Eat Travel By: Yanie Baharom December 2, 2019 @ 12:29pm

21 makanan yang tidak elok disimpan dalam peti sejuk. Nombor 11 macam pelik je?

Kebanyakan barangan dapur yang dibeli sama ada basah mahupun kering, pastinya disimpan di dalam peti sejuk untuk mengelakkan daripada cepat rosak, basi mahupun busuk. Begitu juga dengan buah-buahan.

Tetapi ada beberapa jenis makanan tidak baik jika disimpan di dalam peti sejuk dan mungkin selama ini anda mempraktikkan cara yang salah sepanjang menyimpannya.

Ingin tahu jenis-jenis makanan yang tidak sesuai disumbat dalam peti sejuk? Sila hadam maklumat ini.

1. Madu

Madu jika diletakkan di dalam peti sejuk akan bertukar menjadi berpasir atau butiran kristal dan akhirnya boleh menjadi keras seperti batu. Tekstur yang bertukar ini bukan saja tidak lagi enak untuk dinikmati, malah akan menjejaskan keaslian rasa madu itu sendiri.

Tambahan pula, madu adalah makanan yang mempunyai 1,001 khasiat. Sayang jika dibuang begitu saja apatah pula harga madu lebah asli mahal!

2. Buah tomato

Sukar untuk mempercayai bahawa buah tomato tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk, tetapi berdasarkan penjelasan pakar nutrisi, buah tomato yang disimpan di dalam peti sejuk akan mudah rosak.

Bukan sahaja akan menghilangkan rasa aslinya, tetapi udara sejuk akan memecahkan molekul dalam tomato lalu menyebabkan ia tidak lagi pejal. Letakkan sahaja tomato mentah di tepi tingkap untuk hasil yang terbaik dan makanlah tomato segar.

3. Sos tomato

Kalau buah tomato tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk, samalah konsepnya dengan sos tomato memandangkan bahan utama sos tomato diperbuat daripada buah tomato itu sendiri.

Begitupun, ini bukan alasan yang sebenarnya. Alasan sebenarnya ialah sos tomato mengandungi cuka, sejenis bahan pengawet semula jadi yang akan membuatkan sos anda segar tanpa perlu berada di dalam peti sejuk.

4. Buah tembikai

Foto: azernews

Sejurus selepas memotong tembikai, ianya perlu segera disimpan di dalam peti sejuk. Tiada sebarang masalah jika ia diletakkan di meja makan. Namun begitu, menerusi kajian yang telah dijalankan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) mendapati bahawa tembikai mengekalkan lebih banyak antioksidan dengan membungkusnya selepas dipotong.

Jika ia tidak dibungkus ketika anda memasukkannya ke dalam peti sejuk, ia akan menyerap rasa makanan lain. Mungkin anda pernah merasa tembikai berperisa bawang selepas dikeluarkan daripada peti sejuk?

5. Kopi

Cara terbaik untuk menyimpan kopi adalah dalam bekas kedap udara pada suhu bilik. Apabila ia sejuk, aroma kopi boleh hilang bahkan membina pemeluwapan yang boleh merosakkan kopi kisar. Kelembapan tidak baik untuk alasan kopi kisar atau biji kopi.

6. Labu

Buah ini akan mengumpul kelembapan apabila disimpan di dalam peti sejuk sekali gus menyebabkan ia menjadi cepat reput. Labu perlu disimpan dalam keadaan sejuk, tetapi juga penting ia disimpan di tempat yang kering. Oleh itu, bungkus sekeping kadbod (sebagai penyerap lembapan) dan simpan labu anda di pantri makanan atau dapur.

7. Bawang merah

Foto: Kompas

Eh, bawang pun tak boleh ke? Ibu penulis suka mengupas bawang dan kemudian dikisar lalu disimpan dalam bekas. Katanya, jika hendak memasak senang campak terus ke dalam kuali!

