Pada masa kini, kanser adalah salah satu pembunuh utama di Malaysia selain serangan jantung dan kemalangan. Jika dulu ada yang menganggap keturunan atau pencemaran di sekeliling kita seperti asap rokok merupakan ancaman utama kepada kanser, tapi sekarang situasi telah berubah. Semakin moden dunia kita hari ini, semakin bertambah penyebab yang boleh mengakibatkan kanser, termasuklah apa yang kita makan setiap hari.
Jom tengok apa jenis bahan makanan yang kita biasa nikmati, tapi berisiko mengakibatkan kanser.
1. Daging merah
Nikmatnya kalau dapat makan roast beef atau lamb chop! Tapi awas! Ia telah dibuktikan boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan seperti obesiti dan darah tinggi. Lama-kelamaan, penyakit ini ada potensi untuk menjadi kanser.
2. Tomato dalam tin
Canned tomatoes ini lebih murah, mudah dan ringkas untuk dipakai dari tomato biasa. Tak payah basuh, kisar atau potong; campak saja ke dalam periuk. Tapi walaupun ia mempunyai banyak kelebihan, tin yang digunakan itu sebenarnya mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser. Tomato dalam tin secara tak langsung memang tak elok dimakan, lebih-lebih lagi apabila ia dimasak.
3. Minyak sayuran
Bukan semua minyak sayuran merbahaya, melainkan minyak kanola dan minyak yang pernah dipakai. Minyak kanola mengandungi bahan kimia yang boleh mengakibatkan kanser, sementara minyak yang terpakai akan menjadi toksik. Itu sebabnya minyak yang anda pakai untuk menggoreng sesuatu makanan tu tak elok untuk dipakai semula.
4. Ikan salmon yang diternak
Ikan salmon adalah satu sumber asid lemak Omega-3 yang berkhasiat. Tetapi anda perlu tahu, salmon yang bagus untuk dimakan ialah yang organik dan ditangkap dari laut, bukan jenis yang diternak. Farmed salmon ni diternak dalam kurungan dan diberi makanan berisi bahan kimia yang badan mereka tak dapat nak cerna. Jadi tak kiralah sebaik mana salmon ni dimasak sekalipun. Ia masih terdedah kepada bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan setelah dimakan.
5. Microwaveable popcorn
Bertih jagung yang dijual di panggung wayang tu mahal sangat! Kalau dah teringin tu, beli saja popcorn yang anda boleh “pop” sendiri dengan menggunakan ketuhar gelombang mikro. Tapi anda mesti tahu bahawa radiasi yang datang dari microwave tu memang menyebabkan kanser. Jangan risau, anda masih boleh “masak” bertih jagung tu dalam periuk biasa di atas api.
Memanglah kita makan untuk hidup tapi perlulah berpada-pada dan pilih yang mana yang sihat.
Sumber: Curiousmob