Featured By: Yanie Baharom October 25, 2018 @ 10:00am

Bagaimana Mendapat Gambar Yang Perfect Untuk Instagram, Ini Taktiknya!

Bercakap mengenai era digital dan media sosial, ramai yang berusaha untuk menjadi kreatif meskipun untuk hal-hal yang kecil walaupun hanya untuk berswafoto.

Perfect picture! barulah stail untuk dimuat naik di akaun Facebook, Instagram mahupun Twitter anda. Bahkan boleh mendapatkan banyak tanda suka!

Bagaimana untuk mendapatkan gambar yang sempurna? semua ini memerlukan taktik yang tersendiri. Nak tahu, apakah taktiknya itu, ikuti panduan di bawah.

Foto: Instagram Fieza Jolie

Analisis senyuman menawan anda

Setiap orang mempunyai daya tarikan tersendiri ketika tersenyum. Ada yang kelihatan menawan dengan senyuman yang menampakkan sedikit gigi, ada yang kelihatan comel bila tersenyum lebar dan ada pula yang nampak lebih seksi dengan senyuman kecil yang boleh memberikan unsur misteri kepada wajah.

Bagi sesetengah orang, mereka kelihatan vogue dengan wajah menyombong tanpa senyum. Justeru, mahirkan senyuman ikonik anda, tonjolkan kemahiran ini ketika sesi bergambar anda yang seterusnya. Sekiranya anda susah untuk tersenyum, fikirkan sesuatu yang menggelikan hati sebelum bergambar kerana ini dapat membantu anda tersenyum dan tampak lebih asli.

Peranan rambut

Rambut anda akan kelihatan nipis di dalam gambar. Untuk mengelakkan hal ini berlaku, gunakan jari anda ketika berposing. Selakkan sedikit rambut ke atas dan biarkan posisi tangan anda di kepala sambil tersenyum seksi. Taktik ini sering digunakan oleh model-model terkenal bagi menampakkan kelebatan rambut dan mengelakkan mereka nampak kaku di dalam gambar.

Jangan tunduk

Setiap kali mengambil gambar, pastikan anda mendongak sedikit ke atas kerana ia boleh menyembunyikan dagu anda yang berlapis! Pastikan lensa kamera berada selari dengan paras mata. Sekiranya lensa kamera berada di bawah paras mata, anda akan kelihatan gemuk di dalam gambar.

Posisi badan

Ketika berposing, sekiranya anda menghadap kamera ia tidak akan memberikan bentuk badan yang menarik di dalam gambar. Sengetkan sedikit badan anda, kira-kira 45 darjah daripada lensa kamera, letakkan satu kaki ke hadapan dan tangan di pinggul.

Anda akan tampak lebih tinggi dan kurus dengan posisi ini. Cara mengambil gambar untuk kelihatan tinggi lampai, adalah dengan memegang kamera pada paras pinggang, pastikan bahagian atas kamera condong ke arah anda kemudian snap! Anda dapat lihat foto teman yang diambil anda luar biasa dari ketinggian sebenarnya! Selamat mencuba!

Sumber: Eh!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 17 Dec 2018

Wave Rock Port Baru Buat Si Kaki Hiking!

Uniknya tentang Wave Rock ini, adalah bentuk jalurnya yang senget!

Gaya Hidup Tue, 27 Nov 2018

Ayuh Sejenak Membaca Kisah Ini Bersama Anak Anda, Agar Mereka Tahu Betapa Bertuahnya Mereka

Sedih melihat foto seorang kanak-kanak dipukul oleh majikannya hanya kerana dia keletihan. Kejamnya dunia!

Featured Thu, 7 Nov 2019

Ratu Malaysia Universe 2019 imbas pengalaman berbadan gempal

Shweta Sekhon promosi kempen #yourbodyyoursay

Gaya Hidup Tue, 2 Oct 2018
Gaya Hidup Wed, 4 Apr 2018

Alami Kemurungan Setelah Ibunya Cuba Membunuh Diri, Dwayne “The Rock” Johnson Kongsi Tip Menanganinya

Sebelum dia mencapai kebahagiaan dan kemewahan ini, hidup Dwayne jauh dari sempurna.

Gaya Hidup Sat, 14 Apr 2018

Restoran Ini Memasak Steamboat Dengan Teknik Persis Bilik Sauna, Rasanya Memang Unik!

Hidangan ini mempunyai keunikan tersendiri kerana ia bukan dimasak di atas api gas.

Featured Sun, 29 Mar 2020
Eat Travel Thu, 23 Apr 2020
Featured Tue, 2 Jun 2020

| Live TV