Featured By: Shaidah Shafie May 8, 2020 @ 6:42pm

Jangan salah guna kebenaran rentas negeri hanya semata-mata untuk berbuka puasa di kampung

Individu yang sudah memperoleh kebenaran daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk merentas negeri diingatkan supaya tidak menyalahgunakan kebenaran berkenaan bagi tujuan lain termasuk pulang berbuka puasa di kampung.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kebenaran berkenaan hanya diberikan untuk membolehkan individu yang terkandas di kampung atau mengambil anak yang ditinggalkan di kampung untuk pulang ke rumah masing-masing.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini. Foto: Harry Salzman

Katanya, kebenaran rentas negeri itu juga hanya untuk satu hala sahaja kerana mengambil kira keluhan rakyat yang mungkin sudah terlalu lama terperangkap di kampung sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuat kuasa pada 18 Mac 2020.

“Jangan ada yang menyalahgunakan kebenaran ini untuk balik ke kampung bagi berbuka puasa. Kebenaran pergerakan ini hanya satu hala untuk individu atau keluarga yang terperangkap di kampung.

“Ibu bapa yang hendak mengambil anak di kampung atau individu yang hendak menghantar ibu pulang ke kampung, dibenarkan bermalam selama dua hari sahaja dan perlu segera pulang ke rumah mereka,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Kerajaan membenarkan hanya empat hari sahaja pergerakan rentas negeri membabitkan perjalanan satu hala yang akan berakhir Ahad ini sepanjang PKP Bersyarat (PKPB) berlangsung.

Aplikasi Gerak Malaysia memudahkan rakyat membuat permohonan untuk melakukan pergerakan rentas negeri. Foto: NSTP.

Semalam PDRM mengumumkan kelulusan diberikan bagi 226,181 permohonan melalui aplikasi Gerak Malaysia dan 6,304 lagi kenderaan menerusi permohonan secara manual melakukan pergerakan rentas negeri dengan membuka sebanyak 98 sekatan jalan raya untuk memantau pergerakan berkenaan.

Sebanyak 70,538 kebenaran diberikan bagi kenderaan dari Perak, Johor dan Kelantan melakukan perjalanan rentas negeri hari ini, manakala esok sebanyak 54,151 kenderaan lagi membabitkan Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Melaka serta 77,836 lagi membabitkan pergerakan dari Selangor, Negeri Sembilan dan Terengganu.

Enam individu dibenarkan dalam satu kenderaan sepanjang kelonggaran pergerakan rentas negeri – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Selain itu, Ismail Sabri berkata, Kerajaan juga membenarkan lebih daripada empat pengguna dalam satu kenderaan bagi keluarga yang mungkin mempunyai anak yang ramai dan mereka ditinggalkan di kampung sejak cuti sekolah lalu.

“Kerajaan juga membenarkan enam individu berada dalam satu kereta sekiranya kereta mempunyai enam tempat duduk.

“Bagaimanapun, kelonggaran ini hanya dibenarkan untuk tempoh empat hari ini sahaja, iaitu sehingga 10 Mei dan selepas tarikh ini, mereka perlu mendapatkan kebenaran daripada PDRM untuk melakukan perjalanan rentas negeri membabitkan hal kecemasan seperti kematian,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 31 Mar 2022
Featured Wed, 31 Jan 2018

Obses

Minat mendalam berkenaan sesuatu hobi tidak dikategorikan obses selagi tidak ia tidak mengganggu rutin seharian dan tidak memberi impak kepada pekerjaan atau pelajaran serta tidak menyebabkan impak negatif kepada pergaulan sosial.

Featured Fri, 22 May 2020
Featured Tue, 6 Apr 2021

“Kena Tunjuk Bukti Buat Aktiviti..” – Gara-Gara Selebriti Langgar SOP, Surat Pelepasan Negeri Diperketatkan?

Umum maklum, isu pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) dan kebenaran merentas negeri hangat menjadi perbincangan sejak akhir-akhir ini. Terbaru, tular satu memo mengenai para pemohon yang ingin merentas negeri perlu mengemukakan maklumat lengkap sepanjang perjalanan

Featured Wed, 15 Sep 2021

Saya Pernah Berkata Kepada Tuhan, ‘Bawalah Saya Pulang’- Ras Adiba Dedah Detik Sukar Bergelar OKU

Senator Datuk Ras Adiba Radzi cukup dikenali sebagai figura terkemuka dalam bidang penyiaran dan kini, beliau merupakan Ahli Dewan Negara mewakili orang kurang upaya (OKU). Sejak disahkan lumpuh separuh badan pada tahun 2002, bekas personaliti

Acara Mon, 8 Jan 2018

Susah Cari Baju Bila Badan Berbentuk Pear? Ini 7 Tips Untuk Wanita!

Pernah tak bila menyarungkan ‘jeans’ atau seluar panjang, tiba-tiba tersangkut dan sempit di bahagian peha? Namun longgar di bahagian pinggang? Kalau pernah, itu antara tanda bentuk badan yang anda miliki adalah berbentuk pear! Cuba bayangkan

Eat Travel Mon, 5 Nov 2018

Ini Resipi Sorbet Buah-Buahan Yang Hanya Guna 2 Bahan Ramuan, Berkhasiat Tapi Sedap!

Di bawah ini ada resipi untuk 4 jenis buah berlainan.

| Live TV