Featured By: Fadzlena Jafar May 29, 2020 @ 9:00pm

Kluster baharu dikesan dengan 100 peratus pesakit tidak bergejala

Penginapan sesak dan tidak mengamalkan penjarakan sosial yang selamat dikenal pasti punca penularan wabak COVID-19 dalam kalangan pekerja asing membabitkan kluster baharu yang dikesan Kementerian Kesihatan (KKM), hari ini.

Apa yang lebih membimbangkan, kesemua 24 kes baharu yang dikesan dalam Kluster Syarikat Pembersihan itu tidak bergejala, namun hasil saringan yang dijalankan atas inisiatif majikan menunjukkan mereka positif COVID-19.

Petugas di makmal membuat ujian pada sampel di Makmal Diagnostik MSU (MSU-DXL) . MSU merupakan antara Makmal Universiti yang terpilih oleh KKM bagi menyediakan perkhidmatan ujian Covid-19. NSTP/OSMAN ADNAN

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata perkembangan terbaharu itu membuktikan inisiatif majikan untuk membuat saringan sebelum pekerja mula bekerja dapat membantu mengelakkan penularan jangkitan COVID-19.

“Dalam kebanyakan kluster yang dikenal pasti oleh KKM, lebih 80 peratus adalah tidak bergejala dan dalam kluster baharu ini 100 peratus pekerja yang dikesan positif COVID-19 tidak bergejala. Mereka sudah diasingkan dan diberi rawatan, namun KKM sedang menyiasat punca jangkitan.

“Kluster Syarikat Pembersihan ini dikesan kerana inisiatif majikan yang bertanggungjawab untuk membuat saringan ke atas pekerja sebelum mula bekerja. Jika tidak dikesan, mungkin akan menjangkiti orang lain. Tahniah kepada majikan ini,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Penambahan 24 kes itu menjadikan jumlah kes baharu positif COVID-19 yang dikesan setakat jam 12 tengah hari 29 Mei 2020, sebanyak 103 kes menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia 7,732 kes.

Daripada jumlah itu, hanya tujuh kes import dikesan dan selebihnya adalah 96 kes penularan tempatan dengan 12 kes warganegara Malaysia dan 84 kes bukan warganegara.

Dr Noor Hisham berkata, lonjakan kes baharu dilaporkan pada hari ini adalah disebabkan jangkitan dalam kalangan bukan warganegara iaitu selain 24 kes daripada Kluster Syarikat Pembersihan, 53 kes lagi daripada Kluster Pedas yang menjalani saringan kedua selepas dikuarantin.

“Kluster Pedas dikesan pada awal Mei lalu dan seramai 786 orang kontak rapat dan ahli keluarga disaring serta dikuarantin. Jadi selepas dikuarantin selama 14 hari, mereka disaring sekali lagi dan didapati seramai 53 warganegara asing positif COVID-19 dan seorang warganegara Malaysia yang bekerja di kantin juga positif.

“Sehubungan itu, KKM menyambut baik pengumuman Menteri Sumber Manusia mengenai penguatkuasaan pindaan Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446). Isu ini sememangnya perlu ditangani segera bagi menambah baik penginapan golongan pekerja yang tidak kondusif dan boleh menjadi punca jangkitan pelbagai penyakit,” katanya.

Kontak rapat Kluster Pedas yang diasingkan pada 8 Mei 2020 kini didapati positif COVID-19 selepas dikuarantin 14 hari. (Gambar BERNAMA)

Menteri Sumber Manusia pada 27 Mei 2020, mengumumkan penguatkuasaan pindaan Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446). Pindaan itu  menambah baik Garis Panduan Penginapan Pekerja Asing 2018 yang disediakan oleh Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM).

Selain itu, majikan juga bertanggungjawab untuk memberi pendidikan kepada pekerja mereka mengenai amalan kebersihan, langkah pencegahan jangkitan COVID-19 di tempat tinggal dan juga pematuhan kepada pelbagai prosedur operasi standard (SOP) yang dibangunkan Kerajaan untuk industri termasuk pergerakan pekerja

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 7 May 2020
Gaya Hidup Fri, 27 Sep 2019
Gaya Hidup Wed, 5 Sep 2018
Featured Fri, 17 Apr 2020
Featured Tue, 20 Feb 2018

20 Foto Evolusi Fesyen Rihanna Dari 2005 Hingga Kini, Memang ‘Wow’!

Sejak muncul dengan lagunya Pon de Replay pada tahun 2005, Rihanna telah melakar namanya di arena seni bukan saja dengan lagu-lagu yang meletup, suara yang mantap, stage presence yang ikonik malah dia juga terkenal dengan citarasa fesyennya […]

Gaya Hidup Tue, 27 Nov 2018

25 Pekerjaan Dengan Gaji Paling Masyuk Di Malaysia, Cecah Lima Angka!

Demand Planning Manager merupakan kerjaya makan gaji dengan bayaran paling tinggi, wow!

Gaya Hidup Sun, 15 Apr 2018

Belajar Cara Mudah Untuk Mengikat Tali Leher, Boleh Pikat Encik Suami!

Mungkin si suami dah tahu cara ikatannya, tapi apa salahnya kalau si isteri ingin menunjukkan perasaan sayangnya melalui aksi intim itu?

Featured Thu, 21 Mar 2019

Raikan cinta anda dengan memenangi sebentuk cincin daripada Nazrin Jewellery! Ikuti 5 langkah mudah ini

Peraduan Kongsi & Menang Hijab & Heels tawar 5 bentuk cincin untuk dimenangi

Eat Travel Sun, 31 May 2020

Malaysia juga ada pasar terapung di Pulau Suri, Tumpat Kelantan

Tidak perlu ke Siam untuk menikmati pasar dalam sungai

Featured Thu, 12 Aug 2021

Abang Siti Sarah Sudah Ditidurkan, Doktor Mahu Rehatkan Paru-Paru

Abang Allahyarham Siti Sarah Raissuddin, Ahmad Firdous yang dimasukkan ke Hospital Serdang akibat positif COVID-19 telah dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) dan ditidurkan sejak jam 5 pagi tadi, boleh membolehkan paru-parunya berehat. Perkara itu […]

| Live TV