Trending By: Salma Syahbuddin March 16, 2020 @ 3:55pm

[VIDEO] Mitos Atau Fakta? Covid-19 Boleh Rosakkan Organ Hingga Menyebabkan Kematian

Mencatatkan jumlah kematian yang semakin meningkat saban hari ternyata menimbulkan kebimbangan dikalangan masyarakat kita pada hari ini. 

Namun, ramai yang masih keliru bagaimana agaknya Covid-19 ini menyerang sehingga menyebabkan kematian. Adakah benar, kesan jangkitan virus Covid-19 terhadap organ di dalam tubuh badan manusia adalah punca sebenar kepada kematian pesakit? Ini mungkin apa yang korang patut tahu ;

Ini mungkin organ utama jangkitan Covid-19

Sumber : Google

Ya, organ yang menjadi sasaran utama Covid-19 ini adalah, paru-paru. Dan, sesiapa yang dijangkiti oleh virus ini akan mengalami kesukaran bernafas. Dimana, mereka yang dijangkiti atau disahkan menghidap Covid-19 akan mengalami demam dan batuk.

Maklumat berkenaan dengan paten jangkitan virus novel korona diadaptasi berdasarkan maklumat kajian yang pernah dijalankan ke atas virus korona sindrom pernafasan akut teruk (SARS-CoV) pada tahun 2003. 

Sumber : Google

Boleh menyerang dalam tiga proses

Sumber : Google

 

Jangkitan Covid-19 boleh terjadi melalui tiga proses iaitu replikasi virus, proses tindak balas badan dan kemusnahan sel paru-paru.

Namun ianya bergantung kepada tahap ketahanan badan kerana bukan semuanya individu yang dijangkiti Covid-19 akan melalui ketiga-tiga proses ini.

Memetik laporan yang dikeluarkan oleh WHO, komplikasi paru-paru hanya akan berlaku 25 peratus terhadap pesakit yang didiagnos dengan jangkitan SARS.

Jika dilihat dalam konteks virus novel korona pula, 82% kes positif yang didiagnosis melibatkan simptom ringan. Namun coraknya hampir sama dengan virus SARS-CoV.

Replikasi Virus Covid-19

Sumber : Google

Menurut Profesor Perubatan dari Universiti Maryland, Matthew Frieman Virus korona gemar membunuh sel Silia iaitu sel rambut kerana, ia bertanggungjawab menolak keluar cecair lendiran (mukus) yang memerangkap habuk dan virus. Jika sel silia mati, lendiran tersebut akan berkumpul menyebabkan simptom kesukaran bernafas seterusnya virus tersebut terus bertambah melalui proses replikasi.

Proses tindak balas badan

Sumber : Google

Dalam proses fasa pertama, iaitu apabila ianya berlaku menerusi proses fisiologi, sistem pertahanan badan akan menghantar sel imun bagi membunuh virus dan memberikan ruang kepada sel paru-paru agar ianya pulih semula.

sistem imun kebiasaannya akan tertumpu pada kawasan yang mempunyai virus sahaja. Namun, kadangkala, sistem tersebut boleh bertindak secara berlebihan.

Kemusnahan sel paru-paru

Sumber : Google

WHO, paru-paru individu yang dijangkiti oleh virus novel korona akan kelihatan seperti sarang lebah (honeycomb). Ia sama seperti mereka yang pernah dijangkiti SARS dan mengalami kegagalan fungsi paru-paru. Kerana, apabila  jumlah sel paru-paru yang musnah meningkat, pesakit akan mengalami kegagalan fungsi pernafasan. Mereka akan menghadapi kecederaan kekal pada organ tersebut dan risiko untuk mati tinggi jika sampai kepada tahap ini. 

Selain daripada tanda-tanda yang telah diberikan, pesakit yang terkena Covid-19 juga berpotensi mengalami simptom-simptom seperti cirit-birit, loya dan muntah.

Kegagalan organ hati dan buah pinggang

Antara organ yang bekerja keras mengekalkan keseimbangan badan dalam melawan virus novel korona adalah hati dan buah pinggang.

Kerosakan kedua-dua organ tersebut merupakan komplikasi yang dialami oleh mereka yang dijangkiti oleh SARS-CoV, MERS-CoV dan yang terbaharu, COVID-19.

Kegagalan buah pinggang dialami oleh 6% pesakit yang dijangkiti oleh SARS, manakala MERS pula menyebabkan masalah ini pada 25% individu yang dijangkiti.

Namun, ahli akademik masih tidak pasti akan kesahihan punca utama kematian pesakit Covid-19. Kerana, kebiasaannya apabila jangkitan ini sudah merebak ke organ hati, ia turut melibatkan sistem lain juga seperti buah pinggang, jantung dan sebagainya.

Apapun, rakyat Malaysia dinasihatkan agar sentiasa menjaga kebersihan diri dan mengelak untuk berada di tempat yang sesak bagi mengurangkan risiko jangkitan penyakit ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai Covis-19, jangan lupa saksikan Buletin Utama, pada jam 9 malam.

 

Sumber : Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 22 Sep 2020

KKM Buat Ujian Kemurungan, Nilai Tahap Stress Frontliners

Semoga frontliners kita baik-baik sahaja

Trending Sat, 9 Jun 2018

Jemaah Eropah Maut Terjun Depan Kaabah

Rakaman kamera litar tertutup mendedahkan, lelaki tersebut terjun dari tingkat atas dan maut di tempat kejadian.

Trending Fri, 3 Aug 2018

云南16岁少女「天生3鼻孔」16年来只能靠嘴巴呼吸

呼吸,是每一分每一秒都在做的寻常动作,但对中国云南一位少女来说,她竟在16岁时,才靠鼻腔吸到第一口氧气。

Trending Tue, 12 Jun 2018

Mohd Nasir Ahmad Dilantik Pengerusi Media Prima

“Mohd Nasir mempunyai pengalaman lebih 30 tahun di dalam bidang kewangan, perakaunan dan pengurusan dan berkelulusan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) daripada Universiti Kebangsaan Malaysia adalah Fellow Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) United Kingdom dan Akauntan Bertauliah dengan Institut Akauntan Malaysia (MIA).

Trending Tue, 21 Jan 2020

‘Umpama Tanah Hiroshima Yang Dibom’-Tragedi Hitam 1991 Sungai Buloh Buat Netizen Sayu

Siapa sangka tragedi hitam ini pernah berlaku di Sungai Buloh..

Trending Tue, 2 Oct 2018

KFC Lancarkan Burger Zinger Waffle Burger, Nampak Menarik!

Ia mula dijual hari ini, jadi cepat pergi beli!

Trending Tue, 27 Nov 2018

18张「只看一眼就知道是做什么的」超高成本创意名片

名片是用来标示个人姓名或所属组织、公司单位及联系方式的小纸片,用于商务场合往来之中,名片若是可以吸引人的目光,便更能达到让人印象深刻的目的。

Trending Tue, 2 Jan 2018

MONEY SAVING TIPS: THIS MAN STASHED RM3,900 IN ONE YEAR WITH THIS SIMPLE STEP

Money is hard to come by these days. Though we may be earning a lot, prices for everyday items are also shooting through the roof. Check out how this man easily saves up RM3,900 in a single year!

Trending Mon, 13 Apr 2020

[Terkini] COVID-19: Kadar Kesembuhan Di Malaysia Antara Yang Tertinggi Di Dunia

Tak sabarnya nak tunggu Malaysia isytihar bebas COVID-19..

| Live TV