Trending Hari Ini By: Syafiqa Irdina May 4, 2020 @ 11:39am

[TERKINI] Berkuatkuasa Hari Ini, Ini Antara Negeri Yang Tidak Laksana Atau Tangguh PKPB

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang melibatkan sebahagian besar sektor ekonomi dan sosial dibenarkan beroperasi bermula hari ini.

Namun begitu, tidak semua negeri akan melaksanakan PKPB ini apabila beberapa kerajaan negeri memberikan reaksi berbeza kerana ingin membendung penularan jangkitan COVID-19 selain memastikan rakyat di negeri masing-masing tidak terdedah kepada jangkitan tersebut.

Berikut adalah antara senarai negeri yang memutuskan untuk menangguh atau tidak melakssanakan PKPB:

Selangor

Kerajaan Selangor memutuskan tidak melaksanakan PKPB namun akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat Diubahsuai (PKPBD) dengan penetapan beberapa perincian tambahan.

Negeri Sembilan

Di Negeri Sembilan pula, hanya sektor ekonomi sahaja yang akan beroperasi. Orang ramai tidak dibenarkan makan di kedai, hanya bungkus dan pandu lalu sahaja dibenarkan. Aktiviti sosial dan sukan turut tidak dibenarkan dalam tempoh PKPB termasuklah bermain golf.

Pahang

Kerajaan negeri Pahang pula akan menangguhkan pelaksanaan PKPB sehingga keputusan dicapai pada Jumaat ini. Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, berkata kerajaan negeri akan mengkaji dan memperhalusi pelaksanaan PKPB.

Pulau Pinang

Pulau Pinang tidak melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan masih meneruskan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sedia ada sehingga 12 Mei ini.

Namun begitu, kerajaan negerinya memutuskan untuk melaksanakan PKPB secara tiga fasa menerusi Strategi Pemulihan Berperingkat Pulau Pinang.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata, strategi itu dibahagikan kepada tiga fasa iaitu Fasa Tempoh Penjelasan yang akan bermula pada 4 hingga 7 Mei, Fasa Pembiasaan (8 hingga 12 Mei) dan Fasa Pembukaan (13 Mei).

Beliau berkata, ini bermakna PKP sedia ada masih berkuat kuasa dan hanya pihak yang dibenarkan beroperasi dan bekerja pada PKP Fasa 1, 2 dan 3 sahaja dibenarkan untuk meneruskan operasi masing-masing tanpa sebarang perubahan termasuk syarikat pengangkutan awam.

Kedah

Kerajaan negeri Kedah pula membuat keputusan untuk menangguhkan pelaksanaan PKPB sehingga keputusan dicapai pada Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan Negeri (Khas COVID-19) pada Selasa ini.

Kelantan

Di Kota Bharu, kerajaan Kelantan dalam satu kenyataan berkata mereka akan memperhalusi garis panduan PKPB melalui mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan (Khas) Negeri Kelantan Khamis ini.

Sabah

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal ingin mengekalkan pelaksaan PKP yang akan berakhir pada 12 Mei ini.

Beliau berkata pendirian ini diambil bagi meneruskan usaha untuk membendung penularan pandemik COVID-19 dan memastikan rakyat tidak terdedah dengan jangkitan virus itu.

Sarawak

Sarawak memutuskan untuk tidak mengadakan PKPB pada hari ini dan ingin mengambil kira keadaan negeri terlebih dahulu sebelum membuat keputusan.

Apa-apa pun, pastikan korang mematuhi keputusan yang dibuat oleh kerajaan negeri masing-masing demi kebaikan bersama okay?

Kredit: Harian Metro, Instagram Menteri Besar Selangor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 4 Apr 2018

Meet BTS Members’ Siblings a.k.a Your Future In-Laws

If you’re going to marry Oppa, you need to know his family.

Hiburan Thu, 24 May 2018

Kenapa Zizi Kirana Digelar Bodoh Dan Munafik?

Namun, beliau nampaknya tidak mudah melatah apabila Zizi sendiri memohon agar mendoakan yang baik-baik buat dirinya danmeinta agar netizen berhenti menggelar dirinya munafik.

Events Thu, 16 Apr 2020
Hiburan Mon, 11 Mar 2019

‘Saya Tak Pernah Rebut Hak Orang’- Syahrini Jawab Dakwaan Netizen

Saya tidak mengambil suami orang dan dia single. Saya mengenalinya untuk beberapa bulan sahaja dan dia membuktikan perjuangan cintanya kepada saya.

Hiburan Mon, 21 Jan 2019

Emma Maembong Dah Ada Kekasih Hati?

Kalau betul pun apa salahnya kan?

Hiburan Mon, 27 May 2019

Kassim Selamat Sudah Tiada…

Al-Fatihah…semoga roh beliau terus dicucuri rahmat.

Hiburan Tue, 28 Jan 2020

Terbaiklah! Kak Lina Pom Pom Disambut Meriah Di Kuala Krai

Dia sekeluarga juga meluangkan masa selama lebih dua jam untuk beramah mesra bersama tetamu yang hadir.

Hiburan Sat, 21 Jul 2018

Tahniah! Datuk A. Aida Dan Pelakon Ariff Aziz Selamat Disatukan

elepas tiga bulan menjalin hubungan serius, pasangan ini mengambil keputusan untuk berkahwin.

A. Aida yang merupakan produser terkenal dinikahkan oleh Jurunikah dan Imam 2 Masjid Darul Ehsan Subang Jaya, Mohammad Imran Nasohah.

Hiburan Wed, 26 Sep 2018

Sebak…Kehilangan Pak Ngah Beri Impak Besar Buat Siti Nurhaliza

Allahyarham antara insan yang mula-mula menjaga Siti dalam menyanyikan lagu berirama tradisional. Malah, Siti sudah menganggap beliau seperti bapa sendiri.

Hiburan Thu, 5 Dec 2019

Penyanyi 80an, Nassier Wahab Meninggal Dunia

Innalillahwainnailaihi roji’un…

| Live TV