Featured By: Nani Ramlee January 10, 2018 @ 12:06pm

8 Makanan Zero Kalori Untuk Diet

Pernah dengar tentang makanan zero kalori? Jika anda seorang diet junkie, pasti tahu apa yang dimaksudkan dengan makanan zero kalori. Sebenarnya makanan zero kalori ini bukanlah tidak mengandungi kalori sama sekali, tetapi makanan itu mengandungi yang sangat sedikit, sehingga memerlukan lebih banyak kalori untuk mencerna makanan terbabit. Selain disebut sebagai makanan zero kalori, ia juga disebut sebagai makanan kalori negatif.

Jadi, apa jenis makanan yang termasuk dalam kategori zero kalori ini? Berikut adalah 8 makanan zero kalori yang boleh dimasukkan dalam diet harian anda.

1) Seleri

Setiap 100 gram seleri mengandungi 16 kalori. Selain boleh dicampur bersama salad, atau dimakan begitu sahaha, seleri juga enak jika dicampur ke dalam sup.

2) Oren

Buah popular ini memang kaya dengan kandungan vitamin C. Selain itu, ia juga rendah kalori berbanding buah-buahan lain. Jika anda sedang berusaha mengurangkan pengambilan kalori harian, buah oren adalah pilihan terbaik. Makan begitu sahaja untuk elak berlaku penambahan kalori seperti mencampurkan gula dalam jus oren. 100 gram buah oren mempunyai 47 kalori.

3) Lemon

Ini bukan bermakna anda harus menikmati lemon seperti buah-buahan lain untuk mendapatkan bentuk badan idaman. Sebaliknya, campurkan perahan lemon dalam air minuman atau masakan anda. Selain zero kalori, lemon juga kaya dengan antioksidan. 100 gram lemon mengandungi 29 kalori.

4) Cendawan

Cendawan memang versatile. Boleh dihidangkan untuk masakan biasa, mahupun masakan mewah. Jadi, jangan takut menikmati cendawan. Boleh dicampur ke dalam spaghetti, burger mahupun sup. 100 gram cendawan Shiitake mengandungi 34 kalori.

5) Tembikai

Biarpun buah ini mempunyai rasa manis semulajadi yang membuka selera, namun ia masih tersenarai sebagai makanan rendah kalori. Bahkan tinggi kandungan antioksidan. Jadi tidak hairan jika anda anda ingin menurukan berat badan, anda digalakan menikmati buah ini atau mengambil jus tembikai. 100 gram buah tembikai hanya mempunyai 30 kalori.

6) Epal

An apple a day keeps the doctor away. Sebabnya, sebiji epal tinggi dengan pelbagai kandungan nutrien yang baik untuk tubuh badan seperti antioksidan, mineral, vitamin dan serat. Epal sangat bagus dijadikan snek di antara waktu makan kerana ia mengenyangkan. Jumlah kalori dalam sebiji epal bersaiz sederhana ialah 95.

7) Bawang

Makanan yang sering digunakan dalam masakan ini juga rendah kalori. Jadi tiada salahnya jika anda seorang penggemar bawang. Mujur rakyat Malaysia sering menggunakan bawang sebagai penambah perisa makanan. Malah, ia juga dipercayai sangat efektif untuk menurunkan berat badan. Cuma 40 kalori untuk 100 gram bawang.

8) Lobak merah

Selain mampu memelihara kesihatan mata, lobak merah juga rendah glisemik yang membantu mengawal kandungan gula dalam darah serta berfungsi sebagai diuretik semula jadi, yang menyingkirkan lebihan natrium dan sodium di dalam badan. 100 gram lobak merah mengandungi 41 kalori.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid
AppStore: bit.ly/WanitaApple

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 4 Oct 2018

Meet Malaysia’s New Beat! – Atur Strategi Dan Perancangan Kreatif Senjata Untuk Kekal Relevan!

Ketiga-tiga mereka bakal bersaing dipentas Anugerah Bintang Popular Berita Harian 31 (ABPBH31) bertemakan Infiniti pada 7 Oktober ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC)

Featured Sun, 3 May 2020

Pengguna pengangkutan awam perlu patuhi SOP PKP

Jangan leka dengan kelonggaran yang diberikan

Gaya Hidup Fri, 19 Oct 2018

Untuk Elak Kereta Calar-Balar Selepas Cuci, Ikuti Tiga Langkah Ini

Teknik pencucian yang salah boleh mengakibatkan masalah yang tidak diingini.

Featured Sat, 22 May 2021

Berniqab Tetapi Tidak Memakai Pelitup Muka Tetap Salah -Ismail Sabri

Susulan tular kes selebriti yang berniqab tetapi tidak memakai pelitup muka baru baru ini, Menteri Kanan Keselamatan Dato Seri Ismail Sabri berkata perkara tersebut tetap salah. Menurut beliau, di bawah akta 342, seseorang individy diwajibkan […]

Featured Fri, 20 Jul 2018

Jika Anda Alami Kemurungan, Makan 7 Jenis Bahan Ini Untuk Melawannya

Apa yang anda makan boleh bantu perbaiki mood anda!

Eat Travel Mon, 24 Feb 2020
Featured Tue, 16 Feb 2021
Gaya Hidup Tue, 2 Jul 2019

Bosan bersenam berseorangan?

Tidak kiralah bersama Encik Suami atau ‘BFF’, aktiviti senaman anda pasti lebih menyeronokkan.

Featured Fri, 17 Apr 2020

| Live TV