Eat Travel By: tex_admin July 22, 2018 @ 9:00am

Memang Gebu Hokkaido Chiffon Cake Ini! Anda Boleh Tiru Resepi Ini Untuk Membuatnya

Tak tahu nak isi masa terluang waktu hujung minggu ini? Apa kata anda asah bakat anda dengan hasilkan hidangan Hokkaido Chiffon Cake. Tapi, macam mana cara nak membuatnya ya?

Jangan pening-pening, Hijab & Heels menyediakan resepi istimewa yang boleh anda tiru untuk membuat kek ini. Jom tengok video resepi ini.

Bahan-bahannya:

Bahan A

3 biji kuning telur

20 gram gula kastor

40 ml minyak jagung

40 ml susu segar

60 gram tepung kek

Bahan B

3 biji putih telur

40 gram gula kastor

Bahan kastard

200 ml susu segar

1 1/2 sudu besar kastard

3 sudu besar gula kastor

Bahan whipped cream

1 cawan whipping cream

2 sudu gula aising

Cara membuatnya:

1. Pukul kuning telur dan gula sehingga kembang, masukkan minyak dan susu. Kacau sehingga rata.

2. Ayakkan tepung dan masukkan ke dalam adunan. Kacau rata dan letak tepi (Bahan A)

3. Pukul putih telur sehingga kembang, kemudian masukkan gula dan pukul lagi sehingga kental (Bahan B)

4. Satukan B ke dalam A secara berperingkat. Kacau secara perlahan menggunakan spatula.

5. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas dan bakar suhu 140 selama 25-30 min.

6. Satukan semua bahan dan masak sehingga kental dan berkilat. Sejukkan.

7. Pukul whipping cream bersama gula sehingga kental. (Rujuk video)

8. Satukan whipping cream dan adunan kastard

9. Lubangkan tengah-tengah cupcake yg telah siap dibakar lalu picitkan cream sehingga penuh. Simpan dalam peti sejuk. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

Sumber: Resepi Seminit

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sun, 28 Oct 2018
Eat Travel Fri, 28 Dec 2018

Resipi Apam Santan Pelangi Paling Gebu Yang Wajib Anda Cuba

Apam santan ini sedap jika dimakan bersama secawan teh.

Eat Travel Mon, 5 Nov 2018

Ini Resipi Sorbet Buah-Buahan Yang Hanya Guna 2 Bahan Ramuan, Berkhasiat Tapi Sedap!

Di bawah ini ada resipi untuk 4 jenis buah berlainan.

Eat Travel Sun, 24 May 2020

Segarkan tekak tetamu, laici lemon madu minuman wajib pada Hari Raya

Selain menyejukkan tekak, air laici lemon madu banyak khasiatnya

Eat Travel Mon, 11 Jun 2018

Sambal Hitam Pahang, Makan Dengan Nasi Panas Memang Terangkat Habis!

Pembuka selera ini cukup dikenali sebagai Sambal Hitam yang sangat terkenal di Pahang Barat.

Eat Travel Tue, 24 Dec 2019

Medan selera Kompleks PKNS Shah Alam kini berwajah baharu!

Kemudahan lain di kompleks ini juga dinaiktaraf demi keselesaan pengunjung.

Eat Travel Wed, 1 Apr 2020

Resipi mudah terung panggang ala piza

Terung pun sedap jika tahu cara memasak

Eat Travel Sat, 18 Apr 2020
Eat Travel Thu, 21 May 2020

Rumah Kebun, percutian semula jadi yang mengasyikkan

Sesuai untuk keluarga besar berkumpul