Berbeza dengan penulis, saya lebih suka mengupas bawang ketika hendak memasak dan tidak suka ianya dikisar. Saya lebih sanggup menumbuknya dengan menggunakan lesung batu. Cara lama lebih enak!

Berbalik pada alasan mengapa bawang bukan makanan yang sesuai berada dalam peti sejuk adalah kerana ia cenderung menyerap lembapan dan tidak menarik untuk dimakan. Kelembapan pula akan mempercepat proses pereputannya.

Selepas dipotong, bawang perlu disimpan di dalam peti sejuk atau ia akan cepat kering. Tetapi, penting supaya anda memasukkannya ke dalam pembungkus plastik dan ke dalam tempat penyimpanan sayuran yang mana ia sepatutnya berada.

8. Bawang putih

Foto: webmd

Lagi cerita mengenai bawang, tetapi kali ini bawang putih. Jika ia disimpan di dalam peti sejuk, bukan saja menyebabkan bawang akan masak dengan cepat, tetapi turut mempengaruhi rasa makanan anda. Bawang putih memerlukan persekitaran yang berudara atau ia akan cepat rosak!

9. Nutella

Foto: Amazon

Pasti ramai yang menyimpan Nutella di dalam peti sejuk, tapi selepas anda membaca kenyataan ini sila keluarkannya segera daripada peti sejuk anda. Makanan yang terkenal dan disukai ramai ini jika disimpan dalam suhu yang sejuk akan menjadi sangat pekat sehingga sukar disapu pada roti dan akan kehilangan banyak rasa coklatnya.

Oleh itu, pastikan ia disimpan di pantri supaya anda boleh menikmati rasa coklat mewah berkrim!

10. Roti

Roti jika disimpan di dalam peti sejuk akan berubah tekstur menjadi kering! Fakta menarik yang mungkin ramai tidak tahu mengenainya, roti akan menjadi basi jika terus sejuk.

11. Tuna

Apa masalahnya tuna diletakkan dalam peti sejuk, bukankah ianya sejenis ikan? Ikan sepatutnya disimpan ditempat yang sejuk supaya tidak rosak!

Tuna di dalam tin harus disimpan di pantri atau kabinet. Jika anda memasukkannya ke dalam peti sejuk, ia mudah terdedah pada karat. Jika anda menyimpannya di tempat yang kering, ia boleh bertahan sehingga lima tahun! Walau bagaimanapun, selepas anda membukanya, anda perlu mengeluarkannya daripada bekas tin dan disimpan di dalam peti sejuk.

12. Minyak zaitun

Adakah anda tahu bahawa minyak zaitun suka suasana gelap? Minyak zaitun yang dibeli lazimnya disimpan di dalam balang atau botol yang gelap. Walaupun peti sejuk sebenarnya gelap hampir sepanjang masa, suhu sejuknya boleh menyebabkan minyak zaitun menjadi keras. Untuk minyak zaitun asli, penyejukan sebenarnya boleh menjejaskan rasanya.

13. Herba

Herba perlu kekal kering dan apabila disejukkan, ia akan mengumpul lembapan. Oleh itu, untuk mendapatkan hasil terbaik, potong bahagian bawah herba segar dan letakkannya di dalam balang berisi sedikit air.

14. Kentang

Patutlah dalam rancangan memasak, cef sering menyimpan kentang di bawah tanah atau di dalam tempat bertutup di pantri. Itu kerana apabila kentang disimpan di dalam peti sejuk, ia akan menjadi sangat lembap dan tidak berkualiti untuk dimasak kerana kanjinya telah pecah. 

15. Epal

Foto: Unsplash

Epal juga tidak boleh, tetapi kenapa? Suhu dan kelembapan yang terlalu sejuk akan menyebabkan epal masak lebih cepat. Lebih baik menyimpannya di atas dapur atau di tempat bersuhu bilik kerana buah ini akan masih segar walaupun sudah berminggu.

