Featured By: Bibi Ramli February 2, 2019 @ 10:00am

Ingat lagi wanita yang melahirkan kembar 8 pada 2009? Anak-anaknya sudah besar!

Lebih sedekad lalu, Nadya Suleman dari Amerika telah menggemparkan dunia kerana mengandungkan anak kembar lapan orang.

Ketika itu, berita berkenaan mengundang kemarahan kerana dia menggunakan prosedur persenyawaan in-vitro (IVF) untuk mendapatkan zuriat yang sebegitu ramai padahal dia ialah seorang ibu tunggal dengan enam lagi anak.

Dia cuma inginkan keluarga yang besar tetapi kisahnya telah tersebar ke seluruh dunia. Sejak itu, hidup dan tindakannya telah menjadi perhatian dan perbualan ramai yang mengatakan Nadya tidak bertanggungjawab.

Foto: Noteably

Nadya, yang diberi gelaran “Octomom” oleh pihak media Amerika, mengaku yang ketika itu, dia telah terbawa-bawa oleh popularitinya.

“Saya telah berpura-pura menjadi seseorang yang bukan diri saya yang sebenar. Saya terpaksa berbuat demikian kerana terdesak, hanya supaya saya boleh menampung keluarga saya.

“Diri saya yang sebenar telah tersorok daripada seluruh dunia, tetapi sebaik sahaja saya melarikan diri, barulah saya boleh kembali menjadi Nadya Suleman yang tulen,” katanya kepada New York Times.

Kasihan sungguh. Sejak beberapa tahun lalu, jarang sekali mendengar berita mengenai keluarga istimewa ini. Apakah perkembangan mereka?

Berdasarkan video di bawah ini, Nadya dan keluarganya nampaknya telah mencapai kesejahteraan. Baguslah!

Baru-baru ini, anak-anak kembar Nadya menyambut ulang tahun kelahiran mereka yang ke-10! Wah, tidak sangka masa berlalu begitu pantas.

“Ya, kami memang mengalami kesukaran dari segi kewangan, tetapi saya tidak boleh bayangkan bagaimana hidup saya tanpa anak-anak saya ini,” kata Nadya.

Saksikan sedutan daripada hidup Nadya dan kembar lapannya, Noah, Maliyah, Isaiah, Nariyah, Jonah, Makai, Josiah dan Jeremiah.

Mereka tinggal di sebuah rumah kecil di luar Los Angeles. Ruangnya memang terhad; ada antara mereka terpaksa tidur di sofa.

Setiap seorang kembar mempunyai tugas masing-masing di rumah mereka, seperti memasak, mencuci pinggan, mengemas meja makan, mencuci pakaian dan memvakum lantai.

Mereka nampak sihat dan gembira. Jelas sekali, Nadya berjaya membuktikan kepada semua pengkritik yang dia boleh membesarkan anak-anaknya dengan baik.

Sumber: Inside Edition, E! Online, NYT

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 12 Feb 2020
familuv Mon, 18 Mar 2019
Featured Thu, 25 Oct 2018

Bagaimana Mendapat Gambar Yang Perfect Untuk Instagram, Ini Taktiknya!

Kalau nak gambar dapat banyak tanda suka, foto-foto yang dimuat naik mestilah kena perfect!

Featured Fri, 23 Nov 2018

3 Cara Untuk Menggayakan Skinny Jeans Macam Cindy Crawford

Kalau nak nampak menarik, ikuti tips ini.

Featured Wed, 7 Mar 2018

Ramai Nak Tahu Status Ziana Zain Selepas Suaminya Didakwa, Adakah Mereka Akan Bercerai?

Melihat ketegangan rumah tangga Ziana dan Armin ketika ini, ramai menjangkakan pasangan ini akan membawa haluan masing-masing, terutamanya jika Armin gagal menang kes.

Gaya Hidup Fri, 22 Jun 2018
Featured Thu, 15 Mar 2018

Diberi Jolokan Maldives Indonesia, Pulau Derawan Buat Anda Enggan Pulang!

Pulau yang terkenal dengan jolokan Maldives Indonesia itu, sememangnya sebuah pulau yang mempesonakan dengan pesisiran serta kehidupan laut yang berbagai.

Acara Fri, 26 Apr 2019

Mencari makanan kucing halal dan bermutu? Powercat ada jawapannya

Powercat perkenal Elizabeth Tan sebagai duta

familuv Thu, 13 Sep 2018

Pelajari Teknik DIY Untuk Buat Mainan Ulat Bulu Yang Boleh Bergerak, Guna Straw Saja!

Gunakan aktiviti ini untuk “bond” dengan anak anda.

Featured Wed, 25 Sep 2019

| Live TV