Featured By: Khairil Khusyairi November 22, 2022 @ 7:36pm

“Kita Tak Boleh Bersama PH” – Muhyiddin Yassin Tolak Cadangan YDPA Untuk Bentuk Kerajaan Gabungan

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin memberitahu beliau telah menyerahkan 115 dokumen yang diperlukan pihak Istana Negara.

Menurut Muhyiddin, beliau menjelaskan pihak Istana mengatakan dokumen SD yang dihantar tidak mencukupi jumlah yang diperlukan.

“Saya nak jelaskan bahawa semalam kita telah menyerahkan secara dalam talian dokumen-dokumen yang diperlukan Istana Negara iaitu untuk membuktikan bahawa kami (PN) dengan gabungan parti-parti yang lain berjumlah 115 dengan disokong SD dikemukakan kepada pihak Istana Negara.

“Disini telah pun ada surat akuan penerimaan daripada Setiausaha Sulit Kanan kepada Yang di-Pertuan Agong mengesahkan lima dokumen.

“Saya nak tunjukkan bukti sewaktu saya menyerahkan menerusi e-mel, ini bukti waktu kami serah mempunyai sejumlah ahli parlimen melebihi daripada 112 yang dikehendaki dalam perlembagaan negara.

“Sebab itu kami yakin kami sewajarnya boleh membentuk kerajaan tapi bila saya menghadap tadi ada dikatakan ianya tidak mencukupi.

“Saya tidak tahu apakah sebab-sebab disebaliknya tapi buktinya ada di sini (sambil menunjukkan dokumen),” jelas Muhyiddin ketika membuat sidang media di kediamannya.

Muhyiddin juga memberitahu bahawa Yang di-Pertuan Agong juga mencadangkan Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH) bergabung bagi membentuk sebuah kerajaan namun Muhyiddin menolak cadangan tersebut.

“Tuanku juga mencadangkan kita bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) untuk membentuk unity government tetapi kami telah berbincang perkara itu sejak awal lagi yang kami tidak akan bekerjasama dengan PH.

“Itu pendirian parti kita sejak dahulu sehingga hari ini, atas tujuan apa sekali pun, kita tak bersetuju.

“Jadi saya diminta menandatangani dokumen yang meminta sekiranya kami setuju, saya tanda tangan tetapi atas ‘tidak setuju’. Memang kita tak sepakat atas sebab-sebab tertentu, yang kita tak boleh kerjasama bersama PH,” tutup Muhyiddin.

Pada Ahad, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa gabungan itu menang dan menyatakan keyakinannya untuk membentuk kerajaan.

Pilihan Raya Umum ke-15 menyaksikan Perikatan Nasional memenangi 73 kerusi Parlimen dengan bergabung bersama parti-parti lain.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 9 Feb 2022

Semak SOP Baharu Umrah 2022 Berkuatkuasa 14 Februari Ini

Alhamdulillah, moga dipermudahkan bagi semua jemaah

Featured Sun, 24 May 2020
Featured Mon, 22 Feb 2021
Hiburan Thu, 31 Oct 2019

Siti Nurhaliza Harapkan ‘Terang’ Bantu Pesakit Jantung!

Lagu ini bakal memberi semangat kepada kanak-kanak ini untuk terus kuat dan bersemangat!

Hiburan Tue, 9 Jul 2019
Hiburan Sat, 6 Apr 2019

Teringat Bapa Di Hospital, Aman Nassim Sebak Di Hari Pernikahan

Dengan sekali lafaz, pelakon Abdul Rahman Nasim, 29, selamat bergelar suami kepada pensyarah ASWARA, Nor Baizura Abdul Ghani, 33, tepat jam 10.35 pagi, hari ini. Pasangan itu dinikahkan bapa pengantin perempuan, Abdul Ghani Ilyas disaksikan […]

error: Content is protected !!