Featured By: Yanie Baharom November 23, 2018 @ 4:00pm

Tahukah Kamu Ladies, Lelaki Turn Off Melihat Wanita Bersolek Tebal!

Makeup bagaikan sahabat kepada wanita. Tanpanya, sebahagian besar wanita tak bisa melangkah dengan penuh berkeyakinan.

Tambah-tambah lagi zaman sekarang ini, wanita semacam obses dengan kecantikan dan menetapkan standard yang tinggi dalam berpenampilan.

Dari hujung rambut hingga hujung kaki, serba-serbi harus tip top! Walaupun sekadar bersiar-siar atau outing session with girlfriends. Ada sesetengahnya tu mengalahkan selebriti! Tak sah tanpa memakai bulu mata palsu!

Jika wanita berpendapat merias diri dengan solekan tebal atau berbulu mata palsu membuatkan mereka kelihatan paling cantik, berbeza pula penerimaannya dari sudut pandang seorang lelaki.

Ternyata lelaki tidak suka wanita dengan riasan wajah berlebihan. Malah mereka lebih menghargai kecantikan asli seseorang wanita berbanding fake beauty!

Foto: Brighton Fashion Week

Kalau tidak percaya, jom kita kita lihat review di bawah yang dibuat berdasarkan pandangan lelaki berhubung solekan wanita oleh sebuah portal.

1. Bulu mata terlalu tebal

Tidak ada yang salah dengan bulu mata yang lebih lentik dan tebal. Namun, sebaiknya hindari penggunaan bulu mata palsu yang terlalu tebal. Ini kerana lelaki berpendapat bulu mata palsu yang terlalu panjang dan tebal mengganggu penampilan wanita.

2. Lipstik dengan warna menjolok mata

Jika kamu memikirkan bahawa lelaki akan tergoda dengan bibir merahmu, maroon, jingga atau coklat yang dipakai kamu, itu salah sama sekali.

Seperti disebutkan di bahagian atas lelaki sukakan wanita yang natural. Bukan saja tidak sukakan lipstik yang menjolok mata bahkan lelaki juga tidak suka pada wanita berbibir tebal seperti Kylie Jenner yang tidak asli.

3. Pipi merah

Pewarna pipi yang terlalu merah, membuatkan anda kelihatan seperti badut dimata lelaki. Bagi lelaki solekan tebal termasuk memakai pemerah pipi yang berlebihan, salah satu cara wanita tidak berkeyakinan yang cuba menutup kelemahan diri.

4. Pembayang mata terlalu tebal

Pemakaian eye shadow atau pembayang mata sememangnya dapat memberikan efek luar biasa kepada penampilan wanita. Namun tahukah anda lelaki tidak menyukainya lebih-lebih lagi pembayang mata dengan warna terang seperti merah, biru, hijau dan smokey.

Lelaki berpendapat wanita yang memakai pembayang mata terlalu tebal kelihatan seperti panda. Jika anda merasakan solekan doll itu cantik, tetapi tidak di mata lelaki.

Pendek kata, lelaki tidak suka ada gangguan berlebihan di wajah seorang perempuan lebih-lebih lagi teman wanita atau isteri mereka.

Lelaki suka wanita dengan kecantikan yang real bukan fake!

5. Bedak terlalu tebal

Dalam senarai jenis solekan yang tidak disukai lelaki, pemakaian bedak asas yang tebal adalah yang paling lelaki anti sekali.

Pada pandangan lelaki, wanita tampak buruk jika dengan bedak seinci. Apalagi kalau rona kulit di bahagian muka dan leher tidak sekata. Barangkali lelaki boleh menjadi stress melihatnya!

Akhir kata, hargailah kecantikan semula jadi anda wahai wanita. Tidak mengapa sekiranya kurang cantik kerana yang paling mustahak sekali adalah kecantikan hati yang akan membuatkan anda terlihat sangat istimewa. 

Sumber: Glitzmedia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 21 Feb 2018

Apa silapnya? Umur Baru 20-an, Tapi Nampak Macam 40-an

Tua sebelum usia, pasti anda tidak mahu perkara ini berlaku terhadap diri sendiri. Apa perasaan anda apabila ada orang yang meneka umur anda jauh lebih berusia daripada usia sebenar?

Featured Mon, 11 May 2020

Keracunan makanan, sakitnya lebih teruk daripada bersalin!

Ketahui beza keracunan makanan, cirit-birit

Featured Wed, 31 Mar 2021

“Rindu Itu Tak Pernah Padam” – Genap 30 Tahun Kerjaya, Datuk Nora Tampil Kembali Dengan Naluri..

Siapa tidak mengenali Datuk Nora Ariffin. Suaranya yang lunak lagi lembut dalam mengalunkan lagu genre pop, balada dan R & B pasti menawan halwa telinga ramai pendengar. Setelah genap 30 tahun perjalanan kerjaya seni Nora, […]

Featured Fri, 17 Apr 2020
Featured Mon, 1 Jun 2020
Featured Thu, 29 Nov 2018

Puma Suede Kolaborasi Menawan Khusus Buat Peminat Barbie!

Puma X Barbie didatangkan dalam warna merah jambu dan hitam.

familuv Wed, 20 May 2020

Contohi Agong dan Raja Permaisuri yang kerap berpegangan tangan

Kuasa sentuhan mampu meredakan kesakitan

Featured Mon, 9 Mar 2020

Cik Puan Sofie kesayangan rakyat Kelantan!

Sentiasa tampil manis, kelibatnya dinanti.

familuv Fri, 12 Oct 2018

Anak Tiba-Tiba Muntah, Ini Cara Untuk Hadapinya

Apabila anak muntah, dia akan kehilangan banyak cecair dalam badan!

Featured Tue, 31 Mar 2020

| Live TV