LIFESTYLE By: SGMS Enal December 29, 2019 @ 11:48am

Makanan Pedas Boleh Kurangkan Risiko Sakit Jantung & Berat Badan

Makan makanan pedas tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Lambakan kedai yang menjual pelbagai makanan viral berasaskan sensasi rasa pedas pasti diserbu tak kiralah dimana ia dibuka.

Tak kira siapa pun anda, keinginan untuk menjamah masakan yang pedas-pedas seolah-olah sebahagian daripada naluri anda sejak dilahirkan.

Begitupun, adakah anda tahu makan makanan pedas turut mempunyai kebaikan seperti dalam satu kajian yang dikongsikan oleh Hello Doktor ini.

Konsep pinggan suku-suku separuh yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) merupakan salah satu alternatif sihat yang boleh diamalkan oleh rakyat negara ini bagi mengelakkan komplikasi kesihatan akibat daripada pengambilan kalori berlebihan.

Namun adakah kalori merupakan kunci kepada kesihatan secara am atau jenis makanan yang diambil? Kajian terbaru menunjukkan bahawa makanan pedas boleh menjadi faktor pelindung kepada masalah jantung. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

Insiden penyakit jantung dalam kalangan pemakan makanan pedas

Tidak boleh disangkal lagi bahawasanya gula merupakan pembunuh nombor satu dalam dunia pemakanan. Pengambilannya secara berlebihan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan kronik seperti kencing manis, hipertensi dan penyakit jantung.

Sebagai individu yang sentiasa peka dengan isu kesihatan masa kini, anda semestinya menginginkan kualiti penjagaan kesihatan yang optimum.

Kajian terbaru yang dijalankan di Institut Neurologikal Mediterranean, Itali telah menunjukkan satu dapatan yang mencetuskan perbincangan hangat dalam kalangan saintis berkenaan dengan pengambilan cili dan insiden penyakit jantung.

Kajian tersebut melibatkan sejumlah 23,000 subjek dan tempoh pemantauan telah berlangsung selama 8 tahun. Gaya pemakanan mereka dipantau secara berkala dan mereka yang mengambil cili secara kerap mempunyai risiko penyakit jantung 40% lebih rendah berbanding dengan subjek yang lain.

Kajian tersebut telah diterbitkan di laman Jurnal Kardiologi dan Kolej Amerika. Walaupun ia merupakan satu berita baik buat mereka yang suka makan pedas, namun kajian lanjut perlu dijalankan melibatkan sampel yang lebih besar dan lokaliti yang berbeza.

Ini bagi menguji ketepatan hipotesis tersebut seterusnya mengesahkan kesimpulan bahawa cili memang benar-benar memberikan kesan fisiologikal positif terhadap risiko penyakit jantung.

Capsaicin, suspek utama

Ini bukan kali pertama cili dianggap sebagai makanan yang boleh mencegah masalah jantung. Pada awal tahun 2017, Universiti Vermont telah menerbitkan kajian yang mendapati bahawa mereka yang mengambil cili dalam diet harian mempunyai 13% risiko lebih rendah untuk mati disebabkan oleh penyakit jantung dan masalah strok.

Antara kompaun yang menjadi tumpuan para ahli akademik adalah capsaicin. Ia merupakan kompaun yang wujud pada makanan yang memberikan rasa pedas kepada mereka yang memakannya.

Capsaicin berupaya untuk mempengaruhi kadar metabolisme badan dan menggalakkan penggunaan kalori bagi mengekalkan tahap penggunaan tenaga waktu rehat (resting energy expenditure) yang lebih tinggi. Ini bermakna, makanan pedas boleh membantu individu bagi menurunkan berat badan.

Capsaicin mempunyai fungsi antiradang. Ia berupaya membantu mengelakkan masalah jantung melalui penghindaran penyempitan arteri koronari yang membawa darah ke organ tersebut.

Menurut Marialaura Bonaccio, penulis utama bagi kajian tersebut, apa yang menarik berkenaan dengan dapatan kajian mereka adalah, jenis diet yang diikuti oleh subjek tidak mempengaruhi kebarangkalian untuk mendapat masalah jantung.

Ini bermakna, mereka yang mengamalkan diet mediterranean mempunyai dapatan yang hampir sama dengan mereka yang tidak mengamalkan pemakanan seimbang sekiranya makanan pedas diambil secara kerap. Pelik kan?

Peranan cili dalam penurunan berat badan

Obesiti merupakan ancaman kesihatan yang boleh menyebabkan seseorang individu itu untuk mendapat penyakit jantung.

