari ceramah, saya pula memang jenis yang tidak tidur malam. Dah bertahun saya tidak tidur malam dan rasa apa itu nikmat tidur, nikmat mimpi. Saya memang tidak pernah rasa. Mungkin ini ujian Allah untuk saya,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV9 Malaysia (@tv9malaysia)

 

Selain itu, Ustaz Kazim juga berkongsi ujian yang dihadapinya ketika Ramadan tahun lalu apabila beliau terpaksa ditahan di wad selama tiga hari akibat perut membengkak seperti orang sedang mengandung.

“Ramadan tahun lepas, masa tu saya ada program televisyen, 10 minit sebelum live saya tak nampak apa, masa tu saya dapat rasa perut saya membengkak, membuncit.

“Kemudian saya terus ke hospital Ipoh untuk check, tapi doktor cakap tidak ada apa-apa. Masa tu perut saya sudah saiz 39 betul-betul macam orang mengandung.

“Bila doktor kata tak ada apa, saya minta pertolongan pelajar-pelajar saya, makcik-makcik pondok saya bacakan doa dan masa Maghrib tu, saya mandi dengan air bidara yang dah dibacakan doa kemudian saya gosok-gosok bahagian perut dan keluar jarum yang dah berkarat,” jelasnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV9 Malaysia (@tv9malaysia)

 

Selain Ustaz Kazim, Ali Putih juga turut dijemput sebagai tetamu jemputan bagi episod Sembang Viral yang dihoskan oleh Datuk Rosyam Nor.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 15 Aug 2019

Dilabel Hot Mama! Stacy Akui Bukan Senang Nak Kurus

Berubah menjadi lebih baik itu kan bagus? Netizen jangan kecam please

Events Thu, 9 Sep 2021

Peminat ‘ARMY’ Teruja, BTS Pop Up Store Pertama Di Malaysia Mula Dibuka 8 September Di 1 Utama

Kekecewaan para peminat kumpulan K-Pop  nombor satu, Bangtan Sonyeondan (BTS) yang terpaksa membatalkan konsert jelajah Map Of The Soul 7 akibat COVID-19 kini terubat apabila BTS Pop Up Store Showcase dibuka di One Utama mulai […]

Hiburan Sat, 26 Jan 2019

‘Mana Ada Tiru Lagu KPOP?’- Ayda Jebat Komen Isu Lagu Temberang

Muzik video Temberang diinspirasi daripada muzik KPOP manakala lagu pula ada unsur Dangdut Arabic. Jangan cakap ciplak muzik KPOP pula okay…

Featured Wed, 18 Mar 2020
Hiburan Wed, 20 Jun 2018

Penat Kerja Kot… Elvina Kongsi Detik Cemas!

Kejadian berlaku ketika masih berpuasa. Memang saya risau memandangkan ini pengalaman pertama saya hamil.

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

Justin Bieber Umum Mahu Rehat Dari Karier Tapi…

Mungkin dah terlalu penat, Bieber perlukan masa untuk buat comeback. Yang pasti, ramai yang tertunggu-tunggi lagu baharu Bieber.

Featured Thu, 26 Mar 2020

Roti Gardenia dijual pada harga RM500? Cekik darah betul!

Perbuatan individu tidak bertanggungjawab

Featured Wed, 21 Apr 2021

Aiman Tino & Sufian Suhaimi Teruk Dipukul?

Nampaknya lakonan penyanyi Aiman Tino & Sufian Suhaimi drama Kampung Kolestrol semakin mendapat perhatian daripada para penonton. Terbaru, penyanyi dan pelakon, Ziana Zain sempat memuatnaik video penggambaran babak Drama Kampung Kolestrol namun apa yang mencuri […]

Trending Tue, 1 May 2018

Hari Penghargaan Bagi Anda Yang Bekerja, Jom Kenal Sejarah Hari Pekerja!

Pada hari tersebut, lebih 200,000 orang pekerja meninggalkan tempat bekerja mereka dan menuntut masa bekerja hanya lapan jam sehari.

Contest Thu, 23 Jan 2020

#XtraGiveaway: Win A Pair Of Ronan Keating Concert Tickets And A Romantic Dinner For Two This Valentine’s Day!

It is definitely the perfect night out for a romantic moment with your love one!

| Live TV