Trending By: SGMS Enal November 6, 2019 @ 9:42am

Wanita Nyaris Maut Didakwa Dicakar Kucing

Seorang wanita berusia 65 hampir maut selepas didakwa dicakar seekor kucing sehingga terpaksa menjalani 8 kali pembedahan. Perkara tersebut menyebabkan beliau dijangkiti teruk.

Menurut Daily Mail, Shirley Hair dari England membeli kucing Siam pada Julai 2016 dengan harga RM2149. Pada awalnya anak kucing itu sangat comel, namun ia semakin agresif dan suka mencakar serta menggigit apabila sudah besar.

Shirley cuba untuk memeluk kucingnya, namun tindakan agresif kucingnya menyebabkan dia terkena cakaran dari kucing tersebut.

Dia kemudian mula mengalami pening kepala, hilang selera makan, dan sakit otot. Pada mulanya, dia hanya menganggap itu kesan daripada selsema. Walaubagaimanapun, luka itu tiba-tiba menjadi merah dan merebak daripada tangan ke lengannya.

Dia bergegas ke hospital di mana dia didiagnosis dengan sepsis, kejutan septik, kegagalan organ, pneumonia dan Necrotising fasciitis (NF) – penyakit pemakan daging yang mengakibatkan kematian bahagian-bahagian tisu lembut tubuh yang boleh membunuh.

Pembedahan kecemasan telah dilakukan untuk mengeluarkan tisu yang dijangkiti dari tangannya sebelum Shirley diletakkan dalam keadaan tidak sedarkan diri untuk membolehkan ia berehat.

Doktor berkata bahawa penyakit Shirley disebabkan oleh cakaran kucing yang telah mendedahkan badannya kepada bug pemakan daging.

Beberapa hari selepas operasi awalnya, tangan Shirley masih tidak sembuh. Malah, dia mengalami dua serangan jantung selepas pembedahan dilakukan.

Doktor kemudiannya terpaksa menenangkan dan menukarkannya diruang ICU selama hampir sebulan sebelum dia mula menunjukkan tanda-tanda positif.

Mesin pam vakum digunakan untuk mengurangkan tekanan udara pada luka serta dipasang untuk membantu tisu kulit yang rosak.

Selepas lebih daripada lapan operasi dan dua bulan di hospital, keadaan Shirley semakin membaik.

Sumber: Daily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 13 Nov 2017

如果这些科幻电影少了特效,更本就是在看喜剧嘛!

特效,是指特殊的效果;通常是由电脑软件制作出一些无法在现实出现的场景和情节。在加上特效前,演员到底是怎么揣摩角色?

Trending Tue, 11 Aug 2020

Kluster ‘Super Spreader’ Diminta Bertanggungjawab

Jangan selfish dan jadi rakyat yang prihatin

Trending Tue, 9 Feb 2021

‘Shooting’ Kini Dibenarkan Kecuali… – MKN

Alhamdulillah, Tapi SOP jangan dilupakan!

Trending Thu, 7 Mar 2019

Kylie Jenner Diiktiraf Billionaire Paling Muda, Wow!

Siapa sini peminat produk Kylie Cosmetics angkat tangan!

Trending Thu, 22 Apr 2021
Trending Thu, 9 Jan 2020
Trending Sat, 26 Dec 2020
Trending Mon, 15 Jul 2019

“Non-Alcoholic” Alcohol is still Non-Muslim Friendly

A new product by Heineken is promoted as alcohol-free but it isn’t produced to be Muslim-friendly?

Trending Mon, 30 Apr 2018

Suami Buat Muka Selamba Buang Kepala Isteri Dalam Tong Sampah. Kejamnya!

Sudahlah kepala isteri dipenggal, seorang lelaki dirakam berjalan dengan aksi muka selamba di lorong-lorong kecil sambil memegang kepala mayat isterinya.

| Live TV