Featured By: tex_admin August 28, 2019 @ 6:08pm

Mahu memiliki tubuh idaman? Ambil tahu disiplin pemakanan yang sepatutnya diamalkan!

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Setiap orang menginginkan badan yang sihat dan ideal, sesuai dengan ketinggian yang dimiliki, taapi adakah kemahuan yang diidamkan itu selaras dengan tindakan yang dilakukan?

Jangan hanya setakat di mulut sahaja melafazkan kata mahu kurus dan sihat, sedang kenyataannya anda makan sesuka hati tanpa mengira akan kalori dan karbohidrat yang diambil setiap hari.

Mungkin di saat tubuh semakin mengembang dan  jarum penimbang mula menunjukkan angka yang kian besar, ketika itulah anda baru terfikir dan merancang untuk memulakan diet.  

Akan tetapi apabila anda berdiet, berat badan anda tidak menunjukkan sebarang penurunan. Mungkinkah ada kesilapan yang berlaku ketika anda berdiet.

Cuba renung semula adakah teknik diet yang dilakukan tidak berkesan atau anda yang tidak mengikuti dengan betul apa yang disarankan dalam program diet berkenana.

Kenyataannya, jangan sekali-kali menyalahkan situasi jika diet anda tidak berkesan. Langkah terbaik ialah srukturkan semula pelan pemakanan anda dan elok juga jika anda mengetahui kesalahan lazim yang sering dilakukan tanpa sengaja dalam program diet yang diikuti.

Antara kesilapan yang sering dilakukan ialah:

1. Tidak bersarapan 

Mungkin ada dalam kalangan anda yang berfikiran bahawa tindakan tidak mengambil  sarapan pagi dapat mengurangkan jumlah pengambilan kalori seharian anda. Tindakan ini adalah sangat tidak betul sebenarnya kerana badan memerlukan tenaga di awal pagi, jadi anda perlu mengambil makanan untuk membekalkan tenaga pada badan ! Kajian mendapati bahawa mereka yang tidak bersarapan akan cepat berasa lapar dan akhirnya akan makan lebih banyak berbanding mereka yang bersarapan.

Makanan seperti telur rebus yang berasaskan protein amat disarankan untuk sarapan pagi kerana ianya dapat membantu  untuk anda berasa lebih kenyang sepanjang hari.

2. Kurang hasil tenusu

Foto: Says.com

Kajian juga menunjukkan badan mampu untuk membakar lebih kalori apabila kandungan kalsium di dalam badan mencukupi. Apabila anda ingin mengurangkan berat badan, kebiasaannya pengambilan keju dan susu tidak disarankan tetapi tidak perlulah menolaknya sehingga anda tidak mengambilnya langsung.

Yogut dan susu lemak rendah adalah contoh hasil tenusu yang mempunyai jumlah kalori yang sedikit, jadi anda boleh mengambilnya dalam jumlah yang terkawal.

3. Tidak makan dengan kadar yang mencukupi 

Foto: Tribunnews.com

Hidangan yang tidak mencukupi boleh menurunkan tahap metabolisme badan. Anda perlu peka mengenai kadar keaktifan metabolisme kerana jika metabolisme badan aktif, makanan yang diambil tidak akan disimpan menjadi lemak di dalam badan.

Untuk meningkatkan tahap metabolisme, anda perlu makan setiap tempoh tiga hingga empat jam.  Kajian mendapati seseorang yang memakan beberapa hidangan kecil dan snek dapat mengawal rasa lapar serta dapat mengurangkan berat badan.

Snek yang sihat seperti kacang badam atau buah- buahan amat disarankan  di antara waktu sarapan dan tengah hari jika tempoh kedua-dua waktu tersebut lebih daripada empat jam. 

4. Waktu rehat 

Waktu rehat atau lebih dikenali dengan panggilan ‘cheat day’ adalah di mana satu hari dalam seminggu anda boleh makan makanan yang lazat tanpa mengira kalori atau dan lemak. Ia juga boleh menyebabkan segala usaha anda selama berhari-hari musnah dalam sekelip mata sahaja.

Terpulang kepada anda sama ada mahu memberi kelonggaran pada badan atau menerskan diet seperti biasa tanpa perlu ada ‘cheat day.’ Bagaimanapun, jika anda memilih memasukkan ‘cheat day’ ke dalam pelan diet anda, natijahnya pasti ada. Fikirkan usaha anda selama ini.

Masalah ini boleh diatasi apabila anda menggantikan ‘cheat day’ dengan ‘cheat meal’ untuk setiap minggu. Sebagai contoh, memakan makanan segera hanya sekali di hari tersebut dan bukannya untuk sepanjang hari.  

5. Diet dengan jangka masa yang pendek 

Bila anda mendengar perkataan diet, ramai menganggap ia sebagai suatu program 12 minggu ataupun diet atas sebab-sebab tertentu seperti adanya perkahwinan, reunion atau temu duga. Diet seperti ini amat sukar untuk anda memperoleh tubuh ideal. Diet seharusnya menjadi amalan sepanjang masa, tanpa perlu syarat tertentu untuk melakukannya. 

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda yang mahu memiliki tubuh ideal!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 26 Jun 2018

Pening Kepala Sebab Pokai Beraya? Ini Tip Untuk Tebalkan Kembali Dompet Anda

Mulalah tertanya-tanya, cukup ke duit yang ada untuk survive?

Featured Tue, 19 May 2020
Featured Thu, 9 Apr 2020
Gaya Hidup Thu, 5 Apr 2018

Anda Rasa Yang Mana Di Antara Dua Jenis Makanan Ini Ada Lebih Banyak Kalori?

Gambar-gambar menunjukkan yang ada sesetengah makanan yang anda ingat sihat sebenarnya tak.

Featured Tue, 24 Apr 2018

Awas! Ketahui 6 Jenis Bahan Bahaya Dalam Produk Kecantikan

Sesetengah produk tersebut mengandungi bahan-bahan kimia yang sangat bahaya bukan sahaja untuk kulit tetapi kesihatan kita.

Gaya Hidup Sun, 16 Dec 2018

‘Atuk Harimau’ Suka Jaga Badan, Hari-Hari Bersenam!

Tak sakit pinggang ke Atuk jalan begitu?

Featured Sat, 21 Mar 2020

Baju kurung dan abaya tetap bergaya merentas masa

Persalinan malar segar sepanjang zaman

familuv Thu, 3 Jan 2019

6 Petanda Anda Keguguran Kandungan Ketika Hamil

Ada tanda yang tak perlu dikhuatiri pun.

Featured Mon, 1 Jul 2019

Ulam bawa kebaikan seribu khasiat

Dah tahu kebaikannya, jadi masukkan ia ke dalam senarai menu utama!

Featured Mon, 13 Aug 2018

Tahukah Anda Baking Soda Boleh Menyebabkan Iritasi Pada Kulit Wajah?

Penggunaan baking soda dalam perawatan kulit dapat memberikan kesan yang buruk.

| Live TV