Trending By: SGMS Enal November 6, 2019 @ 9:42am

Wanita Nyaris Maut Didakwa Dicakar Kucing

Seorang wanita berusia 65 hampir maut selepas didakwa dicakar seekor kucing sehingga terpaksa menjalani 8 kali pembedahan. Perkara tersebut menyebabkan beliau dijangkiti teruk.

Menurut Daily Mail, Shirley Hair dari England membeli kucing Siam pada Julai 2016 dengan harga RM2149. Pada awalnya anak kucing itu sangat comel, namun ia semakin agresif dan suka mencakar serta menggigit apabila sudah besar.

Shirley cuba untuk memeluk kucingnya, namun tindakan agresif kucingnya menyebabkan dia terkena cakaran dari kucing tersebut.

Dia kemudian mula mengalami pening kepala, hilang selera makan, dan sakit otot. Pada mulanya, dia hanya menganggap itu kesan daripada selsema. Walaubagaimanapun, luka itu tiba-tiba menjadi merah dan merebak daripada tangan ke lengannya.

Dia bergegas ke hospital di mana dia didiagnosis dengan sepsis, kejutan septik, kegagalan organ, pneumonia dan Necrotising fasciitis (NF) – penyakit pemakan daging yang mengakibatkan kematian bahagian-bahagian tisu lembut tubuh yang boleh membunuh.

Pembedahan kecemasan telah dilakukan untuk mengeluarkan tisu yang dijangkiti dari tangannya sebelum Shirley diletakkan dalam keadaan tidak sedarkan diri untuk membolehkan ia berehat.

Doktor berkata bahawa penyakit Shirley disebabkan oleh cakaran kucing yang telah mendedahkan badannya kepada bug pemakan daging.

Beberapa hari selepas operasi awalnya, tangan Shirley masih tidak sembuh. Malah, dia mengalami dua serangan jantung selepas pembedahan dilakukan.

Doktor kemudiannya terpaksa menenangkan dan menukarkannya diruang ICU selama hampir sebulan sebelum dia mula menunjukkan tanda-tanda positif.

Mesin pam vakum digunakan untuk mengurangkan tekanan udara pada luka serta dipasang untuk membantu tisu kulit yang rosak.

Selepas lebih daripada lapan operasi dan dua bulan di hospital, keadaan Shirley semakin membaik.

Sumber: Daily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 19 May 2018

Tiada Kaitan DNA Namun Selebriti Hollywood Ini Memiliki Raut Wajah Seiras

Terbaru di laman YouTube memaparkan selebriti Hollywood yang mempunyai wajah seiras biarpun mereka sama sekali tidak mempunyai pertalian darah.

Featured Mon, 9 Jul 2018
Trending Fri, 8 Jan 2021
Trending Tue, 17 Mar 2020

Sepi Dan Kosong! Foto-Foto Bandar Yang Mula Kosong Akibat Covid-19

PERTUBUHAN KESIHATAN DUNIA (WHO) secara rasminya telah mengeluarkan kenyataan bahawa wabak Covid-19 yang kian menular saat ini merupakan satu virus global. Apa yang lebih menyedihkan dan membimbangkan pada waktu ini, kes Covid19 yang telah tercatat […]

Trending Tue, 6 Mar 2018

Bersalin 2 Minggu Lagi Secara Caesarean, Datuk Seri Siti Nurhaliza Kini Berdebar

Pasti ramai peminat penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza tidak sabar untuk melihat wajah bayi penyanyi kesayangan mereka.

Trending Mon, 16 Mar 2020

#LockDownMalaysia; Sudah Bersediakah Kita? Sudah Fahamkah Kita?

Ramai netizens luahkan hasrat mereka mahukan #LockDownMalaysia tetapi sudah bersediakah kita dengan apa yang bakal kita hadapi?

Trending Tue, 7 Aug 2018

Nazrin Hassan’s Death Now Classified as Murder Case

The Fire and Rescue Department’s report showed that there’s foul play involved.

Trending Fri, 1 Nov 2019

Rakyat Singapura Takut Lipas Lagi Daripada Mati

Lain orang lain takutnya bukan ?

Trending Mon, 28 May 2018

Warga Sibu, Jangan Panik!

Sumber memberitahu, suspek baharu pulang dari sebuah negara Afrika dan secara tiba-tiba pengsan di sebuah pasar raya pada Ahad.

| Live TV