Featured By: Ad Ops July 16, 2018 @ 4:00pm

Bau Seperti Klorin & Roti Basi. Ini 5 Bau Vagina Yang Perlu Anda Tahu

Vagina berbau merupakan antara masalah yang pasti akan membuatkan setiap wanita tidak senang duduk dan kurang tahap keyakinan diri. Namun secara faktanya, vagina atau faraj setiap individu memang mempunyai bau yang tersendiri dan ia adalah sesuatu perkara yang normal.

Perkara ini diperkuatkan lagi dengan kenyataan pakar sakit puan di Amerika Syarikat, Dr.Vaneesa Cullins, yang mengatakan vagina yang sihat memiliki aroma yang sedikit hamis tetapi tidak terlalu kuat.

Bagaimanapun, jika baunya terlalu kuat dan terlalu berair (seluar dalam sering basah), anda mungkin sedang mengalami masalah.

Berikut merupakan 5 jenis bau vagina yang anda perlu tahu supaya anda peka mana satu bau normal dan mana satu bau yang perlu diambil perhatian.

1. Bau hanyir

Jika faraj anda mengeluarkan bau hanyir seperti ikan, ia mungkin menandakan anda sudah terkena dua jenis jangkitan faraj iaitu bacterial vaginosis dan trichomoniasis. Bacterial vaginosis terjadi apabila bakteria tumbuh dengan berlebihan sehingga menganggu keseimbangan pH di dalam faraj.

Foto: Republika

Kebiasaannya ia berlaku selepas melakukan hubungan seks atau menggunakan pembersih vagina yang tidak sesuai dengan kulit. Ia akan menyebabkan keluarnya cecair putih atau kelabu, berbau masam yang kuat dan amat gatal.

Manakala jika faraj anda berbau hanyir, disertai lendir berwarna kehijauan dan terasa sakit semasa membuang air kecil, maka anda berkemungkinan mengalami trichomoniasis; sejenis jangkitan seksual yang senang merebak tetapi boleh diubati.

2. Bau roti basi

Foto: Sciencing

Pernahkah anda terbau aroma faraj anda seperti bau ragi atau roti yang telah disimpan terlalu lama? Jika ia berbau seperti itu, ada kemungkinan anda terkena jangkitan kulat. Jangkitan kulat biasanya akan mendatangkan rasa gatal-gatal atau sakit ketika kencing, tanpa disertai bau. Akibatnya cecair vagina akan menjadi seperti keju dan agak kental.

3. Bau klorin

Faraj yang berbau seperti klorin atau cecair peluntur adalah hal yang normal dan tidak perlu dibimbangi. Biasanya, bau seakan bahan kimia ini akan terasa selama mana anda berhubungan intim disebabkan penggunaan kondom atau bahan pelincir.

Foto: New Health Advisor

4. Bau musky

Bau ini timbul bergantung kepada aktiviti-aktiviti yang dilakukan. Ini biasanya berlaku apabila anda bersenam atau berjalan sehingga mengeluarkan peluh, memakai seluar dalam yang terlalu ketat atau seluar dalam yang diperbuat dari bahan sintesis. Jika baunya sangat kuat, anda disarankan berjumpa dengan doktor kerana dikhuatiri faraj anda sudah terkena jangkitan.

5. Bau makanan

Jika anda gemar makan bawang merah atau bawang putih, tidak hairanlah jika aroma vagina anda lebih kepada bau bawang. Begitu juga jika anda mengambil makanan atau buah-buahan seperti anggur, nenas, asam limau dan sebagainya, ia akan mengeluarkan bau yang ‘manis’.

Foto: Live Strong

Kesimpulannya, walau apa sekalipun jenis bau faraj anda, jika anda rasakan bau tersebut ‘pelik’, segeralah berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Semoga bermanfaat!

Sumber: theAsianparent Malaysia & Yahoo! Malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 26 Mar 2020

Dolce & Gabbana lancar himpunan abaya untuk Muslimah

Rekaan jenama antarabangsa dipuji!

Gaya Hidup Tue, 21 Aug 2018

Malunya Kalau Kasut Kita Berbau Hapak! Ikuti 7 Tip Ini Untuk Hapuskan Bau Itu

Amalkannya kerana ia juga dikira sebagai kebersihan diri.

Featured Wed, 30 Nov 2022

Tabung Kecemasan Nad Zainal Dilancarkan, Inisiatif Rakan Artis Bantu Kos Rawatan

Moga dipermudahkan buat Nad Zainal dan ahli keluarga🧡

Gaya Hidup Tue, 4 Dec 2018

5 Barangan Isi Rumah Yang Bahaya Buat Si Manja!

Pelbagai jenis produk rumah yang mengandungi bahan kimia dan mampu memberi kesan buat anda sekeluarga.

Featured Wed, 5 Apr 2023
Featured Fri, 31 Mar 2023
error: Content is protected !!