Trending Hari Ini By: Syafiqa Irdina May 4, 2020 @ 11:39am

[TERKINI] Berkuatkuasa Hari Ini, Ini Antara Negeri Yang Tidak Laksana Atau Tangguh PKPB

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang melibatkan sebahagian besar sektor ekonomi dan sosial dibenarkan beroperasi bermula hari ini.

Namun begitu, tidak semua negeri akan melaksanakan PKPB ini apabila beberapa kerajaan negeri memberikan reaksi berbeza kerana ingin membendung penularan jangkitan COVID-19 selain memastikan rakyat di negeri masing-masing tidak terdedah kepada jangkitan tersebut.

Berikut adalah antara senarai negeri yang memutuskan untuk menangguh atau tidak melakssanakan PKPB:

Selangor

Kerajaan Selangor memutuskan tidak melaksanakan PKPB namun akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat Diubahsuai (PKPBD) dengan penetapan beberapa perincian tambahan.

Negeri Sembilan

Di Negeri Sembilan pula, hanya sektor ekonomi sahaja yang akan beroperasi. Orang ramai tidak dibenarkan makan di kedai, hanya bungkus dan pandu lalu sahaja dibenarkan. Aktiviti sosial dan sukan turut tidak dibenarkan dalam tempoh PKPB termasuklah bermain golf.

Pahang

Kerajaan negeri Pahang pula akan menangguhkan pelaksanaan PKPB sehingga keputusan dicapai pada Jumaat ini. Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, berkata kerajaan negeri akan mengkaji dan memperhalusi pelaksanaan PKPB.

Pulau Pinang

Pulau Pinang tidak melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan masih meneruskan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sedia ada sehingga 12 Mei ini.

Namun begitu, kerajaan negerinya memutuskan untuk melaksanakan PKPB secara tiga fasa menerusi Strategi Pemulihan Berperingkat Pulau Pinang.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata, strategi itu dibahagikan kepada tiga fasa iaitu Fasa Tempoh Penjelasan yang akan bermula pada 4 hingga 7 Mei, Fasa Pembiasaan (8 hingga 12 Mei) dan Fasa Pembukaan (13 Mei).

Beliau berkata, ini bermakna PKP sedia ada masih berkuat kuasa dan hanya pihak yang dibenarkan beroperasi dan bekerja pada PKP Fasa 1, 2 dan 3 sahaja dibenarkan untuk meneruskan operasi masing-masing tanpa sebarang perubahan termasuk syarikat pengangkutan awam.

Kedah

Kerajaan negeri Kedah pula membuat keputusan untuk menangguhkan pelaksanaan PKPB sehingga keputusan dicapai pada Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan Negeri (Khas COVID-19) pada Selasa ini.

Kelantan

Di Kota Bharu, kerajaan Kelantan dalam satu kenyataan berkata mereka akan memperhalusi garis panduan PKPB melalui mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan (Khas) Negeri Kelantan Khamis ini.

Sabah

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal ingin mengekalkan pelaksaan PKP yang akan berakhir pada 12 Mei ini.

Beliau berkata pendirian ini diambil bagi meneruskan usaha untuk membendung penularan pandemik COVID-19 dan memastikan rakyat tidak terdedah dengan jangkitan virus itu.

Sarawak

Sarawak memutuskan untuk tidak mengadakan PKPB pada hari ini dan ingin mengambil kira keadaan negeri terlebih dahulu sebelum membuat keputusan.

Apa-apa pun, pastikan korang mematuhi keputusan yang dibuat oleh kerajaan negeri masing-masing demi kebaikan bersama okay?

Kredit: Harian Metro, Instagram Menteri Besar Selangor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 12 Aug 2019
Hiburan Thu, 8 Mar 2018

BTS sings OST For Japanese Remake Of ‘Signal’!

BTS is back with an OST for the Japanese remake of ‘Signal’!

Hiburan Sun, 16 Dec 2018

TAHNIAH! Sasqia Dahuri Kini Milik Asyraff Khan

Tahniah Sasqia dan suami, cantik sangat gambar-gambar kahwin mereka!

Hiburan Sat, 9 Nov 2019

Nadia Brian Kini Sah Isteri Kepada Muizz!

Tahniah Nadia Brian dan Muizz!

Events Thu, 26 Jul 2018

Saksikan Filem Pulang Yang Pastinya Meruntun Jiwa Anda Hari Ini!

Berjaya membuka minda penonton tentang kehidupan sepanjang tiga era ini, Pulang sedikit sebanyak memberi kesedaran tentang betapa besarnya pengorbanan dan usaha yang dilakukan oleh orang-orang terdahulu khasnya kehidupan sebagai seorang kelasi kapal.

Hiburan Tue, 3 Mar 2020

COVID 19: Pegawai Dan Staff Istana Antara Yang Perlu Jalani Ujian Saringan Kesihatan

Semoga Allah peliharakanlah Raja kita dan diri kita semua daripada wabak penyakit ini

Events Mon, 2 Dec 2019
Hiburan Fri, 13 Apr 2018

Sajat Pun Buat ‘Tour’ Di Rumah Sendiri?

Dalam episod kali ini Sajat juga turut berjumpa kawan baiknya iaitu Dato Aliff Syukri untuk membincangkan tentang perniagaan mereka. Dah alang-alang berjumpa tu apalagi, Sajat sempat menari Panama Dance dengan abang terlajak laris kita ni tau! 

LIFESTYLE Mon, 22 Oct 2018

Trend Kahwin Muda Masih Relevan? Tunggu Sampai Usia Korang Cecah 18 Tahun

Boleh diberi kelonggaran yang mahu berkahwin bawah 18 tahun dan perlu bersebab dan perlu ada kelulusan (sokongan) Menteri Besar atau Ketua Menteri.

Hiburan Wed, 20 Nov 2019

| Live TV