Featured By: Ad Ops October 1, 2019 @ 2:00pm

Inilah fungsi sebenar warna pada tiub ubat gigi anda

Sejurus bangun daripada tidur, kita lazim menuju ke bilik mandi atau tandas bertujuan membersihkan diri untuk menghadapi hari dengan lebih segar dan rutin pertama dilakukan sebelum mandi ialah mengosok gigi.

Sama ada banyak atau sedikit pes ubat gigi yang dipicit, bukan menjadi persoalan tapi yang penting ialah gigi juga perlu dibersihkan, namun perasankah anda butiran yang terdapat pada tiub ubat gigi anda?

Pernah atau tidak anda melihat tanda berwarna pendek pada hujung tiub ubat gigi anda? Ada yang berwarna hitam, merah, biru atau hijau.

Sebelum ini, kita tidak pernah mengambil peeduli pun warna yang ada pada tiub ubat gigi apatah lagi fungsinya sehinggalah ada mesej tular yang mengatakan bahawa warna berkenaan merujuk kepada ramuan ubat gigi yang terkandung di dalam tiub.

Kononnya, jika tiub ubat gigi anda mempunyai tanda hitam, maknanya ubat gigi anda diperbuat daripada bahan kimia semata-mata.

Berikut adalah teori bagi setiap warna:

  • Hitam: bahan kimia sepenuhnya
  • Merah: bahan kimia + komposisi semula jadi
  • Biru: komposisi semula jadi + ubat
  • Hijau: bahan semula jadi sepenuhnya

Teori di sebalik warna tanda pada tiub ubat gigi. Sumber: Snopes.com

Bukan sekadar di laman media sosial sahaja, banyak laman sesawang pun turut berkongsi maklumat ini.

Apabila topik ini tular, pasti ramai orang yang pernah melihatnya berasa panik dan risau. Pasti ada juga yang bertindak terus memeriksa tiub ubat gigi yang mereka guna.

Tidak masuk akal kalau selama ini kita gosokkan bahan kimia pada gigi kita, betul atau tidak? Bunyinya memang menakutkan kerana kadangkala ada sisa ubat gigi yang tertinggal di dalam mulut kita, tetapi kita mungkin tidak sedar dan menelan sahaja tanpa dapat mengesannya. Berapa banyak bahan kimia yang sudah masuk ke dalam badan kita?

Jika anda salah seorang daripada mereka yang risau mengenai isu ini, hapuskan sebarang rasa sangsi. Sebaliknya baca dahulu mengenai fungsi sebenar tanda berwarna ini.

Inilah kebenarannya…

Menurut The Sun, tanda ini ialah sebahagian daripada proses pengeluaran tiub ubat gigi. Maklumat tersembunyi di dalam tanda ini akan dibaca oleh sensor pancaran cahaya.

Fungsinya ialah untuk memaklumkan mesin pengeluar ubat gigi di mana tiub itu patut dipotong, dilipat atau digam. Itu sahaja!

Tanda berwarna ini diwujudkan dalam pelbagai warna, bukan biru, hijau, merah dan hitam sahaja. Warna berlainan digunakan bagi pelbagai jenis pembungkusan, ataupun bagi pelbagai jenis sensor dan mesin.

Apa jua warna yang anda lihat pada tiub ubat gigi anda, fungsinya tetap sama.

Tetapi untuk tahu jika produk itu merbahaya atau tidak, silalah rujuk kepada ramuan yang tertera pada labelnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 22 Nov 2022
Featured Fri, 29 Oct 2021
Featured Wed, 29 Nov 2023

Bakal Tamatkan Zaman Janda, Ibu Ashraf Sinclair Restu Perkahwinan BCL & Tiko Aryawardhana

Beruntungnya BCL dapat ibu mentua macam ibu Ashraf❤️🌹

Featured Wed, 7 Feb 2024
Cahaya Mata Thu, 5 Jan 2023
Featured Fri, 11 Jun 2021

Total Lockdown Dilanjutkan Sehingga 28 Jun

Kerajaan telah memutuskan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan dalam tempoh 2 minggu lagi. Perkara itu diputusakan setelah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah membentang dan mencadangkan dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan […]

Featured Fri, 22 Nov 2019

12 tanda hendak bersalin. Kalau rasa, jangan lengah ya!

Jangan risau, bila tatap wajah anak hilang semua rasa sakit!

Featured Thu, 24 Nov 2022
error: Content is protected !!