Featured By: Shaidah Shafie May 8, 2020 @ 6:42pm

Jangan salah guna kebenaran rentas negeri hanya semata-mata untuk berbuka puasa di kampung

Individu yang sudah memperoleh kebenaran daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk merentas negeri diingatkan supaya tidak menyalahgunakan kebenaran berkenaan bagi tujuan lain termasuk pulang berbuka puasa di kampung.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kebenaran berkenaan hanya diberikan untuk membolehkan individu yang terkandas di kampung atau mengambil anak yang ditinggalkan di kampung untuk pulang ke rumah masing-masing.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini. Foto: Harry Salzman

Katanya, kebenaran rentas negeri itu juga hanya untuk satu hala sahaja kerana mengambil kira keluhan rakyat yang mungkin sudah terlalu lama terperangkap di kampung sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuat kuasa pada 18 Mac 2020.

“Jangan ada yang menyalahgunakan kebenaran ini untuk balik ke kampung bagi berbuka puasa. Kebenaran pergerakan ini hanya satu hala untuk individu atau keluarga yang terperangkap di kampung.

“Ibu bapa yang hendak mengambil anak di kampung atau individu yang hendak menghantar ibu pulang ke kampung, dibenarkan bermalam selama dua hari sahaja dan perlu segera pulang ke rumah mereka,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Kerajaan membenarkan hanya empat hari sahaja pergerakan rentas negeri membabitkan perjalanan satu hala yang akan berakhir Ahad ini sepanjang PKP Bersyarat (PKPB) berlangsung.

Aplikasi Gerak Malaysia memudahkan rakyat membuat permohonan untuk melakukan pergerakan rentas negeri. Foto: NSTP.

Semalam PDRM mengumumkan kelulusan diberikan bagi 226,181 permohonan melalui aplikasi Gerak Malaysia dan 6,304 lagi kenderaan menerusi permohonan secara manual melakukan pergerakan rentas negeri dengan membuka sebanyak 98 sekatan jalan raya untuk memantau pergerakan berkenaan.

Sebanyak 70,538 kebenaran diberikan bagi kenderaan dari Perak, Johor dan Kelantan melakukan perjalanan rentas negeri hari ini, manakala esok sebanyak 54,151 kenderaan lagi membabitkan Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Melaka serta 77,836 lagi membabitkan pergerakan dari Selangor, Negeri Sembilan dan Terengganu.

Enam individu dibenarkan dalam satu kenderaan sepanjang kelonggaran pergerakan rentas negeri – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Selain itu, Ismail Sabri berkata, Kerajaan juga membenarkan lebih daripada empat pengguna dalam satu kenderaan bagi keluarga yang mungkin mempunyai anak yang ramai dan mereka ditinggalkan di kampung sejak cuti sekolah lalu.

“Kerajaan juga membenarkan enam individu berada dalam satu kereta sekiranya kereta mempunyai enam tempat duduk.

“Bagaimanapun, kelonggaran ini hanya dibenarkan untuk tempoh empat hari ini sahaja, iaitu sehingga 10 Mei dan selepas tarikh ini, mereka perlu mendapatkan kebenaran daripada PDRM untuk melakukan perjalanan rentas negeri membabitkan hal kecemasan seperti kematian,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sun, 17 May 2020
Featured Wed, 15 Jan 2020
Gaya Hidup Thu, 12 Jul 2018
Featured Wed, 30 May 2018
Gaya Hidup Thu, 17 Oct 2019

Jurufoto ini guna benda biasa sebagai aksesori, hasilnya menakjubkan!

Anda tidak perlu beli peralatan mahal-mahal!

Featured Wed, 19 Feb 2020

‘Gugur’ perkataan hijab demi tembusi pasaran global!

Go Far by Naelofar, merupakan rekaan yang segar dan moden

Gaya Hidup Thu, 7 Feb 2019

Suka menunjuk-nunjuk dan tayang kemewahan cara orang kaya baru nak naik! 

Golongan hartawan sekarang lebih mementingkan pendidikan dan kesihatan. 

Featured Thu, 16 Apr 2020
familuv Wed, 29 Apr 2020

Ketahui 4 cara menyantuni ibu baru bersalin ketika PKP

Bertanya khabar adalah tindakan paling berkesan

Featured Mon, 30 Mar 2020

Beberapa selebriti beramal bantu petugas barisan hadapan

Pelbagai cara dilakukan demi Malaysia

| Live TV