familuv By: Yanie Baharom April 8, 2020 @ 5:00pm

Kalau punya wang simpanan yang mencukupi, tak perlu usik wang dalam akaun 2 KWSP

Prihatin dengan nasib rakyat yang terjejas sepanjang penularan wabak COVID-19, kerajaan mengumumkan pelbagai kemudahan menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi dan Bantuan Rakyat, baru-baru ini.

Ramai yang menarik nafas lega apabila Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan inisiatif I-Lestari  yang membolehkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berumur bawah 55 tahun membuat pengeluaran wang simpanan menerusi Akaun 2 untuk tempoh 12 bulan dengan kadar pengeluaran maksimum RM500.

Keprihatinan yang dipamerkan kerajaan itu sedikit sebanyak meringankan beban rakyat yang terjejas sepanjang penularan wabak COVID-19 sehingga ada yang kehilangan mata pencarian, dibuang kerja dan menutup perniagaan mereka.

Permohonan yang berkuatkuasa bermula 1 April 2020 lalu diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua tatkala berdepan dengan situasi getir ini.

Bagaimanapun kepada mereka yang sudah berumah tangga, dinasihatkan untuk berbincang dengan pasangan terlebih dahulu,  sama ada perlu atau tidak mengeluarkan duit KWSP, terutama mereka yang masih menerima pendapatan bulanan seperti biasa atau mempunyai simpanan yang mencukupi.

Ikuti perkongsian bermanfaat daripada pengguna Facebook bernama Firdaus Shakirin ini yang dapat dijadikan sebagai panduan.

Sesiapa yang tanya saya perlu atau tidak keluarkan duit daripada akaun 2 KWSP ini, maka nasihat saya begini:

1. Tengoklah simpanan dan situasi kewangan semasa keluarga anda, cukup atau tidak. Seandainya ditakdirkan keadaan sekarang ini berlarutan untuk tempoh yang lebih lama, cukup atau tidak menampung keperluan dengan simpanan yang anda ada.

2. Jika anda mempunyai perancangan untuk gunakan simpanan daripada akaun 2 itu untuk membiayai pengajian kolej/universiti anak-anak, menampung kos  perubatan, punya perancangan membeli atau bina rumah, maka tak perlulah guna atau keluarkannya buat sekarang.

3. Jika anda memang ada mengeluarkan akaun 2 untuk pengeluaran ansuran perumahan bulanan, maka tidak perlu guna untuk I-Lestari.

Foto: KWSP

Apa yang saya kongsikan ini, akhirnya berbalik kepada hak masing-masing kerana  keputusan si tangan anda.

Paling penting, berbincang dengan pasangan. Bagi saya jika bawa keluar, duit sudah ada di tangan, letaklah atau simpan dalam akaun simpanan kita sendiri.

Disiplin dan merancang kewangan dengan betul. Jangan guna selagi tidak perlu atau terdesak. Bila ada kecemasan sahaja baru boleh ambil.

Tapi kalau duit itu dalam KWSP, waktu kecemasan susah pula nak ambil kalau tidak menepati syarat-syarat pengeluaran.

Saya menggunakan kesempatan yang diberi untuk mengeluarkan duit sendiri sahaja. Hendak tunggu tua pun, tiada jaminan sempat sampai hari tua…

Pilihan di tangan anda!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Fri, 30 Nov 2018

Inilah Sebab Anda Perlu Beli Insurans Pelancongan & Panduan Ketika Membelinya

Jangan sangka ia tak berguna langsung; nanti menyesal.

Featured Tue, 1 Oct 2019

Sniker botol plastik, inisiatif Aldo selamatkan bumi

Dua penyelesaian masalah alam sekitar dalam satu kasut RPPL

Eat Travel Tue, 26 May 2020
Acara Mon, 29 Apr 2019

Bengkel i-Skil Hijab & Heels bantu wanita jana pendapatan sampingan

Kursus asas kemahiran mampu tingkatkan ekonomi keluarga

Eat Travel Mon, 26 Nov 2018

Felda Residence Hot Spring, Sauna Semula Jadi Wajib Dikunjungi

Mata air panas terkenal sebagai salah satu rawatan alternatif pelbagai penyakit kulit.

Featured Tue, 18 Sep 2018

Doktor Ini Dedahkan Amalan Diet Rendah Karbohidrat Boleh Tingkatkan Risiko Kematian!

Risiko kadar kematian lebih tinggi ke atas penghidap sakit jantung koronari, angin ahmar dan kanser yang mengamalkan diet ini!

Featured Wed, 24 Jul 2019
Featured Sat, 4 Apr 2020
familuv Mon, 17 Jun 2019

8 tanda bayi anda alami alahan dengan susu formula yang diberikan

Tidak dapat dinafikan bahawa susu badan ibu adalah sumber nutrien terbaik buat seseorang bayi itu. Malangnya bukan semua ibu berpeluang untuk menawarkan susu semula jadinya setiap kali si kecil ingin menyusu. Kadangkala mereka terpaksa bergantung […]

Featured Tue, 4 Feb 2020

| Live TV