Featured By: Yanie Baharom October 25, 2018 @ 10:00am

Bagaimana Mendapat Gambar Yang Perfect Untuk Instagram, Ini Taktiknya!

Bercakap mengenai era digital dan media sosial, ramai yang berusaha untuk menjadi kreatif meskipun untuk hal-hal yang kecil walaupun hanya untuk berswafoto.

Perfect picture! barulah stail untuk dimuat naik di akaun Facebook, Instagram mahupun Twitter anda. Bahkan boleh mendapatkan banyak tanda suka!

Bagaimana untuk mendapatkan gambar yang sempurna? semua ini memerlukan taktik yang tersendiri. Nak tahu, apakah taktiknya itu, ikuti panduan di bawah.

Foto: Instagram Fieza Jolie

Analisis senyuman menawan anda

Setiap orang mempunyai daya tarikan tersendiri ketika tersenyum. Ada yang kelihatan menawan dengan senyuman yang menampakkan sedikit gigi, ada yang kelihatan comel bila tersenyum lebar dan ada pula yang nampak lebih seksi dengan senyuman kecil yang boleh memberikan unsur misteri kepada wajah.

Bagi sesetengah orang, mereka kelihatan vogue dengan wajah menyombong tanpa senyum. Justeru, mahirkan senyuman ikonik anda, tonjolkan kemahiran ini ketika sesi bergambar anda yang seterusnya. Sekiranya anda susah untuk tersenyum, fikirkan sesuatu yang menggelikan hati sebelum bergambar kerana ini dapat membantu anda tersenyum dan tampak lebih asli.

Peranan rambut

Rambut anda akan kelihatan nipis di dalam gambar. Untuk mengelakkan hal ini berlaku, gunakan jari anda ketika berposing. Selakkan sedikit rambut ke atas dan biarkan posisi tangan anda di kepala sambil tersenyum seksi. Taktik ini sering digunakan oleh model-model terkenal bagi menampakkan kelebatan rambut dan mengelakkan mereka nampak kaku di dalam gambar.

Jangan tunduk

Setiap kali mengambil gambar, pastikan anda mendongak sedikit ke atas kerana ia boleh menyembunyikan dagu anda yang berlapis! Pastikan lensa kamera berada selari dengan paras mata. Sekiranya lensa kamera berada di bawah paras mata, anda akan kelihatan gemuk di dalam gambar.

Posisi badan

Ketika berposing, sekiranya anda menghadap kamera ia tidak akan memberikan bentuk badan yang menarik di dalam gambar. Sengetkan sedikit badan anda, kira-kira 45 darjah daripada lensa kamera, letakkan satu kaki ke hadapan dan tangan di pinggul.

Anda akan tampak lebih tinggi dan kurus dengan posisi ini. Cara mengambil gambar untuk kelihatan tinggi lampai, adalah dengan memegang kamera pada paras pinggang, pastikan bahagian atas kamera condong ke arah anda kemudian snap! Anda dapat lihat foto teman yang diambil anda luar biasa dari ketinggian sebenarnya! Selamat mencuba!

Sumber: Eh!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 14 Sep 2022
Acara Fri, 1 Nov 2019

Nikmati teh dengan cara berbeza, menerusi makanan!

Pelbagai resipi daripada teh BOH, menarik!

Featured Wed, 24 Apr 2019

Rindu Lebaran, koleksi kurung ‘mengancam’ sentuhan tukang jahit termahir, Ezuwan Ismail

Rindu Lebaran, koleksi tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas!

Featured Thu, 23 Jun 2022

#SeoulSaranghae: Tak Sangka! Rupa-Rupanya G-Dragon & Lee Soo Hyuk ‘Bestfriend’ Walaupun…

Siapa sangka ahli kumpulan Big Bang, G-Dragon dan pelakon siri drama Tomorrow, Lee Soo Hyuk merupakan teman rapat sejak dahulu lagi. Walaupun ramai peminat kedua-dua selebriti popular ini terkejut, namun mereka begitu teruja melihat hubungan […]

Featured Mon, 29 May 2023
Featured Mon, 5 Sep 2022
Featured Wed, 7 Sep 2022
Featured Fri, 3 Jun 2022

Kecoh! Rakyat Persoal Kos Selenggara Istana Negara Cecah Hingga RM519 Juta

JKR telahpun membuat kenyataan berhubung isu ni…

error: Content is protected !!