Featured By: Bibi Ramli February 2, 2019 @ 10:00am

Ingat lagi wanita yang melahirkan kembar 8 pada 2009? Anak-anaknya sudah besar!

Lebih sedekad lalu, Nadya Suleman dari Amerika telah menggemparkan dunia kerana mengandungkan anak kembar lapan orang.

Ketika itu, berita berkenaan mengundang kemarahan kerana dia menggunakan prosedur persenyawaan in-vitro (IVF) untuk mendapatkan zuriat yang sebegitu ramai padahal dia ialah seorang ibu tunggal dengan enam lagi anak.

Dia cuma inginkan keluarga yang besar tetapi kisahnya telah tersebar ke seluruh dunia. Sejak itu, hidup dan tindakannya telah menjadi perhatian dan perbualan ramai yang mengatakan Nadya tidak bertanggungjawab.

Foto: Noteably

Nadya, yang diberi gelaran “Octomom” oleh pihak media Amerika, mengaku yang ketika itu, dia telah terbawa-bawa oleh popularitinya.

“Saya telah berpura-pura menjadi seseorang yang bukan diri saya yang sebenar. Saya terpaksa berbuat demikian kerana terdesak, hanya supaya saya boleh menampung keluarga saya.

“Diri saya yang sebenar telah tersorok daripada seluruh dunia, tetapi sebaik sahaja saya melarikan diri, barulah saya boleh kembali menjadi Nadya Suleman yang tulen,” katanya kepada New York Times.

Kasihan sungguh. Sejak beberapa tahun lalu, jarang sekali mendengar berita mengenai keluarga istimewa ini. Apakah perkembangan mereka?

Berdasarkan video di bawah ini, Nadya dan keluarganya nampaknya telah mencapai kesejahteraan. Baguslah!

Baru-baru ini, anak-anak kembar Nadya menyambut ulang tahun kelahiran mereka yang ke-10! Wah, tidak sangka masa berlalu begitu pantas.

“Ya, kami memang mengalami kesukaran dari segi kewangan, tetapi saya tidak boleh bayangkan bagaimana hidup saya tanpa anak-anak saya ini,” kata Nadya.

Saksikan sedutan daripada hidup Nadya dan kembar lapannya, Noah, Maliyah, Isaiah, Nariyah, Jonah, Makai, Josiah dan Jeremiah.

Mereka tinggal di sebuah rumah kecil di luar Los Angeles. Ruangnya memang terhad; ada antara mereka terpaksa tidur di sofa.

Setiap seorang kembar mempunyai tugas masing-masing di rumah mereka, seperti memasak, mencuci pinggan, mengemas meja makan, mencuci pakaian dan memvakum lantai.

Mereka nampak sihat dan gembira. Jelas sekali, Nadya berjaya membuktikan kepada semua pengkritik yang dia boleh membesarkan anak-anaknya dengan baik.

Sumber: Inside Edition, E! Online, NYT

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 10 May 2021

Rekaan Anggun Busana Muslimah Dapat Sambutan

“Alhamdulillah, saya bersyukur dengan sambutan yang diterima daripada pelanggan FaraAlya. Walaupun jenama ini baru sahaja dilancarkan pada April yang lalu, kesemua rekaan habis dibeli. Ini sebenarnya membakar semangat saya untuk terus berbisnes,” kata Datin Hamizan […]

Featured Fri, 24 Apr 2020

Pelajar IPT dibenarkan pulang mulai 27 April ini

KPT akan perincikan proses susulan

Gaya Hidup Fri, 13 Apr 2018

Awas! 8 Jenis Makanan Yang Tidak Boleh Dipanaskan Guna Microwave

Tahukah anda tidak semua jenis makanan boleh dipanaskan menggunakan microwave kerana ia akan membuatkan makanan itu kehilangan khasiatnya.

Featured Mon, 13 Apr 2020
familuv Mon, 23 Mar 2020
Featured Fri, 7 Sep 2018

Sila ‘Nangis’ Banyak Kali Kalau Nak Dapatkan Manfaat Ini

Air mata mengandungi cairan lysozyme yang mampu membunuh bakteria hingga 59%.

Gaya Hidup Fri, 22 Jun 2018
Featured Wed, 29 Apr 2020
Featured Fri, 17 Apr 2020

Keselamatan dan kesihatan murid lebih utama, Peperiksaan UPKK turut dibatalkan

Satu kaedah pentaksiran baharu akan diperkenalkan

| Live TV