Oleh sebab itu, penurunan berat badan merupakan langkah pencegahan yang penting buat mereka yang mengalami masalah berat badan berlebihan.

Kajian yang dijalankan pada tahun 2012 oleh Universiti Purdue telah menunjukkan bahawa capsaicin yang terkandung di dalam cili boleh membantu menurunkan berat badan.

Cili mengandungi pelbagai jenis kompaun seperti capsanthin, violaxanthin, lutein dan sebagainya. Walau bagaimanapun, capsaicin merupakan kompaun yang paling banyak dikaji oleh para saintis.

Dapatan kajian yang dijalankan oleh Universiti Hokkaido pada tahun 2012 telah menunjukkan bahawa pengambilan 10 gram serbuk cili boleh meningkatkan kadar pembakaran lemak badan bagi kedua-dua jantina.

Walau bagaimanapun, pengambilan cili untuk turunkan berat badan perlu disertakan dengan pemakanan seimbang dan aktiviti fizikal yang kerap.

Ini berikutan kerana bahan kimia dan kompaun yang lain, sebagai contoh, boleh menyebabkan individu mengalami kerintangan terhadap capsaicin, sekali gus menjadikan keberkesanannya terhad.

Capsaicin bukanlah satu alternatif shortcut yang boleh anda ambil untuk menguruskan badan. Ia boleh membantu mempercepatkan proses tersebut namun bergantung kepada aspek yang lain seperti pemakanan, tidur, stres dan aktiviti fizikal.

Selain daripada memberi tumpuan terhadap kompaun capsaicin, hubungan di antara berat badan dan pemalar yang lain juga perlu diambil kira.

Melegakan kesakitan

Percaya atau tidak, bahan bioaktif capsaicin yang terkandung di dalam cili boleh melegakan kesakitan. Ia merupakan salah satu daripada fungsi unik cili yang seringkali tidak diketahui oleh masyarakat umum.

Ini berikutan ramai yang tidak suka makan pedas disebabkan oleh kesakitan yang terasa pada lidah. Jangan risau, lama-kelamaan lidah anda akan rintang terhadap kesakitan tersebut.

Oleh sebab itulah ramai orang mempunyai tahap ketahanan yang berbeza apabila mengambil makanan pedas.

Capsaicin berupaya untuk berinteraksi dengan reseptor kesakitan. Ini akan menyebabkan timbulnya rasa sakit seakan-akan terbakar walaupun tiada luka kebakaran secara nyata.

Jika anda merupakan seorang yang kerap mengambil makanan pedas, lama-kelamaan reseptor tersebut akan menjadi nyahpeka (desensitize). Ini akan mengakibatkan penurunan pada kebarangkalian untuk mendapat rasa terbakar selepas mengambil makanan pedas.

Menurut kajian yang diterbitkan di New England Journal of Medicine pada tahun 2002, pengambilan 2.5 gram cili oleh 30 individu yang mengalami masalah pedih ulu hati menyebabkan kesakitan dalam tempoh 5 minggu.

Namun, selepas tempoh masa tersebut, kesakitan itu berkurangan dan hilang. Kajian ini menunjukkan kebolehan reseptor sakit untuk menjadi nyahpeka apabila diberikan stimulasi yang sama secara kerap.

Kajian tersebut telah disokong oleh satu kajian lain yang dijalankan pada tahun 2009. Dalam kajian itu, 3 gram cili telah diberikan kepada penderita sakit ulu hati. Kesakitan tersebut berkurangan dalam 6 minggu.

Namun, fenomena nyahpeka tersebut tidak kekal. Ia kebiasaannya akan berbalik kepada keadaan asal jika makanan pedas tidak diambil dalam tempoh masa 3 hari.

Kesimpulan

Berkenaan dengan sama ada makanan pedas boleh melindungi seseorang individu itu daripada penyakit jantung, ia perlu diselidiki dengan lebih teliti. Walaupun manfaat makanan pedas telah dibuktikan dalam pelbagai jenis kajian, namun terdapat beberapa kajian lain yang tidak mempunyai dapatan yang sama, bahkan bertentangan.

Lihat sahaja pada kajian yang membuktikan bahawa makanan pedas boleh menyebabkan penurunan berat badan. Dalam kajian yang dijalankan di Institut Neurologikal Mediterranean, mereka yang sering mengambil makanan pedas, kebanyakkannya mempunyai masalah obesiti, kencing manis dan kolesterol yang tinggi.

