familuv By: Yanie Baharom April 8, 2020 @ 5:00pm

Kalau punya wang simpanan yang mencukupi, tak perlu usik wang dalam akaun 2 KWSP

Prihatin dengan nasib rakyat yang terjejas sepanjang penularan wabak COVID-19, kerajaan mengumumkan pelbagai kemudahan menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi dan Bantuan Rakyat, baru-baru ini.

Ramai yang menarik nafas lega apabila Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan inisiatif I-Lestari  yang membolehkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berumur bawah 55 tahun membuat pengeluaran wang simpanan menerusi Akaun 2 untuk tempoh 12 bulan dengan kadar pengeluaran maksimum RM500.

Keprihatinan yang dipamerkan kerajaan itu sedikit sebanyak meringankan beban rakyat yang terjejas sepanjang penularan wabak COVID-19 sehingga ada yang kehilangan mata pencarian, dibuang kerja dan menutup perniagaan mereka.

Permohonan yang berkuatkuasa bermula 1 April 2020 lalu diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua tatkala berdepan dengan situasi getir ini.

Bagaimanapun kepada mereka yang sudah berumah tangga, dinasihatkan untuk berbincang dengan pasangan terlebih dahulu,  sama ada perlu atau tidak mengeluarkan duit KWSP, terutama mereka yang masih menerima pendapatan bulanan seperti biasa atau mempunyai simpanan yang mencukupi.

Ikuti perkongsian bermanfaat daripada pengguna Facebook bernama Firdaus Shakirin ini yang dapat dijadikan sebagai panduan.

Sesiapa yang tanya saya perlu atau tidak keluarkan duit daripada akaun 2 KWSP ini, maka nasihat saya begini:

1. Tengoklah simpanan dan situasi kewangan semasa keluarga anda, cukup atau tidak. Seandainya ditakdirkan keadaan sekarang ini berlarutan untuk tempoh yang lebih lama, cukup atau tidak menampung keperluan dengan simpanan yang anda ada.

2. Jika anda mempunyai perancangan untuk gunakan simpanan daripada akaun 2 itu untuk membiayai pengajian kolej/universiti anak-anak, menampung kos  perubatan, punya perancangan membeli atau bina rumah, maka tak perlulah guna atau keluarkannya buat sekarang.

3. Jika anda memang ada mengeluarkan akaun 2 untuk pengeluaran ansuran perumahan bulanan, maka tidak perlu guna untuk I-Lestari.

Foto: KWSP

Apa yang saya kongsikan ini, akhirnya berbalik kepada hak masing-masing kerana  keputusan si tangan anda.

Paling penting, berbincang dengan pasangan. Bagi saya jika bawa keluar, duit sudah ada di tangan, letaklah atau simpan dalam akaun simpanan kita sendiri.

Disiplin dan merancang kewangan dengan betul. Jangan guna selagi tidak perlu atau terdesak. Bila ada kecemasan sahaja baru boleh ambil.

Tapi kalau duit itu dalam KWSP, waktu kecemasan susah pula nak ambil kalau tidak menepati syarat-syarat pengeluaran.

Saya menggunakan kesempatan yang diberi untuk mengeluarkan duit sendiri sahaja. Hendak tunggu tua pun, tiada jaminan sempat sampai hari tua…

Pilihan di tangan anda!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 28 Feb 2020
Featured Fri, 5 Mar 2021
familuv Thu, 17 Jan 2019

7 peraturan keselamatan di dapur yang kanak-kanak perlu patuhi

Pastikan anak anda tahu jika dia menolong anda masak.

Featured Tue, 23 Feb 2021
Featured Wed, 20 Nov 2019

Gaya individu mengikut zodiak. Agak-agak betul tak?

Gaya dikatakan bersesuaian dengan personaliti

Featured Sun, 21 Feb 2021
Featured Sun, 21 Feb 2021

Kerajaan Cadang Keluarkan Pasport Vaksin Untuk Penerima Vaksin

Setelah hampir dua tahun memerangi COVID-19, Vaksin Pfizer BioNtech akhirnya tiba di Malaysia pada hari ini. Justeru, kerajaan bercadang untuk mengeluarkan pasport vaksin kepada individu yang sudah menerima vaksin COVID-19. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr […]

Featured Fri, 30 Aug 2019
Featured Thu, 18 Jul 2019

Viral transformasi wajah tua selebriti, seram ke tidak?

Agaknya bagaimanalah rupa kita apabila sudah tua?

Featured Mon, 4 Nov 2019

Makan waktu malam punca berat badan naik sekadar mitos?

Jumlah kalori yang diambil adalah penyebabnya, bukan waktu makan

| Live TV