Sago Gula Melaka, antara pencuci mulut yang cukup popular sepanjang Ramadan. Dengan rasa lemak manisnya, hasil gabungan santan pekat dan sirap gula Melaka, tidak hairanlah mengapa hidangan klasik ini kekal digemari ramai.
Anda boleh cuba membuatnya di rumah kerana resipinya ringkas dan amat mudah disediakan. Bagi mereka yang 1st trial menghasilkan Sago Gula Melaka, boleh ikuti panduan resipi dan cara memasak seperti dilampirkan di bawah ini.
Bahan-bahan sago
– 5 cawan air
– 1 1/2 cawan sago
Bahan-bahan (kuah santan):
– 2 cawan santan
– Daun pandan
Bahan-bahan (sirap gula melaka):
– 1/2 cawan air
– 200g gula melaka
– 1/4 sudu kecil garam
Cara-cara:
1. Untuk memasak sago, panaskan air dan masukkan sago. Kacau 15 minit hingga masak.
2. Sejukkan 30 minit.
3. Untuk kuah santan, didihkan santan dengan daun pandan.
4. Untuk sirap gula melaka, didihkn air, gula melaka dan garam sehingga pekat.
5. Hidangkan sago bersama kuah santan dan sirap gula melaka.
6. Anda juga boleh tambahkan pewarna merah, hijau, kuning, ros, pandan atau jagung pada sago untuk impak yang lebih mengancam! Selain itu, anda boleh mencantikkan hidangan anda dengan buah-buahan seperti laici, hirisan nangka, buah delima, mangga dan strawberi.
Sumber : Says
Video: YouTube