Jika pemakanan pedas bukanlah faktor yang utama dalam mengawal berat badan, maka faktor makanan secara amnya perlu dijaga dan dititikberatkan. Mungkin makanan pedas boleh mencegah penyakit jantung, namun tanpa kawalan pengambilan kalori yang baik, risiko untuk seseorang itu mendapat penyakit jantung tetap tinggi.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 27 Nov 2019

Orang Yang Selalu Dipeluk, Sukar Diserang Penyakit

Ia mampu merendahkan rasa tekanan dan seterusnya meningkatkan daya tahan seseorang.

Fab Foodies! Mon, 11 Jun 2018

运动后更容易水中毒!「5条件」喝多变脑水肿

运动完更容易发生水中毒!一般民众总是被告知在太阳下或长时间剧烈运动后,水分流失的很快,然而摄取过多水分或运动饮料,使的血液和体液变化剧烈,产生「水中毒」或「脱水」等情形……

Fab Foodies! Sat, 17 Feb 2018

CAN YOU HANDLE THE HEAT? HERE’S THE 10 SPICIEST KOREAN RAMEN

Korean food has been all the rage lately but can you handle the heat of these 10 noodles?

LIFESTYLE Fri, 16 Feb 2018

PELUK ISTERI BOLEH PANJANG UMUR?

Walau bagaimanapun, kita sebagai orang Islam harus ingat, ajal dan maut terletak di tangan Allah s.w.t…

LIFESTYLE Fri, 19 Oct 2018

Penting Kenal Ubat Kalau Tidak Mahu Kena Kesan Alahan Teruk

Penting Kenal Ubat Kalau Tidak Mahu Kena Kesan Alahan Teruk Pada Badan

Fab Foodies! Thu, 3 Oct 2019

Kempen Kesedaran Waspada Pembelian Ubat Dalam Talian #Biarbetuliklanni!

Pengguna perlu berwaspada apabila membuat pembelian ubat dalam talian

Fab Foodies! Wed, 28 Feb 2018

Stress Di Pejabat? Cuba kunyah ini!

Berdepan dengan deadline, overload kerja dan target tak sampai, pasti tertekan dibuatnya! Apa kata sambil menghabiskan kerja korang, boleh cuba dapatkan makanan seperti di bawah untuk membantu kurangkan sikit tekanan di pejabat.

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:鸡

鸡(1945 / 1957 / 1969 / 1981 / 1993) 肖鸡的朋友今年流年虽然没有与“太岁” 刑冲破害,但是今年的流年运程并无多大改善,主要是因为命宫中依然有众多凶星汇集,而又毫无吉星化解之故,因此今年凡事都必须步步为营。 【事业运】 今年应该把时间放在工作上,多劳多得,不要作太多的变化和更动,也就是说如果有新的职业等待您,也应该慎重考虑,不要这么仓促作出决定。肖鸡朋友今年在工作上颇多挫折,而且会遇到许多小人阻扰,必须忍辱负重,冷静地在逆境中求变,以免一败涂地。但是在人际关系方面则要多加注意「多做事,少说话」以免因为工作是非而影响升职加薪!今年凡事都必须奉公守法,循规蹈矩,否则便难免会有牢狱之灾! 【财运】 财运方面,今年可说是乏善可陈,正财及横财均不宜憧憬,以免因贪变贫。此外,今年也不宜向人借贷,否则便会泥足深陷。 【感情运】 今年感情方面虽然没有什么桃花出现,不过感情进展却时好时坏,必须好好控制情绪,以免误己误人。 【健康运】 今年健康未如理想,故此必须多休息保养,以免积劳成疾。今年也比较容易有血光之灾,出入要小心,同时也必须多注意家中长辈的健康! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0926 、 1529 【开运颜色】 白色、银色、金色 【开运贴士】 不妨多出国旅游,春夏出生的您可以考虑出生地以北的国家,而秋冬出生的您则不妨到出生地以南的国家旅游!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

LIFESTYLE Sun, 19 Jan 2020

6 Fakta Penting Perlu Tahu Sebelum ‘Hiking’

Kenapa Minyak Masak Tiba-Tiba Beku? Antara 6 Fakta Penting Perlu Kita Tahu Sebelum ‘Hiking’

LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

全马最大米奇与米妮旋转雕像迎新春!达20尺高

你到吉隆坡柏威年广场打卡了吗?20尺高的「马来西亚最大米奇与米妮旋转雕像」等着你~