Trending By: SGMS Enal November 6, 2019 @ 9:42am

Wanita Nyaris Maut Didakwa Dicakar Kucing

Seorang wanita berusia 65 hampir maut selepas didakwa dicakar seekor kucing sehingga terpaksa menjalani 8 kali pembedahan. Perkara tersebut menyebabkan beliau dijangkiti teruk.

Menurut Daily Mail, Shirley Hair dari England membeli kucing Siam pada Julai 2016 dengan harga RM2149. Pada awalnya anak kucing itu sangat comel, namun ia semakin agresif dan suka mencakar serta menggigit apabila sudah besar.

Shirley cuba untuk memeluk kucingnya, namun tindakan agresif kucingnya menyebabkan dia terkena cakaran dari kucing tersebut.

Dia kemudian mula mengalami pening kepala, hilang selera makan, dan sakit otot. Pada mulanya, dia hanya menganggap itu kesan daripada selsema. Walaubagaimanapun, luka itu tiba-tiba menjadi merah dan merebak daripada tangan ke lengannya.

Dia bergegas ke hospital di mana dia didiagnosis dengan sepsis, kejutan septik, kegagalan organ, pneumonia dan Necrotising fasciitis (NF) – penyakit pemakan daging yang mengakibatkan kematian bahagian-bahagian tisu lembut tubuh yang boleh membunuh.

Pembedahan kecemasan telah dilakukan untuk mengeluarkan tisu yang dijangkiti dari tangannya sebelum Shirley diletakkan dalam keadaan tidak sedarkan diri untuk membolehkan ia berehat.

Doktor berkata bahawa penyakit Shirley disebabkan oleh cakaran kucing yang telah mendedahkan badannya kepada bug pemakan daging.

Beberapa hari selepas operasi awalnya, tangan Shirley masih tidak sembuh. Malah, dia mengalami dua serangan jantung selepas pembedahan dilakukan.

Doktor kemudiannya terpaksa menenangkan dan menukarkannya diruang ICU selama hampir sebulan sebelum dia mula menunjukkan tanda-tanda positif.

Mesin pam vakum digunakan untuk mengurangkan tekanan udara pada luka serta dipasang untuk membantu tisu kulit yang rosak.

Selepas lebih daripada lapan operasi dan dua bulan di hospital, keadaan Shirley semakin membaik.

Sumber: Daily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 10 Jun 2020
Trending Wed, 31 Mar 2021
Trending Wed, 3 Oct 2018

Walaupun Berat Badan Isteri Hampir 100 Kg, Si Suami Kacak Tetap Sayangkannya

Cinta yang suci lahir dari hati, bukannya luaran semata-mata!

Trending Fri, 6 Dec 2019
Trending Wed, 31 Jul 2019

Kes Pelajar UPNM, Hakim Perintah Tertuduh Bela Diri Dan Ini Reaksi Bapa Zulfarhan

Bapa Zulfarhan Osman tidak dapat menahan sebak dengan keputusan tersebut..

Trending Mon, 4 Jun 2018

Mulut Tempayan Punya Hal, Selebriti Tak Diundang Ke Perkahwinan Meghan Markle

Putera Harry jarang memberitahu Meghan apa yang perlu dilakukan tapi kali ini, dia tegas dengan pendiriannya terhadap Millie.

Trending Wed, 4 Jul 2018

Pemergian Anak Syurga, Jenazah Adam Rayqal Dikebumi Malam Ini

Al- Fatihah…Jenazah Adam Rayqal Mohd. Sufi akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Ladang Sekolah, Kuala Terengganu lewat malam ini.

Trending Wed, 24 Mar 2021

Akses Tontonan Awal Drama Terbaharu Bagi Pengguna Platform iQiyi Dan Primeworks Studio

Selepas pengumuman kerjasama diantara platform penstriman antarabangsa iQiyi bersama Media Prima Berhad dan Celcom Axiata Berhad (Celcom), pihak Media Prima yakin bahawa kredibiliti yang ditonjolkan iQiyi dapat membantu mengeksport kandungan dan menggilap bakat tempatan di […]

Trending Thu, 20 Sep 2018

Ringgit Merosot Tak Jejas Rakyat Malaysia Pergi Melancong

MATTA mengesahkan penurunan nilai ringgit tidak menjejaskan prestasi jualan mereka sebaliknya meraih keuntungan.

| Live TV