familuv By: Yanie Baharom April 8, 2020 @ 5:00pm

Kalau punya wang simpanan yang mencukupi, tak perlu usik wang dalam akaun 2 KWSP

Prihatin dengan nasib rakyat yang terjejas sepanjang penularan wabak COVID-19, kerajaan mengumumkan pelbagai kemudahan menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi dan Bantuan Rakyat, baru-baru ini.

Ramai yang menarik nafas lega apabila Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan inisiatif I-Lestari  yang membolehkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berumur bawah 55 tahun membuat pengeluaran wang simpanan menerusi Akaun 2 untuk tempoh 12 bulan dengan kadar pengeluaran maksimum RM500.

Keprihatinan yang dipamerkan kerajaan itu sedikit sebanyak meringankan beban rakyat yang terjejas sepanjang penularan wabak COVID-19 sehingga ada yang kehilangan mata pencarian, dibuang kerja dan menutup perniagaan mereka.

Permohonan yang berkuatkuasa bermula 1 April 2020 lalu diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua tatkala berdepan dengan situasi getir ini.

Bagaimanapun kepada mereka yang sudah berumah tangga, dinasihatkan untuk berbincang dengan pasangan terlebih dahulu,  sama ada perlu atau tidak mengeluarkan duit KWSP, terutama mereka yang masih menerima pendapatan bulanan seperti biasa atau mempunyai simpanan yang mencukupi.

Ikuti perkongsian bermanfaat daripada pengguna Facebook bernama Firdaus Shakirin ini yang dapat dijadikan sebagai panduan.

Sesiapa yang tanya saya perlu atau tidak keluarkan duit daripada akaun 2 KWSP ini, maka nasihat saya begini:

1. Tengoklah simpanan dan situasi kewangan semasa keluarga anda, cukup atau tidak. Seandainya ditakdirkan keadaan sekarang ini berlarutan untuk tempoh yang lebih lama, cukup atau tidak menampung keperluan dengan simpanan yang anda ada.

2. Jika anda mempunyai perancangan untuk gunakan simpanan daripada akaun 2 itu untuk membiayai pengajian kolej/universiti anak-anak, menampung kos  perubatan, punya perancangan membeli atau bina rumah, maka tak perlulah guna atau keluarkannya buat sekarang.

3. Jika anda memang ada mengeluarkan akaun 2 untuk pengeluaran ansuran perumahan bulanan, maka tidak perlu guna untuk I-Lestari.

Foto: KWSP

Apa yang saya kongsikan ini, akhirnya berbalik kepada hak masing-masing kerana  keputusan si tangan anda.

Paling penting, berbincang dengan pasangan. Bagi saya jika bawa keluar, duit sudah ada di tangan, letaklah atau simpan dalam akaun simpanan kita sendiri.

Disiplin dan merancang kewangan dengan betul. Jangan guna selagi tidak perlu atau terdesak. Bila ada kecemasan sahaja baru boleh ambil.

Tapi kalau duit itu dalam KWSP, waktu kecemasan susah pula nak ambil kalau tidak menepati syarat-syarat pengeluaran.

Saya menggunakan kesempatan yang diberi untuk mengeluarkan duit sendiri sahaja. Hendak tunggu tua pun, tiada jaminan sempat sampai hari tua…

Pilihan di tangan anda!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 5 Dec 2021

“Langgar Traffic Light Selamat… Bila Ikut, Accident Pula”- Netizen Kesian Dengan Nasib Myvi Dilanggar Motosikal Walaupun Ikut Peraturan Lampu Isyarat

Satu video tular yang memaparkan sebuah rakaman ‘dashcam’ menunjukkan sebuah motosikal telah melanggar sebuah kereta Myvi hitam di persimpangan lampu isyarat Lebuh Macallum, Pulau Pinang. Menerusi video yang dimuat naik di akaun media sosial Sukan […]

Featured Tue, 17 Jan 2023

[VIDEO] Suami Beli 19 Tudung Hampir RM5,000 Untuk Sokong Fatin Afeefa Mahu Berhijab – “Pelan-Pelan Kayuh”

Alhamdulillah, murah rezeki selalu belanja isteri ❤️ Mesti cantik Fatin Afeefa pakai tudung 🥰🥰

Featured Fri, 24 Mar 2023
Featured Fri, 21 Oct 2022

“Anak Bertuah Orang Suruh Belajar, Dia Pergi Petik Taugeh” – Gelagat Comel Jebat Jayden Curi Tumpuan

Anak kepada pelakon, Sharnaaz Ahmad dan Noor Nabila, Jebat Jayden sering tular disebabkan telatahnya yang sering menjadi perhatian ramai. Baru-baru ini, tular satu rakaman yang dimuat naik oleh Nabila di akaun TikTok. Dalam video tersebut, […]

Featured Tue, 21 Apr 2020
Featured Wed, 9 Mar 2022

Aisar Khaled Teruja Bergandingan Dengan Syafie Naswip & Elizabeth Tan

Fuh, bukan biasa-biasa barisan pelakon filem ini!

error: Content is protected !!