Featured By: tex_admin October 7, 2018 @ 12:00pm

Jika Kereta Anda Terperangkap Dalam Banjir, 5 Perkara Ini Wajib Anda Buat!

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan tragedi banjir kilat yang teruk berlaku di Puchong, Klang, Bandar Sunway dan beberapa kawasan di sekitar Lembah Klang. Tragedi ini menyebabkan kesesakan lalu lintas yang sangat teruk dan ada juga kereta yang terkandas dek kerana air banjir yang agak tinggi parasnya.

Negara kita sekarang ini cuaca agak tidak menentu, hujan turun juga tidak tentu masa. Mungkin, ada dalam kalangan anda yang takut nak redah hujan ketika hujan lebat kan? Takut nanti terperangkap dalam banjir! 

Agaknya anda pernah tak terfikir sekiranya kereta anda terperangkap dalam banjir, apa agaknya yang perlu anda buat? Adakah berdiam diri saja di dalam kereta? Bagaimana agaknya nak menyelamatkan diri?

Foto: Remaja

Jadi, penulis senaraikan 5 perkara yang wajib anda lakukan jika terperangkap dalam banjir. Jom semak!

1. Jangan panik

Sebaiknya, cari jalan alternatif dan jangan redah banjir. Kalau air masih tidak naik dengan deras, pandu kereta dengan perlahan-lahan pada gear rendah (sekitar 20km/h) dan jangan lepaskan minyak. Kekalkan saja momentum pemanduan anda. Lagi bagus, check laluan anda menggunakan aplikasi Waze untuk lihat kawasan yang akan anda lalui itu banjir ataupun tidak.

2. Matikan enjin kereta

Sekiranya anda terperangkap di dalam jalan raya yang sesak, sebaiknya sebelum air naik lebih tinggi, matikan enjin terlebih dahulu. Sumbatkan lubang ekzos kereta anda dengan sesuatu yang padat dan kalis air seperti plastik.

3. Cabut terminal bateri kereta

Anda boleh cabut bateri kereta jika air deras naik. Anda tak tahu berapa lama kereta akan berada di situ kan? Jadi, sebaiknya selamatkan nyawa kereta anda dengan cabut bateri terlebih dahulu!

4. Selamatkan barangan berharga

Anda perlu selamatkan semua barangan berharga dan tinggalkan kereta anda secepat mungkin. Ini kerana, bukan setakat air saja yang akan naik dan memasuki kereta anda, malah, lumpur atau bendasing yang lain akan turut mengotorkan kereta anda.

5. Jangan hidupkan enjin kereta jika ditenggelami banjir

Jangan sesekali menghidupkan enjin kereta jika kereta anda ditenggelami banjir besar. Lebih baik, hubungi mereka yang berprofesional seperti trak tunda untuk mengendalikan kereta selepaas air surut.

Maka, berhati-hati dan sentiasa bersiap siagalah selalu untuk menempuhi sebarang kemungkinan yang boleh berlaku ketika dijalan raya. 

Sumber: Remaja

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 14 Aug 2018

Cuaca Panas Kembali Melanda Malaysia, Ini Tip Untuk Anda Bersiap Siaga!

Fenomena ini berlaku akibat fasa monsun Barat Daya yang mendominasi keadaan cuaca negara.

Eat Travel Sun, 22 Mar 2020
Featured Fri, 2 Feb 2018

Kenali Kanser Kolorektal

Kanser kolorektal atau lebih dikenali sebagai kanser usus besar mungkin tidak sepopular kanser payudara dan servik. Namun, ia juga merupakan penyakit yang digelar pembunuh secara senyap dan ketiga tertinggi di kalangan wanita.

Featured Mon, 23 Mar 2020

Raja Permaisuri Agong sedia hidangan untuk kakitangan hospital

Untungnya dapat rasa air tangan Tunku Azizah

Eat Travel Tue, 7 May 2019
Featured Fri, 5 Mar 2021
Featured Sun, 22 Mar 2020
Featured Wed, 28 Apr 2021

PdPR Dilaksana 10 Hari Selepas Hari Raya Aidilfitri – Menteri Pendidikan

Walaupun beberapa sekolah telah ditutup akibat jangkitan Covid-19, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini memaklumkan bahawa Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) masih belum dilaksanakan sepenuhnya. Menurut Menteri Pendidikan, Datuk Radzi Jidin berkata, sebaliknya ketetapan […]

Featured Thu, 2 Apr 2020

Kes import punca jangkitan COVID-19 di Malaysia meningkat

Penguatkuasaan fasa kedua PKP diperketat

| Live TV