Trending By: Attiqah Mohd January 30, 2020 @ 12:07pm

(Viral) Coronavirus, Gempa Bumi Serta 4 Lagi Bencana Besar Dan Isu Kontroversi Yang Berlaku Dalam Tahun 2020

Dunia semakin hari semakin tenat..

Tahun 2020 baru sahaja membuka tirai namun pelbagai tragedi besar telah berlaku dalam tahun ini. Dunia digemparkan dengan tragedi besar yang bukan sahaja telah mengorbankan ramai nyawa manusia, malah alam semulajadi dan spesies haiwan turut menjadi mangsa. Jom kita lihat antara bencana besar yang berlaku dalam tahun 2o2o.

Kebakaran hutan Australia 

Pada 14 Januari 2020, dilaporkan bahawa kebakaran hutan di Australia telah mengorbankan hampir 34 orang. Dikatakan hampir 28.6 juta hektar tanah terbakar, 5900 bangunan dan 2799 rumah ranap dalam kebakaran ini. 

Namun, apa yang lebih parah spesies haiwan terancam seperti Koala dan Kanggaru mencatatkan kematian yang paling tinggi. Hampir 1 billion spesies terancam ini dilaporkan terkorban dalam kebakaran ini. 

Novel Coronavirus, Wuhan

Wabak Coronavirus mula melanda bandar Wuhan di negara China dan beberapa wilayah seperti Guangdong. Dikatakan berpunca daripada virus daripada sup kelawar dan beberapa jenis binatang eksotik yang dijual di Pasar Huanan, Wuhan. Coronavirus ini turut dikatakan berpunca daripada tabiat makan pelik penduduk Wuhan seperti sup kelawar, ular, tikus hidup dan sebagainya. 

Setakat ini, dilaporkan hampir 5,000 inidividu disahkan dijangkiti Coronavirus dan jumlah ini semakin bertambah. Thailand, Malaysia, Singapura, Jerman merupakan antara negara yang disahkan positif Coronavirus. 

Gempa bumi di Cuba, Jamaica

Tahun 2020 turut menggemparkan dunia dengan satu gempa bumi bermagnitud 7.7 yang menggegarkan kepulauan Carribean antara Jamaica dan Cuba. 

Menurut laporan yang dikeluarkan Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat, gegaran gempa bumi itu dikatakan mempunyai kedalaman 10 kilometer dan dapat dirasai gegarannya sehingga ke Amerika Syarikat. Gegaran tersebut turut dirasai di beberapa wilayah termasuk Guantanamo dan timur Santiago de Cuba, Cienfuegos dan barat laut Havana.

Putera Harry Dan Meghan Markle berundur daripada keluarga diraja Britain

Putera Harry dan isterinya, Meghan Markle mengejutkan dunia apabila pasangan suami isteri itu mengumumkan untuk meninggalkan  insitusi keluarga diraja Britain. Menerusi laman rasmi Instagram mereka, Harry dan Meghan berhasrat untuk menjana pendapatan hidup sendiri dan meneruskan kehidupan secara berdikari tanpa bergantung harap kepada keluarga diraja. 

Pasangan diraja penuh kontroversi itu juga turut merancang untuk menetap di Amerika Utara bersama putera sulung mereka, Archie Mountbatten. Lantaran itu, pasangan suami isteri itu juga dikatakan tidak lagi menggunakan  gelaran HRH (His/Her Royal Highness).

Belalang gurun paling dasyat serang Somalia, Afrika Timur

Dari satu tragedi ke satu tragedi besar melanda dunia. Terbaru, Somalia dilaporkan menghadapi serangan Belalang gurun yang paling dasyat sepanjang tempoh 25 tahun. Difahamkan serangan itu memusnahkan hampir 70,000 hektar tanah sekaligus memberi kesan kepada bekalan makanan penduduk setempat. 

Menerusi laporan, serangan belalang gurun itu dijangka boleh memusnahkan jumlah tanaman yang sangat besar yang menjadi sumber makanan kepada 2,500 penduduk. Lebih merisaukan, belalang pemusnah itu dijangka bakal meningkat 500 kali ganda menjelang bulan Jun.

Diharapkan segala bencana dan isu kontroversi yang berlaku ini tidak berpanjangan. Yang paling penting, kita kena percaya setiap apa yang berlaku pastinya ada hikmah dan pengajaran buat semua. 

Kredit foto: Google 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 23 Mar 2020
Trending Tue, 24 Dec 2019

RM100,000 Could Be Fined If Caught Hawking Along The Traffic Lights, But This Shows How Bad Our Economy Is

If the root problem isn’t solved, treating its shoots won’t do the job.

Trending Mon, 27 Nov 2017

美瞳扔了吧!黑科技20秒让黑眼睛变蓝眼睛

眼睛的颜色毕竟是由基因决定的,那我们炎黄子孙想要变成蓝眼睛只能通过佩戴美瞳,不过近日外媒曝出了一则国外的黑科技,可以让棕色眼睛20秒变成蓝色,这是怎么回事?

Trending Fri, 25 Oct 2019
Trending Wed, 6 May 2020
Trending Mon, 3 Sep 2018

「隐形眼镜冲马桶」最后回到你肚里!

抛弃式隐形眼镜卫生又方便,不晓得大家每天回家卸下隐形眼镜,都怎么处理丢弃呢?冲马桶?丢进洗手台放水流?其实,你已经成为生态浩劫的凶手之一……

Trending Mon, 16 Sep 2019

Bayi Malang Meninggal Dunia Berpunca Daripada Jerebu

Salam takziah buat adik comel ini. Bahaya juga jerebu ni

Trending Thu, 19 Mar 2020

Penumpang Bas JB Ke Kuantan Disyaki Positif Covid-19

EKORAN penularan wabak covid-19 yang semakin membimbangkan waktu ini, pihak kerajaan telah mengambil beberapa langkah inisiatif bagi membendungnya termasuklah menkuarantinkan diri di rumah. Arahan Kawalan Pergerakan telah dikeluarkan oleh perdana menteri Malaysia berkuatkuasa sejak 18 […]

Trending Tue, 12 Jun 2018

爸妈没出过国 女儿画了「史上最强出入境攻略」

对于英文不好,又从来没有出过国的人来说,第一次出国是很麻烦的事情,特别是出入境的时候。

| Live TV