Featured By: Yanie Baharom November 23, 2018 @ 4:00pm

Tahukah Kamu Ladies, Lelaki Turn Off Melihat Wanita Bersolek Tebal!

Makeup bagaikan sahabat kepada wanita. Tanpanya, sebahagian besar wanita tak bisa melangkah dengan penuh berkeyakinan.

Tambah-tambah lagi zaman sekarang ini, wanita semacam obses dengan kecantikan dan menetapkan standard yang tinggi dalam berpenampilan.

Dari hujung rambut hingga hujung kaki, serba-serbi harus tip top! Walaupun sekadar bersiar-siar atau outing session with girlfriends. Ada sesetengahnya tu mengalahkan selebriti! Tak sah tanpa memakai bulu mata palsu!

Jika wanita berpendapat merias diri dengan solekan tebal atau berbulu mata palsu membuatkan mereka kelihatan paling cantik, berbeza pula penerimaannya dari sudut pandang seorang lelaki.

Ternyata lelaki tidak suka wanita dengan riasan wajah berlebihan. Malah mereka lebih menghargai kecantikan asli seseorang wanita berbanding fake beauty!

Foto: Brighton Fashion Week

Kalau tidak percaya, jom kita kita lihat review di bawah yang dibuat berdasarkan pandangan lelaki berhubung solekan wanita oleh sebuah portal.

1. Bulu mata terlalu tebal

Tidak ada yang salah dengan bulu mata yang lebih lentik dan tebal. Namun, sebaiknya hindari penggunaan bulu mata palsu yang terlalu tebal. Ini kerana lelaki berpendapat bulu mata palsu yang terlalu panjang dan tebal mengganggu penampilan wanita.

2. Lipstik dengan warna menjolok mata

Jika kamu memikirkan bahawa lelaki akan tergoda dengan bibir merahmu, maroon, jingga atau coklat yang dipakai kamu, itu salah sama sekali.

Seperti disebutkan di bahagian atas lelaki sukakan wanita yang natural. Bukan saja tidak sukakan lipstik yang menjolok mata bahkan lelaki juga tidak suka pada wanita berbibir tebal seperti Kylie Jenner yang tidak asli.

3. Pipi merah

Pewarna pipi yang terlalu merah, membuatkan anda kelihatan seperti badut dimata lelaki. Bagi lelaki solekan tebal termasuk memakai pemerah pipi yang berlebihan, salah satu cara wanita tidak berkeyakinan yang cuba menutup kelemahan diri.

4. Pembayang mata terlalu tebal

Pemakaian eye shadow atau pembayang mata sememangnya dapat memberikan efek luar biasa kepada penampilan wanita. Namun tahukah anda lelaki tidak menyukainya lebih-lebih lagi pembayang mata dengan warna terang seperti merah, biru, hijau dan smokey.

Lelaki berpendapat wanita yang memakai pembayang mata terlalu tebal kelihatan seperti panda. Jika anda merasakan solekan doll itu cantik, tetapi tidak di mata lelaki.

Pendek kata, lelaki tidak suka ada gangguan berlebihan di wajah seorang perempuan lebih-lebih lagi teman wanita atau isteri mereka.

Lelaki suka wanita dengan kecantikan yang real bukan fake!

5. Bedak terlalu tebal

Dalam senarai jenis solekan yang tidak disukai lelaki, pemakaian bedak asas yang tebal adalah yang paling lelaki anti sekali.

Pada pandangan lelaki, wanita tampak buruk jika dengan bedak seinci. Apalagi kalau rona kulit di bahagian muka dan leher tidak sekata. Barangkali lelaki boleh menjadi stress melihatnya!

Akhir kata, hargailah kecantikan semula jadi anda wahai wanita. Tidak mengapa sekiranya kurang cantik kerana yang paling mustahak sekali adalah kecantikan hati yang akan membuatkan anda terlihat sangat istimewa. 

Sumber: Glitzmedia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 28 Jun 2022

Sering Dijodohkan, Shuib Akui Masih Belum Bersedia – “Zara Zya Manis Orangnya…”

Kalau ada jodoh tak kemana kan? Tapi hormatlah perasaan Shuib juga yang kehilangan isteri tercinta 😌

Featured Fri, 13 Aug 2021

“Hati Saya Tersentak Baca Surah Ar-Rahman”- Betty Rahmad Kini Bertudung

Pelakon, Betty Rahmad yang juga adik kepada pengarah Erma Fatima dan pelakon Datin Seri Umie Aida berkongsi kisah penghijrahannya bersempena Awal Muharram Selasa lalu. Menerusi laman Instagramnya, Betty berkongsi kisah penghijrahannya setelah melihat anaknya, Ardy

Oh Lawa Sat, 8 Dec 2018

Authentic Gaya Peranakan Melatari Rekaan Tahun Baru Cina Innai Red. Love Semuanya!

Setiap helaian yang dihasilkan membuatkan kamu mahu memiliki kesemuanya!

Featured Mon, 19 Sep 2022

| Live TV