Categories: Eat Travel

Resipi bihun goreng Singapura, enak dan mudah untuk disediakan

Bihun goreng Singapura adalah antara hidangan yang ringkas dan mudah untuk disediakan. Biarpun hidangan bihun berwarna putih kerana pesnya tidak menggunakan cili kisar, sos mahupun kicap, namun rasa pedas bihun dapat dirasai daripada lada hitam dan lada sulah.

Jom cuba resipi bihun goreng Singapura perkongsian daripada blog masakan, Resipi Che Nom. Hidangan bihun goreng Singapura sangat sedap dinikmati seisi keluarga tidak kira masa.

Kredit gambar: Ayomasak.id

Bahan-bahan:

1 bungkus bihun (400g)
Sedikit minyak untuk menumis
1 mangkuk kecil isi udang
1 mangkuk kecil isi ayam dipotong dadu
3 batang kek ikan dipotong dadu
1 kiub ikan bilis
2 biji telur
Kobis dicincang kasar
Lobak merah dipotong mancis
Sawi
Taugeh
Lada sulah dan lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goreng dan daun bawang untuk hiasan

Bahan-bahan tumbuk halus:

5-6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar lada hitam

Cara penyediaan:

1. Rendam atau celur bihun sehingga lembut. Tapis dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk halus sehingga kekuningan serta naik bau.
3. Masukkan isi udang, isi ayam dan kek ikan.
4. Masukkan pula kiub ikan bilis dan pecahkan telur. Kacau seketika.
5. Masukkan bihun dan kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan sayur-sayuran seperti lobak merah, kobis, sawi dan teruskan kacau sehingga bihun lembut dan sebati.
6. Tabur sedikit lada sulah, lada hitam, garam dan gula secukup rasa. Tambah taugeh pada saat akhir supaya tidak terlalu layu.
7. Angkat dan hiaskan dengan taburan bawang goreng serta daun bawang.

Bihun goreng Singapura siap dan sedap dinikmati bersama-sama cili potong kicap, cili jeruk, sambal kicap dan telur dadar. Selamat mencuba!

Ad Ops