Featured By: Shaidah Shafie May 8, 2020 @ 6:42pm

Jangan salah guna kebenaran rentas negeri hanya semata-mata untuk berbuka puasa di kampung

Individu yang sudah memperoleh kebenaran daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk merentas negeri diingatkan supaya tidak menyalahgunakan kebenaran berkenaan bagi tujuan lain termasuk pulang berbuka puasa di kampung.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kebenaran berkenaan hanya diberikan untuk membolehkan individu yang terkandas di kampung atau mengambil anak yang ditinggalkan di kampung untuk pulang ke rumah masing-masing.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini. Foto: Harry Salzman

Katanya, kebenaran rentas negeri itu juga hanya untuk satu hala sahaja kerana mengambil kira keluhan rakyat yang mungkin sudah terlalu lama terperangkap di kampung sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuat kuasa pada 18 Mac 2020.

“Jangan ada yang menyalahgunakan kebenaran ini untuk balik ke kampung bagi berbuka puasa. Kebenaran pergerakan ini hanya satu hala untuk individu atau keluarga yang terperangkap di kampung.

“Ibu bapa yang hendak mengambil anak di kampung atau individu yang hendak menghantar ibu pulang ke kampung, dibenarkan bermalam selama dua hari sahaja dan perlu segera pulang ke rumah mereka,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Kerajaan membenarkan hanya empat hari sahaja pergerakan rentas negeri membabitkan perjalanan satu hala yang akan berakhir Ahad ini sepanjang PKP Bersyarat (PKPB) berlangsung.

Aplikasi Gerak Malaysia memudahkan rakyat membuat permohonan untuk melakukan pergerakan rentas negeri. Foto: NSTP.

Semalam PDRM mengumumkan kelulusan diberikan bagi 226,181 permohonan melalui aplikasi Gerak Malaysia dan 6,304 lagi kenderaan menerusi permohonan secara manual melakukan pergerakan rentas negeri dengan membuka sebanyak 98 sekatan jalan raya untuk memantau pergerakan berkenaan.

Sebanyak 70,538 kebenaran diberikan bagi kenderaan dari Perak, Johor dan Kelantan melakukan perjalanan rentas negeri hari ini, manakala esok sebanyak 54,151 kenderaan lagi membabitkan Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Melaka serta 77,836 lagi membabitkan pergerakan dari Selangor, Negeri Sembilan dan Terengganu.

Enam individu dibenarkan dalam satu kenderaan sepanjang kelonggaran pergerakan rentas negeri – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Selain itu, Ismail Sabri berkata, Kerajaan juga membenarkan lebih daripada empat pengguna dalam satu kenderaan bagi keluarga yang mungkin mempunyai anak yang ramai dan mereka ditinggalkan di kampung sejak cuti sekolah lalu.

“Kerajaan juga membenarkan enam individu berada dalam satu kereta sekiranya kereta mempunyai enam tempat duduk.

“Bagaimanapun, kelonggaran ini hanya dibenarkan untuk tempoh empat hari ini sahaja, iaitu sehingga 10 Mei dan selepas tarikh ini, mereka perlu mendapatkan kebenaran daripada PDRM untuk melakukan perjalanan rentas negeri membabitkan hal kecemasan seperti kematian,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 19 Jul 2019

Suami kaki pukul, isteri perlu bertindak!

Pertahankan hak sebagai isteri!

Featured Thu, 8 Nov 2018

4 Perkara Yang Menunjukkan ‘Period Pain’ Anda Tidak Normal

Jika anda mengalami tanda-tanda ini, segeralah berjumpa doktor!

Featured Thu, 27 Feb 2020
Featured Thu, 15 Jul 2021

Lockdown Tidak Gagal Sepenuhnya, Varian Baru Delta Paling Bahaya Ragut Beribu Nyawa

Kes baru COVID-19 di Malaysia hari ini mencatatkan sebanyak 13, 215 kes sekaligus menjadi antara kes tertinggi pernah dicatatkan di negara ini. Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Datuk Seri Dr Noor Hisham Abdullah, antara […]

Eat Travel Thu, 20 Dec 2018

Berkonsepkan Kolonial Perancis, Dash Resort Tarikan Terbaru Pulau Langkawi

Dash Resort Langkawi diiktiraf sebagai Reka Bentuk Resort Terbaik dalam World Luxury Hotel Awards.

Featured Thu, 16 Apr 2020
Featured Fri, 23 Nov 2018

Tahukah Kamu Ladies, Lelaki Turn Off Melihat Wanita Bersolek Tebal!

Lelaki lebih menghargai kecantikan asli seseorang wanita berbanding fake beauty!

Featured Wed, 25 Sep 2019

Pakai kosrset memudaratkan kesihatan? Ini jawapan Kevin Zahri!

Pakai korset beriya, makan tak dijaga macam nak kurus tu sis?

Featured Fri, 27 Sep 2019

Kasut sniker ‘nasi lemak’ lambang perpaduan negara

Edisi terhad Asics Malaysia ilham tempatan

familuv Wed, 3 Oct 2018

Panduan Didik Si Abang Atau Kakak Terima Kehadiran Adik Baru

Didik supaya mereka sayang bukan benci kepada adik!

| Live TV