Featured By: tex_admin September 24, 2019 @ 2:46pm

Malu dengan perut buncit? Hilangkannya dengan senaman ini

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Perut buncit bukan masalah bagi pada sesetengah individu, namun bagi wanita yang mementingkan kesempurnaan jika memiliki perut sedemikian, ia menjadi satu gangguan yang agak merisaukan sebenarnya.

Ini kerana jika memiliki perut buncit, gaya berpakaian mereka mungkin terbatas disebabkan masalah perut yang timbul seterusnya ia akan menyebabkan anda kehilangan keyakinan diri selain menganggu aktiviti harian anda. 

Punca terjadinya perut buncit dipengaruhi oleh  pengambilan kalori, penuaan, genetik, kurang bergerak dan kurang tidur. Sesetengah orang mengamalkan diet yang sihat akan tetapi perut buncit masih kelihatan. 

Mengapakah perkara sedemikian berlaku? Diet sahaja tidak mencukupi untuk menghilangkan perut buncit. Diet dan senaman harus dilakukan bersama-sama. 

Ini antara senaman yang anda boleh cuba lakukan di rumah untuk menghilangkan perut buncit.

1. Squat

Panduan untuk melakukan squad. Foto: self.com

 Senaman ini bukan sahaja dapat mengempiskan perut malah ia juga bertujuan mencantikkan punggung dan mengecilkan paha. 

Caranya mudah sahaja, iaitu dengan mengangkangkan kaki agar selari dengan bahu, kemudian turunkan punggung anda seperti anda mahu duduk di atas kerusi. Kemudian bangun dan ulang semula sebanyak mana yang anda mampu. 

2. Plank 

Foto: popsugar.com

Senaman ini seakan-akan tekan tubi akan tetapi bezanya hanyalah anda perlu menahan dengan posisi tanpa naik atau turun. 

Senaman ini nampak mudah, akan tetapi bila anda sudah melakukannya, anda akan terasa kesan daripada senaman yang dilakukan. Anda perlu memastikan badan anda tidak melengkung. Cuba untuk bertahan selama satu minit dan apabila daya ketahanan badan anda meningkat, cuba tingkatkan masa bertahan sedikit demi sedikit. 

3. Gerakan yoga cobra pose

Foto: yogajournal.com

Gerakan yoga ini yang dipanggil cobra pose bagus untuk anda yang mengalami sakit pada punggung dan gangguan pernafasan. Selain itu, jika dilakukan secara konsisten ia dapat membantu menghilangkan lemak di bahagian perut dan juga gangguan pencernaan. 

Caranya, anda perlu berbaring dalam posisi meniarap. Kemudian letakkan kedua belah tangan di bawah bahu, dekatkan dengan ketiak lalu angkatkan bahagian atas badan anda secara perlahan seperti cobra dan tahan posisi ini selama satu minit. 

4. Senaman kayuhan basikal

Jangan risau! Senaman ini tidak memerlukan basikal. Anda hanya perlu berbaring di lantai lalu letakkan tangan di bawah kepala anda. 

Kemudian naikkan kaki ke atas dan buat gerakan seperti anda sedang mengayuh basikal. Jika anda melakukannya dengan betul, anda akan rasa tekanan pada otot perut. 

5. Leg raise

Foto: vanillakismis.com

Senaman ini juga dapat membantu anda dalam mengempiskan perut. Caranya amat mudah dengan meletakkan kedua-dua belah tangan di sisi. Kemudian, angkat kedua belah kaki ke atas dan ulangi sebanyak mana yang anda mampu. Paling penting angkat semula kaki sebelum ia mencecah lantai. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 19 Mar 2021
Featured Thu, 11 Nov 2021

“Semua Ada Pendapat Sendiri…” – Cara ‘Hosting’ Lagu Cinta Kita 3 Dikritik, Ain Edruce Tak Kisah

Pelakon dan pengacara, Ain Edruce tidak mengambil kisah mengenai komen netizen yang mengkritiknya sebagai pengacara program Lagu Cinta Kita 3 (LCK3). Menurut Ain, dia tidak mengambil peduli kritikan sebegitu kerana dia akan berbincang dengan pengarah

Featured Fri, 26 Nov 2021
Featured Mon, 1 Aug 2022

Luah Rasa Syukur Walau Diuji, Syifa Melvin Imbau Kenangan Di Tanah Suci – “Umrah Kali Ini Lain Macam Sikit”

MasyaAllah, nikmat yang tak terhingga bila doa yang kita hajati dimakbulkan serta merta 😇

Featured Wed, 24 Nov 2021

“Terima Kasih Kak Ana 16 Tahun Dengan Kami” – Sebaknya! Satu Keluarga Menangis Tak Sanggup Lepaskan Pembantu Rumah

Ramai rakyat Malaysia menggunakan khidmat pembantu rumah warga asing untuk meringankan beban menjaga anak, menguruskan rumah dan sebagainya. Namun, sekiranya perkhidmatan yang ditawarkan oleh pembantu rumah itu ikhlas dan telus, malah lama kelamaan ia pasti

Featured Thu, 14 Feb 2019
Featured Tue, 30 Nov 2021
Featured Fri, 11 May 2018

Selebriti Tempatan Ucap Tahniah Buat Tun M, Perdana Menteri Ke-7

Kegembiraan turut dikongsikan oleh selebriti-selebriti tempatan apabila Tun Mahathir menang dan bergelar Perdana Menteri yang ke-7.

| Live TV