Featured By: Fadzlena Jafar April 11, 2020 @ 9:12pm

KKM saran 3 amalan perlu dibudayakan selepas PKP berakhir

Kementerian Kesihatan (KKM) menggariskan tiga amalan yang perlu dijadikan budaya baharu dalam kalangan masyarakat di negara ini iaitu penjarakan sosial, kebersihan diri dan mengelakkan daripada perhimpunan sekiranya ingin memutuskan rantaian penularan COVID-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata berdasarkan unjuran yang dijalankan KKM mendapati amalan baharu itu berjaya menurunkan jumlah jangkitan COVID-19 berbanding negara yang tidak menguatkuasakan amalan berkenaan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. (Gambar NSTP/DANIAL SAAD)

Sehubungan itu, katanya, perubahan dalam gaya hidup yang diamalkan sejak PKP dilaksanakan 18 Mac 2020 itu perlu diteruskan khususnya selepas PKP berakhir sekiranya masyarakat ingin membantu memutuskan rantaian penularan COVID-19.

“Mungkin selepas fasa tiga PKP, kita tidak boleh kembali kepada kelaziman kita dalam kehidupan. Nasihat KKM, pertama masyarakat perlu mengamalkan penjarakan yang selamat dan kedua, tiada perhimpunan kerana perhimpunan akan membawa rakyat berhimpun.

“Perhimpunan juga akan menyebabkan kebarangkalian untuk jangkitan baharu atau kebolehjangkitan COVID-19 berlaku. Selain itu, penjagaan kebersihan diri dengan kerap membasuh tangan perlu diamalkan jika ingin memutuskan rantaian COVID-19 walaupun selepas PKP,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) melaporkan sebanyak 184 kes baharu positif COVID-19 dikesan sehingga jam 12 tengah hari, hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes jangkitan di Malaysia sebanyak 4,530 kes.

Jumlah kes yang sembuh dan dibenarkan keluar hospital mencecah 1,995 kes secara keseluruhan dengan pertambahan sebanyak 165 kes hari ini.

Bagaimanapun, sebanyak tiga kes kematian dicatatkan di negara ini sehingga jam 12 tengah hari tadi menjadikan jumlah kumulatif kes kematian sebanyak 73 kes.

Dr Noor Hisham berkata, KKM akan menilai keperluan aktiviti industri dan aktiviti harian masyarakat bagi mengurangkan kebolehjangkitan dalam kalangan komuniti sebelum menyediakan garis panduan bersesuaian sebagai persiapan pasca-PKP.

“Berdasarkan unjuran KKM, jangkitanCOVID-19 dalam komuniti boleh dibendung jika semua rakyat Malaysia bekerjasama dan patuh pada perintah duduk di rumah.

“Fokus kini adalah untuk mengurangkan kebolehjangkitan COVID-19 dalam komuniti terlebih dulu dan melihat cara terbaik untuk kita melaksanakan aktiviti yang mungkin perlu diubah untuk disesuaikan dengan keadaan sekarang,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 26 Mar 2020
Sihat Tue, 4 Sep 2018

Jika Anda Kembali Ke Pangkuan Kekasih Lama, Kesihatan Mental Anda Akan Terjejas. Biar Betul?

Jika anda nak get back together dengan ex, baca artikel ini dulu!

Eat Travel Wed, 9 Oct 2019

Destinasi percutian hujung minggu yang pasti berbaloi!

Lima tempat ini pasti memberikan ketenangan buat pengunjungnya

Featured Thu, 4 Feb 2021

PM Nasihat Agong Untuk Bubar Parlimen Selepas Covid-19 Reda

Semoga kita dapat melalui ujian ini dengan tabah!

Featured Sun, 2 Sep 2018

Anugerah Berprestij ABPBH Kembali Lagi, Jom Undi Artis Kegemaran Anda!

Tahun lepas, Fattah Amin dah menang kereta. Tahun ini siapa pula?

Featured Mon, 27 Apr 2020

Terlontar di Serada, Nysakapas bangkit mula langkah baru!

Keluar masuk kedai demi ilmu batik terap

Sihat Mon, 19 Nov 2018

Jangan Ambil Makanan Ini Kalau Tak Nak Sakit ‘Parah’ Ketika PMS!

Kalau salah makan, perut anda akan mengalami kekejangan yang teruk!

Featured Fri, 24 Sep 2021

Boleh Balik Kampung Dalam Masa 2-3 Minggu Lagi

Semalam, Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato Seri Ismail Yaakob mengumumkan kerajaan akan membenarkan rentas negeri apabila kadar vaksinasi negara mencapai 90% populasi dewasa. Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan pembukaan semula beberapa pusat pelancongan terkemuka. […]

Featured Thu, 18 Oct 2018
Featured Mon, 6 Jul 2020

Melangkah penuh bergaya dan selesa dengan kasut Skechers

Rekaan lebih kreatif dengan inovasi terkini

| Live TV