16. Avokado

Satu cara yang bagus supaya avokado yang mentah menjadi masak ialah dengan membiarkannya berada di tepi tingkap. Ia akan mencapai kesempurnaan sebagai set daging berkrim versi vegetarian.

Cara ini akan menyebabkan avokado mencapai keseimbangan optimum untuk resipi guacamole anda. Oleh itu cubalah, jangan membuatnya kekal mentah dengan meletakkannya di dalam peti sejuk!

17. Jeruk

Sebotol jeruk mengandungi sejumlah cuka yang cukup agar ia dapat disimpan selama bertahun-tahun! Menyimpannya di dalam peti sejuk boleh menjejaskan kualitinya, berbeza dengan membiarkan pada suhu bilik yang mampu mengekalkan kerangupan jeruk!

18. Sos Pedas

Bagi sos yang pedas, jangan sesekali menyejukkannya. Suhu sejuk akan menghilangkan rasa pedas sos terbabit. Sebaliknya, simpanlah sos pedas yang berasaskan cuka ini di pantri untuk mengekalkan kepedasan semula jadi!

19. Pisang

Foto: Gulf News

Apabila pisang disejukkan, warna kulitnya tidak mudah berubah menjadi warna coklat, tetapi ia akan menjadi terlebih masak dan sangat lembut sehingga tidak menyelerakan untuk ditelan.

20. Rempah

Seperti makanan beraroma yang lain, suhu sejuk dan kelembapan akan memecah dan menghilangkan rasa di dalam rempah. Oleh itu, untuk mendapatkan hasil masakan yang terbaik, simpanlah rempah pada suhu bilik!

21. Durian

Foto: Time Out

Bayangkan sebiji saja buah durian, berhari-hari baunya terperangkap dalam rumah, apa lagi kalau dibiarkan di dalam peti sejuk. Tidak dinafikan durian yang disejukkan lebih enak dinimati, tetapi dominan bau raja buah ini akan menyebabkan semua makanan-makanan yang terdapat di dalam peti sejuk terjejas rasanya walaupun buah itu disimpan dalam bekas.

Sayur pun boleh bertukar bau durian, bagaimana?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 4 Nov 2019

Bukan orang gemuk sahaja, orang kurus pun boleh kena diabetes

Ketahui sebab apa orang kurus terdedah kepada risiko diabetes

Eat Travel Sat, 13 Jul 2019

Paragliding penawar untuk mereka yang takut pada ketinggian

Sukan ekstrem ini semakin popular di Malaysia

familuv Mon, 24 Feb 2020
Acara Wed, 7 Aug 2019
Featured Thu, 8 Mar 2018

3 Jutawan Jelita Malaysia Yang Sukses Dalam Bidang Fesyen & Kecantikan

Sempena sambutan Hari Wanita Sedunia yang diraikan setiap 8 Mac, Hijab & Heels menampilkan lima wanita yang bergelar jutawan di Malaysia serta sukses dalam bidang fesyen dan kecantikan.

Featured Sat, 16 May 2020
Eat Travel Fri, 17 Apr 2020

Mahu ikan goreng rangup dan sedap? Ini rahsianya

Bukan sekadar garam kunyit biasa!

familuv Thu, 3 Oct 2019

Panduan posisi tidur selamat dan terbaik bagi wanita hamil

Tidur yang berkualiti amat penting bagi ibu dan kandungan.

Featured Wed, 7 Feb 2018

Datuk Fazley Kongsi 8 Tip Diet

Personaliti serba boleh, Datuk Fazley Yaakob berkongsi 8 tips yang boleh dipraktikkan oleh sesiapa yang ingin menurunkan berat badan secara sihat. Tip mudah ini jika dilakukan secara berdispilin, pasti menunjukkan hasil.

Featured Tue, 4 Jun 2019

Figura Lebaran 2019: Berhabis RM40,000 untuk Lebaran – Noryn Aziz

Pernah kumpul duit raya lebih RM1,000, wow!

| Live TV