Drama By: Afiqah Azizan May 31, 2023 @ 10:28am

Ismail Izzani Akui Cabaran Berlakon Dalam ‘Bukan Hanya Sekadar Cinta’

Komunikasi dalam percintaan adalah aspek yang amat penting. Ia adalah kunci kepada perhubungan yang harmoni.

‘Bukan Hanya Sekadar Cinta’ adalah siri Akasia terbaharu yang mengetengahkan cara komunikasi yang berbeza daripada biasa. Kisah ini menyoroti watak Kamelia yang telah membawa diri ke Terengganu apabila menerima kata putus daripada tunangnya, Ilan Rafzal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV3 | TV9 Drama Squad (@dramasangat)

Ketika berada di negeri Darul Iman itu, Kamelia telah bertemu dengan Isa Rafael, seorang jejaka yang disangkakan bisu dan pekak. Perwatakan Isa Rafael membawa pelbagai misteri. Walaupun dengan keadaannya itu, dia masih boleh berinteraksi dengan Kamelia menerusi alat perantara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ismailizzani_

Alat perantara tersebut adalah buku nota. Bagi setiap luahan Kamelia, Isa Rafael setia ‘mendengar.’

Namun, terdapat satu kejadian yang telah memaksa Kamelia untuk bergegas pulang ke Kuala Lumpur. Dia pergi tanpa meninggalkan Isa Rafael sebarang nota.

Lebih sedih lagi, yang menanti Kamelia di ibu kota adalah sebuah perkahwinan rahsia.

Watak Isa Rafael yang dilakonkan oleh Ismail Izzani sememangnya melibatkan pelbagai emosi. Hal ini jugalah yang menarik minat Ismail Izzani untuk turut terlibat dalam menjayakan siri ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ismailizzani_

Menurutnya, “Isa Rafael ni seorang yang lembut tapi dalam dirinya, dia ada kemarahan dan keganasan tapi dia pun tak sedar.” Dia juga mengakui bahawa watak ini agak berat bagi dirinya sebagai seorang yang lebih lebih menjurus ke arah dunia nyanyian. Namun, dia telah menyahut cabaran yang diberi.

Dari segi persiapan, Ismail Izzani berpendapat bahawa “Lagi saya bersiap, lagi saya gementar.” Namun, dia telah mengambil inisiatif untuk menelaah skrip setiap hari. “Saya cuba untuk baca skrip mengenai Isa. Ini untuk mengenali dia lebih setiap hari kerana dia ibarat saya menjadi watak orang lain. Saya tak boleh menjadi diri saya.”

Selain cabaran membawa watak utama buat kali pertama, dugaan yang perlu diharungi oleh Ismail Izzani bagi siri ini adalah apabila dia terpaksa berjauhan dari rumah untuk penggambaran di Terengganu selama satu bulan.

Namun, Ismail Izzani gembira dengan pengalaman bekerjasama bersama barisan pelakon lain dalam siri ini. Tentang hubungan bekerja dengan Sofia Dendroff, Ismail Izzani berkongsi, “Pada awalnya, susah sikit untuk saya bercakap dengan dia sebab saya malu.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ismailizzani_

Tetapi lama kelamaan, mereka membina hubungan yang baik. Katanya lagi, “Dia (Sofia) suka buat lawak yang dia tak sedar pun dia lawak.” Kerjasama dengannya amat mudah bagi Ismail Izzani.

Begitu juga dengan pelakon lain seperti Muaz. “Saya rasa banyak babak gaduh dengan dia. Susah kalau saya nak buat babak-babak tersebut jika saya tak dapat kenal dia.” Menerusi penggambaran ini, terjalinnya persahabatan baharu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Muaz zabir (@muaz.zabir)

Ismail Izzani tidak menafikan bahawa dia juga mempunyai pengalaman berkomunikasi dengan buku nota. “Kalau cakap tak, memang tipu la,” ujarnya. Buku teks juga pernah menjadi perantara bagi Ismail Izzani.

Akhir kata, Ismail Izzani mengajak orang ramai untuk meluangkan satu jam sehari dari Isnin hingga Jumaat untuk sama-sama menyaksikan ‘Bukan Hanya Sekadar Cinta’ yang mempunyai “pelakon segar dan jalan cerita menarik.”

Cerita Apa? ‘Bukan Hanya Sekadar Cinta’
Hari Apa? Setiap Isnin – Jumaat
Jam Berapa? 7 malam
Di Mana? TV3

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Drama Wed, 8 Feb 2023
Drama Thu, 15 Jun 2023

Kenali Watak-Watak Utama Yang Menceriakan ‘Diva Seroja’

Setiap watak mempunyai kisah mereka tersendiri.

Drama Wed, 9 Aug 2023

Janna Nick & Dini Schatzmann Kongsi Cabaran Berlakon Bersama Dalam ‘Cik PA Tuan Ash’

Kedua mempelai ini mengekalkan profesionalism walau berlakon bersama.

Drama Tue, 3 Oct 2023

Tonton Apa Hari Ni: ‘HALOBA’

Sikap yang membinasakan.

Drama Wed, 25 Jan 2023

[VIDEO] Tak Tahu Melur Untuk Firdaus Ada Musim Ke-2, Peminat Teruja Nak Lihat Kemesraan Anna Jobling & Meerqeen!

Alahai comel je pasangan Meerna ni buat Tiktok pakai baju tidur. Apa2 pun, tak sabar lah nak tunggu Melur Untuk Firdaus 2!

Drama Thu, 17 Nov 2022
Drama Fri, 14 Apr 2023

Tonton Apa Hari Ni: ‘Bintang’

Kisah cinta terhalang.

Drama Mon, 24 Apr 2023

Tonton Apa Hari Ni: ‘Kerasnya Takdir’

Perbezaan darjat menjadi punca.

error: Content is protected !!