Eat Travel By: Bibi Ramli November 26, 2018 @ 12:00pm

Pilih Sendiri Dua Perisa Kegemaran Anda Untuk Hasilkan Cookie Swirl Ini

Jika anda merasakan resepi biskut yang anda pernah cuba macam lebih kurang sama saja, anda boleh cuba resipi di bawah ini.

Jangan takut! Biskut ini bukannya sukar untuk dibuat, tapi sebaliknya ia lain daripada yang lain.

Dan yang menariknya, anda boleh pilih mana-mana dua perisa yang anda suka, dan gabungkannya menjadi satu jenis biskut! Syoknya!

Biskut ini dinamakan Cookie Swirl disebabkan oleh pusaran dua perisa yang bergabung. Bila anda gigit, dua-dua perisa ini akan mewujudkan rasa yang mengasyikkan di dalam mulut.

Jom ikuti resipi di bawah untuk cuba. Video di bawah ini adalah tutorial yang menggunakan mentega kacang dan krim coklat hazelnut. Anda boleh guna ramuan yang lain jika nak.

Bahan-Bahan

  • 1 cawan mentega tanpa garam, dilembutkan (225 gram)
  • 1 ½ cawan gula (300 gram)
  • 1 telur gred A
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila
  • 2 ¾ cawan tepung serbaguna (345 gram)
  • 1 sudu kecil baking soda
  • ½ sudu kecil serbuk penaik

Pilih dua antara perisa-perisa ini untuk satu resipi biskut

  • ½ cawan mentega kacang (120 gram)
  • ½ cawan krim coklat hazelnut (150 gram)
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • ¼ cawan jem strawberi (80 gram)
  • ¼ cawan cream cheese (55 gram)
  • ½ cawan wafer biskut coklat (50 gram)
  • ½ cawan isi krim biskut (115 gram)
  • ½ cawan rainbow sprinkles (80 gram)
  • ½ cawan white chocolate, dicairkan (85 g)

Cara Penyediaan

  1. Di dalam mangkuk sederhana, pukul mentega dan gula dengan hand mixer hingga ia menjadi gebu dan ringan.
  2. Tambahkan telur dan ekstrak vanila, dan mix lagi hingga betul-betul sebati.
  3. Tambahkan tepung, baking soda dan serbuk penaik, dan mix hingga dough menjadi berketul halus tapi tak bercerai-berai bila diramas.
  4. Bahagikan dough kepada dua. Pilih dua perisa dan masukkan setiap satunya ke dalam mangkuk. Campurkan setiap satu dengan dough yang telah dibahagikan tadi. Gaul hingga sebati.
  5. Uli dan roll setiap dough di antara dua keping kertas minyak hingga ia menjadi setebal ¼ inci (6mm). Letakkan kedua-duanya di dalam peti sejuk selama 30 minit.
  6. Letakkan satu keping dough di atas dough satu lagi dan gulung kedua-duanya menjadi swirl. Balut dengan plastic wrap dan simpan di dalam peti sejuk hingga keras, iaitu selama 4 jam.
  7. Panaskan oven ke 180°C. Lapikkan loyang dengan kertas minyak.
  8. Buka balutan plastik dari dough, dan potong sebesar 1cm tebal. Letakkan kepingan swirl ini di atas loyang dan pastikan ada jarak sekurang-kurang 5cm di antara setiap satu, kerana biskut ini akan mengembang di dalam oven.
  9. Bakar selama 10 minit. Biarkan sejuk ke suhu bilik selama lebih kurang 30 minit.

Selamat mencuba!

Sumber: Tasty

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 5 Dec 2018

Jom Nikmati Hidangan Kopitiam Yang Lazat Di Dalam Banggunan Berusia 105 Tahun Ini!

Kafe Old Market Place merupakan salah satu kafe tertua di Kuala Lumpur!

Eat Travel Fri, 19 Jul 2019

Senangnya Nak Masak Pad Thai, Kacau-Kacau Je Dah Siap!

Selain ringkas, masakan klasik Thailand ini memang sedap.

Eat Travel Wed, 13 May 2020

Min House Camp tawar pelbagai aktiviti pelancongan di bawah satu bumbung

Alam semula jadi dimanfaat sepenuhnya di sini

Eat Travel Thu, 28 May 2020

Menu asli Malaysian Deli tarik rakyat Malaysia jamu selera

Nasi lemak, mi kari, martabak semua sedap

Eat Travel Fri, 12 Oct 2018
Eat Travel Sun, 7 Oct 2018

Imaginasi Hidangan Timur-Barat, Meet & Dine Kafe Wajib Anda Singgah!

Meet & Dine menjanjikan hidangan yang super hebat!

Eat Travel Fri, 14 Sep 2018
Eat Travel Thu, 19 Mar 2020

Lokasi tersembunyi saji pemandangan menarik

Rancang dahulu, sewa kemudian

Eat Travel Fri, 21 Sep 2018

Bubur Pulut Hitam Ini Rasanya Lemak Manis, Sedap Sangat!

Senang je nak buat bubur pulut hitam ini!

Eat Travel Mon, 7 Jan 2019

Nikmati sajian nugget sayuran ini sebagai alternatif untuk diet sihat

Nugget tak semestinya perlu diperbuat daripada daging haiwan.

| Live TV