Featured By: Bibi Ramli March 13, 2018 @ 12:48pm

20 Foto Indah Yang Akan Buat Anda Teringin Travel Ke Alaska Sekarang Juga!

Alaska ialah negeri terbesar di Amerika, tapi ia mempunyai jumlah penduduk paling kecil. Ini bermakna Alaska masih belum lagi diterokai sepenuhnya.

Jadi peminat dan pencinta alam semula jadi semestinya akan enjoy bila melancong ke negeri bersalji ini. Mereka berpeluang untuk cuci mata dengan pemandangan semulajadi Alaska yang cukup indah. 

Walaupun negeri ini terkenal dengan alam semula jadinya, Alaska juga ada bandarnya yang tersendiri. Di sinilah tempat di mana anda boleh menikmati masakan seafood yang fresh!

Jom tengok tempat-tempat menarik di Alaska yang anda mesti check out jika anda melancong ke sana.

Anchorage, bandar terbesar di Alaska, memiliki skyline yang penuh dengan gunung-ganang

Foto: Rocky Grimes / Shutterstock

Kalau anda ke sana pada bulan Mac, anda wajib saksikan perlumbaan Iditarod Trail Sled Dog Race yang bermula di Anchorage. 

Foto: Nathaniel Wilder / Reuters

Di Alaska, anda takkan pernah jauh dari kawasan hutan. Untuk perjalanan dari Anchorage, anda boleh memandu ke Eklutna Lake, tempat ideal untuk berkayak.

Foto: Paul Schenk Photography / Shutterstock

Pada musim sejuk, kalau anda berminat untuk melakukan aktiviti ski, bolehlah pergi ke Alyeska Resort, satu-satunya resort ski di Alaska.

Foto: RoschetzkyProductions / Shutterstock

Lepas penat beraktiviti, makan malam dengan hidangan ikan salmon segar. Ikan sockeye salmon di dalam gambar di bawah ialah dari kedai popular di Anchorage, Glacier Brewhouse.

Foto: Michael S / Yelp

Kalau anda ingin tahu dari mana datangnya salmon yang anda makan itu, pergi ke Katmai National Park. Di situ, anda boleh tengok sendiri macam mana beruang menangkap ikan di Sungai Brooks.

Foto: Gleb Tarro / Shutterstock

Selain beruang, ada banyak lagi hidupan liar di Alaska. Di Kenai Fjords National park, anda boleh jumpa singa laut.

Foto: Tony Campbell / Shutterstock

… ataupun burung Puffin!

Foto: zzvision / iStock

Bila anda di park itu, jangan lupa untuk berkunjung ke Exit Glacier yang awesome!

Foto: Sean Lema / Shutterstock

Di Alaska, ada glacier di serata negeri. Glacier Bay ialah hentian yang popular untuk kapal cruise disebabkan oleh pemandangannya yang indah.

Foto: lembi / Shutterstock

Kapal cruise tu bukan saja untuk tengok glacier, tapi juga untuk tengok ikan paus humpback.

Foto: vladsilver / iStock

Bandar Ketchikan merupakan sempadan Inside Passage, laluan terkenal untuk kapal cruise. Jangan terlepas tengok boardwalk berwarna-warni atau totem poles di situ.

Foto: Sorin Colac / Shutterstock

Kalau anda tak minat cruise, naik keretapi White Pass and Yukon Route Railroad. Laluan keretapi itu dah wujud lebih daripada 100 tahun dan melalui gunung-ganang untuk menyambungkan bandar Skagway dengan bandar Yukon di Kanada.

Foto: Filip Carmen / Shutterstock

Ataupun anda boleh naik Mt. Roberts Tramway, sama macam cable car. Ia akan membawa anda sejauh 1,800 kaki dari permukaan bumi untuk melihat pemandangan selat Gastineau dan bandar Juneau yang cantik.

Foto: orangecrush / Shutterstock

Satu lagi tempat makan best ialah Tracy’s King Crab Shack. Peminat-peminat ketam, jangan ketinggalan!

Foto: Wing Y / Yelp

Di luar kawasan Juneau, anda akan jumpa Mendenhall Glacier yang menempatkan Blue Glacier Ice Caves. Cantik gila!

Foto: saraporn / Shutterstock

Selain glaciers, Alaska mempunyai banyak gunung-ganang. Yang paling tinggi ialah Denali.

Foto: zzvision / iStock

Mount McKinley terletak di Denali National Park, yang merangkumi 6 juta hektar hutan belantara Alaska.

Foto: kongxinzhu / iStock

Semasa anda sedang menerokai park tu, anda mungkin akan terserempak dengan moose!

Foto: Michal Sarauer / Shutterstock

Percutian ke Alaska tak sah kalau anda tak saksikan Northern Lights. Pada musim sejuk, bandar Fairbanks ialah tempat ideal untuk menyaksikan fenomena semulajadi ini.

Foto: CNaene / iStock

Menarik, kan? Jom pergi melancong!

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 19 Oct 2018
Eat Travel Thu, 22 Aug 2019

Resipi daging yang pasti buat anda kecur liur!

Mudah untuk disediakan, paling penting sedap!

Gaya Hidup Fri, 17 May 2019
Gaya Hidup Thu, 20 Dec 2018

Menurut Kajian, Otak Manusia Mula Berfungsi Sepenuhnya Pada Jam 10 Pagi

Tubuh badan manusia secara semula jadi bergantung kepada jam biologi badan.

Acara Sat, 14 Dec 2019

Jurusolek, pintu gerbang untuk menjadi usahawan kosmetik

Langkah kecil yang boleh menguntunkan jika kena gayanya

familuv Mon, 17 Jun 2019

8 tanda bayi anda alami alahan dengan susu formula yang diberikan

Tidak dapat dinafikan bahawa susu badan ibu adalah sumber nutrien terbaik buat seseorang bayi itu. Malangnya bukan semua ibu berpeluang untuk menawarkan susu semula jadinya setiap kali si kecil ingin menyusu. Kadangkala mereka terpaksa bergantung […]

Featured Mon, 25 Jun 2018

Mix & Match Koleksi ALDO Untuk Mirip Gaya Selebriti

Dengan barangan ALDO, anda boleh bergaya persis selebriti kesayangan anda.

Gaya Hidup Sat, 19 Oct 2019

Ingin tahu makanan kegemaran dan lokasi lepak Tunku Tun Aminah? Jom klik!

Tunku Tun Aminah, puteri stailo berjiwa rakyat!

Eat Travel Wed, 18 Dec 2019

Sukan luncur air inisiatif pelancongan baharu di Pahang

Jangan sangka sukan ini ada luar negara sahaja!

Gaya Hidup Wed, 27 Nov 2019

| Live TV