Featured By: Salma Syahbuddin October 7, 2021 @ 11:53am

“Kaki & Perut Membengkak, Keluar Jarum Berkarat” – Ustaz Kazim Elias Dedah Alami Ujian Ketika….

Baru-baru ini, kita dapat melihat perkembangan dan keadaan terkini pendakwah bebas terkenal, Datuk Mohd Kazim Elias yang dilihat sukar untuk berjalan sehingga memerlukan bantuan kerusi roda dan tongkat untuk bergerak.

Terbaharu, menerusi Instagram Live program bual bicara Sembang Viral, TV9 dengan topik ‘Beratnya Ujian’, Ustaz Kazim dilihat mendedahkan bahawa sepanjang kariernya menjalankan dakwah, ini bukanlah kali pertama beliau diuji dengan sakit ataupun perbuatan mistik.

“Saya pernah ceramah, tapi semasa ceramah tu sebenarnya pad / kantung air kencing saya ada dalam jubah saya. Sebab saya sukar untuk membuang air kecil dan saya tidak mahu orang tahu saya ada masalah. Memang sakit, tapi saya tetap ceramah.

“Balik dari ceramah, saya pula memang jenis yang tidak tidur malam. Dah bertahun saya tidak tidur malam dan rasa apa itu nikmat tidur, nikmat mimpi. Saya memang tidak pernah rasa. Mungkin ini ujian Allah untuk saya,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV9 Malaysia (@tv9malaysia)

 

Selain itu, Ustaz Kazim juga berkongsi ujian yang dihadapinya ketika Ramadan tahun lalu apabila beliau terpaksa ditahan di wad selama tiga hari akibat perut membengkak seperti orang sedang mengandung.

“Ramadan tahun lepas, masa tu saya ada program televisyen, 10 minit sebelum live saya tak nampak apa, masa tu saya dapat rasa perut saya membengkak, membuncit.

“Kemudian saya terus ke hospital Ipoh untuk check, tapi doktor cakap tidak ada apa-apa. Masa tu perut saya sudah saiz 39 betul-betul macam orang mengandung.

“Bila doktor kata tak ada apa, saya minta pertolongan pelajar-pelajar saya, makcik-makcik pondok saya bacakan doa dan masa Maghrib tu, saya mandi dengan air bidara yang dah dibacakan doa kemudian saya gosok-gosok bahagian perut dan keluar jarum yang dah berkarat,” jelasnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV9 Malaysia (@tv9malaysia)

 

Selain Ustaz Kazim, Ali Putih juga turut dijemput sebagai tetamu jemputan bagi episod Sembang Viral yang dihoskan oleh Datuk Rosyam Nor.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 9 Mar 2021
Hiburan Fri, 3 Jan 2020

TWICE Momo Dan SUPER JUNIOR Heechul Disahkan Sedang Hangat Bercinta!

ONCE dan E.L.F approve tak hubungan mereka?

Hiburan Sun, 1 Apr 2018

Hafreez Adam Mengaku Cintakan Zara Zya

Dia sentiasa membuat saya tersenyum dengan telatah lucunya. Dia juga tidak mudah cemburu dan sangat memahami. Auwww, sweet habis Hafreez ni!

Trending Thu, 12 Nov 2020

PKPB: Pasangan Jarak Jauh Dibenarkan Bersama

Buat pasangan suami isteri..

Trending Mon, 15 Mar 2021

Juri Dedah Punca Kemenangan Lagu Gila & Pemilik Vokal Terbaik Ernie Zakri

Gila memang bawakan kelainan, tampil lebih fresh

Featured Tue, 1 Nov 2022
Trending Thu, 5 Mar 2020

[Terkini] Lagi 14 Kes Baru Dilaporkan Di Malaysia, COVID-19 Kini Berada Di Gelombang Kedua

Sejauh manakah tahap kritikal penularan wabak COVID-19 di Malaysia?

Trending Thu, 27 Jan 2022

“Hati-Hati Bila Berkata… Jaga Anak Anak Sendiri Dahulu” – Ernie Zakri Buka Mulut, Beri Respons Terhadap Isu DSV & Anuar Zain?

“Hati hati bila berkata, kita sendiri ada keluarga. Usah berkata bukan-bukan. Jaga anak-anak sendiri dahulu.” Itu merupakan ciapan penyanyi Ernie Zakri di laman sosial Twitter miliknya yang dimuat naik pada Rabu. Biarpun tidak menyebut sebarang

Featured Fri, 12 Nov 2021

Kadar Kebolehjangkitan Makin Meningkat, KKM Bimbang Jika…

Jangan tunggu pisang berbuah dua kali baru nak jaga SOP

| Live TV