Featured By: Khairil Khusyairi November 22, 2022 @ 7:36pm

“Kita Tak Boleh Bersama PH” – Muhyiddin Yassin Tolak Cadangan YDPA Untuk Bentuk Kerajaan Gabungan

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin memberitahu beliau telah menyerahkan 115 dokumen yang diperlukan pihak Istana Negara.

Menurut Muhyiddin, beliau menjelaskan pihak Istana mengatakan dokumen SD yang dihantar tidak mencukupi jumlah yang diperlukan.

“Saya nak jelaskan bahawa semalam kita telah menyerahkan secara dalam talian dokumen-dokumen yang diperlukan Istana Negara iaitu untuk membuktikan bahawa kami (PN) dengan gabungan parti-parti yang lain berjumlah 115 dengan disokong SD dikemukakan kepada pihak Istana Negara.

“Disini telah pun ada surat akuan penerimaan daripada Setiausaha Sulit Kanan kepada Yang di-Pertuan Agong mengesahkan lima dokumen.

“Saya nak tunjukkan bukti sewaktu saya menyerahkan menerusi e-mel, ini bukti waktu kami serah mempunyai sejumlah ahli parlimen melebihi daripada 112 yang dikehendaki dalam perlembagaan negara.

“Sebab itu kami yakin kami sewajarnya boleh membentuk kerajaan tapi bila saya menghadap tadi ada dikatakan ianya tidak mencukupi.

“Saya tidak tahu apakah sebab-sebab disebaliknya tapi buktinya ada di sini (sambil menunjukkan dokumen),” jelas Muhyiddin ketika membuat sidang media di kediamannya.

Muhyiddin juga memberitahu bahawa Yang di-Pertuan Agong juga mencadangkan Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH) bergabung bagi membentuk sebuah kerajaan namun Muhyiddin menolak cadangan tersebut.

“Tuanku juga mencadangkan kita bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) untuk membentuk unity government tetapi kami telah berbincang perkara itu sejak awal lagi yang kami tidak akan bekerjasama dengan PH.

“Itu pendirian parti kita sejak dahulu sehingga hari ini, atas tujuan apa sekali pun, kita tak bersetuju.

“Jadi saya diminta menandatangani dokumen yang meminta sekiranya kami setuju, saya tanda tangan tetapi atas ‘tidak setuju’. Memang kita tak sepakat atas sebab-sebab tertentu, yang kita tak boleh kerjasama bersama PH,” tutup Muhyiddin.

Pada Ahad, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa gabungan itu menang dan menyatakan keyakinannya untuk membentuk kerajaan.

Pilihan Raya Umum ke-15 menyaksikan Perikatan Nasional memenangi 73 kerusi Parlimen dengan bergabung bersama parti-parti lain.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 24 Aug 2022
familuv Fri, 12 Oct 2018

Anak Tiba-Tiba Muntah, Ini Cara Untuk Hadapinya

Apabila anak muntah, dia akan kehilangan banyak cecair dalam badan!

Featured Sun, 20 Jun 2021

Ramai M40 Tergelincir Kepada B40, Beri Kelonggaran i-Sinar 2.0 Secara Bersasar – Pakar Ekonomi

Baru baru ini, terdapat laporan yang mengatakan lebih daripada 600,000 isi rumah dari golongan berpendapatan pertengahan (M40) tergelincir ke kategori golongan berpendapatan rendah B40 kerana krisis Covid-19 sekali gus memberikan tamparan hebat kepada rakyat Malaysia.

Featured Fri, 19 Oct 2018
Featured Thu, 20 Oct 2022

“Whatever You Give Me, I Give It Back To You” – Aleeya Zailan Dermakan Duit Gifts TikTok Untuk Saham Akhirat

Usahawan dan pempengaruh media sosial, Aleeya Zailan sekali lagi menjadi tumpuan warganet apabila mendermakan wang hasil ‘gift’ pemberian peminatnya di TikTok kepada golongan yang memerlukan. Aleeya dan suami  turut ‘turun padang’ bersama-sama menyediakan makanan untuk

Events Sat, 12 Nov 2022

SFMM37: Pertaruh 2 Lagu, Ini Masa Terbaik Naim Daniel Untuk Melatih Suara

Tercalon sebagai salah seorang penyanyi yang berjaya layak ke Separuh Akhir Muzik Muzik 37 (SFMM37), Naim Daniel mempertaruhkan dua lagu iaitu berjudul Mainan dan Habis Sini yang turut menampilkan Joe Flizzow. Menurut Naim, selepas Perintah

Featured Fri, 7 Sep 2018

Ibu Jari Dipotong Gara-Gara Obsesi Mengigit Kuku

Ketagihan Courtney mengigit jari bermula sejak 2014 selepas menjadi mangsa buli di sekolah.

Hiburan Sun, 8 Dec 2019

Farah Nabila Terpaksa Lupakan Hasrat…

Debaran kian terasa bagi Farah dan Amirul!

Trending Mon, 16 Apr 2018

忘拉手煞爱车被风吹跑「自动倒退还会转弯」

买个东西出来车就不见了?山东省青岛市黄姓男子本月6日开车前往当地某购物中心血拼,没想到30分钟后出来爱车却消失无踪,以为是遇上偷车贼急得打电话报警,结果警员调阅监视器画面一看……

| Live TV