Eat Travel By: Ad Ops July 10, 2018 @ 3:00pm

Jika Anda Buat Perkara Ini Ketika Melancong, Memang Sah Anda Seorang Rakyat Malaysia

Orang Malaysia memang suka travel, tapi kalau anda perasan, ada beberapa tabiat yang kita ada tapi rakyat negara lain mungkin tak amalkan.

Bak kata orang, so Malaysian!

Jom tengok apa dia. Manalah tahu, mungkin anda boleh relate.

1. Nikmati cuaca sejuk atau ketika salji turun

Yalah, di Malaysia yang panas lembap ini, kita harapkan hari hujan dan air conditioning saja untuk menikmati udara sejuk. Mungkin sebab itulah ramai rakyat Malaysia suka melancong ke negara-negara 4 musim. Sesetengah orang akan enjoy sakan, tapi ada juga yang tak tahan sejuk. Pulak!

2. Convert harga barang di negara luar dengan currency Ringgit Malaysia

Kita ini kadangkala berkira sangat, especially jika kita travel dengan bajet yang rendah. Sebelum beli sesuatu barang itu, mesti compare dulu dengan harganya di Malaysia. Ataupun kita convert dulu daripada harga asing ke harga dalam Ringgit, untuk tahu sama ada kita sebenarnya rugi atau untung jika kita membuat pembelian.

3. Kempunan makan nasi

Foto: Have Halal Will Travel

Biasalah, tekak orang Melayu. Untuk sesetengah orang itu, tak sah kalau tak ada nasi, lebih-lebih lagi jika mereka jenis yang kena makan nasi sekurang-kurangnya sekali sehari. Kalau dah melancong ke negara orang putih, susah sikitlah nak cari. Ada orang sanggup bawa bukan saja beras, tapi rice cooker sekali!

4. Ambil gambar yang mengingatkan kita kepada Malaysia

Kadang-kadang akan terjumpa benda, landmark atau kedai yang mengingatkan kita kepada negara tercinta. Tak sangka ia wujud, jadi mestilah kena kongsi dengan pengikut-pengikut di media sosial!

5. Bawa makanan sendiri

Di negara orang, susah nak dapatkan makanan yang sesuai dengan citarasa kita. Kalau tak nak kebulur, memang kena bawa makanan dari rumah siap-siap. Dengan cara ini juga anda boleh berjimat!

6. Rasa gembira apabila bertemu dengan rakyat Malaysia lain

Anda mesti terasa homesick ketika melancong. Salah satu cara yang dapat ubati rindu adalah dengan berjumpa dengan orang Malaysia lain. Mungkin bukan di semua tempat anda akan berkesempatan untuk bertemu dengan ‘orang sekampung’, tapi bila berjumpa, memang seronok.

7. Ambil gambar makanan tempatan di negara luar untuk Instagram

Foto: Have Halal Will Travel

Bila di negara orang, mestilah kena makan makanan mereka. Rasa rugi kalau tak cuba rasa bila kita dah travel jauh-jauh. Dan tak sahlah kalau kita tak kongsikan dengan followers kita di Instagram.

8. Tak gunakan lintasan belang dengan tak sengaja

Kalau di Malaysia, kita main cross saja jalan raya sebab tak nak susah, walaupun zebra crossing yang disediakan lebih selamat. Dan kadang-kadang, tabiat ini kita terbawa-bawa ke luar negara. Tahukah anda? Di sesetengah negara, anda boleh didenda!

9. Bawa balik barangan percuma dari hotel

Ini kalau di dalam negara pun kita akan ambil bawa balik! Di mana lagi nak dapat syampu atau sabun free? Yalah, bila kita membayar untuk sebuah bilik itu, kita juga bayar untuk semua benda di dalamnya. Betul tak?

10. Sentiasa mencari sos cili atau makanan pedas

Tekak kita dah terbiasa sangat dengan masakan pedas, lebih-lebih lagi untuk orang Melayu. Jadi macam tak sah rasanya kalau kita tak makan cili. Nanti rasa macam mulut kita rasa kelat.

11. Cuba sedaya-upaya untuk ikuti budaya tempatan

Foto: ayuavenue.wordpress.com

Penulis pernah ke Korea, dah secara automatiknya, penulis terikut-ikut dalam menyebut perkataan harian yang digunakan di sana, seperti “Kamsahamnida” (terima kasih). Yelah, kalau nak blend in, kenalah cuba bertutur macam orang sana.

12. Bercakap dalam Bahasa Malaysia

Bahasa Inggeris adalah bahasa perantaraan di banyak negara, tapi perbualan kita mungkin didengari oleh orang tempatan. Jadi kalau kita nak mengumpat tentang sesuatu seperti barang mahal, kita akan secara automatik menggunakan Bahasa Malaysia supaya mereka tak syaki apa-apa.

Sumber: Have Halal Will Travel

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 29 Apr 2020
Featured Tue, 9 May 2023

“Filem ‘Anwar: The Untold Story’ Menangkis Persepsi Sepanjang 23 Tahun Anwar Ibrahim Dipapar Menjadi Penjenayah” – Dr Wan Azizah

Jangan lupa tonton Anwar: The Untold Story 18 Mei ini di seluruh pawagam tanah air!! ❤️🫶🏻

Featured Wed, 18 Jan 2023
Featured Wed, 18 Apr 2018

Gerai Makan Di India Jual Makanan Yang Unik. Wow! Siap Berapi Lagi

Kalau anda suka mencabar diri anda, mungkin anda boleh cuba makan snek paan yang ada api ini.

Featured Tue, 12 Mar 2019
Featured Thu, 8 Apr 2021

“Terus M*ki Hamun Saya Persoal SOP” – Alyah Bidas Kritikan Rentas Negeri Ke Langkawi

Selepas isu pasangan selebriti Neelofa dan PU Riz yang dikritik kerana merentas negeri di Langkawi kini penyanyi terkenal, Datin Alyah menerima nasib yang sama. Terbaru, kunjungan Alyah ke Langkawi atas urusan kerja telah mendapat kritikan […]

Featured Mon, 16 Jan 2023