Featured By: Fadzlena Jafar April 3, 2020 @ 5:18pm

Kagum lihat Raja Permaisuri Agong tetap memasak ketika kuarantin  

Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah sememangnya terkenal dengan kemahiran memasak, malah baginda pernah menerbitkan tiga buku masakan.

Buku masakan pertama yang diterbitkan pada 2005 bertajuk Air Tangan Tengku Puan Pahang dan dua buku lagi diterbitkan pada 2018 bertajuk Air Tangan Tengku Puan Pahang – Masakan Tradisional Pahang serta Air Tangan Tengku Puan Pahang – Manisan Tradisional Pahang.

Terkini, Tunku Azizah berkongsi hantaran dalam laman Instagram miliknya bagaimana baginda menyediakan sarapan untuk santapan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah meskipun baginda sekeluarga sedang dikuarantin.

Ramai pengikut laman Instagram baginda yang melahirkan kekaguman atas inisiatif Tunku Azizah yang tetap setia menyediakan santapan untuk suami baginda ketika baginda berdua melakukan kuarantin di bilik berasingan.

Baginda bertitah, setiap wanita tanpa mengira latar belakang atau agama mahupun siapa suaminya, tetap bertanggungjawab untuk menyediakan hidangan untuk suami dan keluarga.

No matter who you are, who you are married to, regardless of race, wealth, religion or creed, you are still a wife. It’s our duty to serve our husband and family, and I rather quite enjoy it! Serve with love (Tidak kira siapa anda, siapa yang anda kahwini, apa bangsa anda, kekayaan, agama mahupun kepercayaan anda, anda tetap seorang isteri. Kita bertanggungjawab terhadap suami dan keluarga, saya menyukainya! Berkhidmatlah dengan penuh kasih sayang),” titah baginda

Baginda bertitah, meskipun setiap hari petugas Istana Negara akan menghantar pelbagai santapan seperti nasi lemak, mi goreng, mihun goreng atau kuetiau goreng, baginda akan tetap menyediakan sarapan untuk santapan Yang di-Pertuan Agong.

Dalam perkongsian itu, baginda turut memaklumkan sarapan kegemaran Yang di-Pertuan Agong yang sangat ringkas, iaitu hanya telur masak.

“Setiap pagi saya siapkan sarapan untuk Tuanku Agong…nasib baiklah Tuanku memang santap hanya telur setengah masak untuk breakfast (sarapan).

“Beginilah kami setiap hari, kami self quarantined dan distancing (kuarantin sendiri dan penjarakan sosial). Saya akan pakai mask (topeng muka) dan gloves (sarung tangan) untuk masak sendiri untuk Tuanku Agong,” titahnya.

Karipap gergasi resipi air tangan Tunku Azizah. (Gambar Instagram @airtangan_tunkuaziah)

Dalam hantaran terdahulu, Tunku Azizah turut berkongsi menyediakan santapan ringkas karipap gergasi yang diubah suai menggunakan roti canai segera berinti bahan yang sedia ada di dalam pantri baginda seperti keju dan rendang.

Karipap ubah suai itu bukan sahaja menjadi tular kerana resipinya yang ringkas dan tampak menyelerakan, tetapi turut mempopularkan jenama roti canai segera, Tisha yang digunakan baginda untuk menyediakan santapan ringkas berkenaan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 21 Mar 2023
Featured Wed, 30 Nov 2022

Pernah Hidup Susah, Haneesya Hanee Pakai Baju Orang Derma

Alhamdulillah sentiasa bersyukur dengan nikmat rezeki Allah bagi

Featured Mon, 2 Dec 2019
Featured Wed, 31 May 2023
Featured Thu, 24 Aug 2023
Featured Sat, 29 Apr 2023
Featured Fri, 7 Jul 2023

Isteri Caprice Bengang, Dedah Wajah Individu Gelar P*l*c*r Vietnam – ” Kau Ni Binatang Ke? Standby Suami Kita Tengah Cari Awak”

Teruk eh orang sekarang suka hati je panggil orang yang dengan panggilan yang tidek-tidek🙄