Featured By: Fadzlena Jafar April 10, 2020 @ 5:57pm

Tempoh PKP dilanjutkan sehingga 28 April

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan selama dua minggu bermula 15 April sehingga 28 April ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan perlanjutan PKP itu, berkata meskipun jumlah kes baharu yang positif COVID-19 menunjukkan penurunan sejak beberapa hari lalu, kawalan perlu dilakukan untuk tempoh dua minggu lagi bagi memastikan penularan wabak itu dapat dibendung sepenuhnya.

Katanya, perlanjutan tempoh PKP sehingga 28 April ini diharap dapat memberi peluang kepada petugas kesihatan untuk memberi tumpuan pada kumpulan sasar yang dikenal pasti menjadi punca penularan COVID-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan tempoh PKP dilanjutkan bermula 15 April sehingga 28 April 2020. (Gambar BERNAMA)

“Penularan wabak ini masih pada peringkat pertengahan dan memerlukan tindakan pencegahan serta kawalan yang berterusan, malah usaha mencegah wabak ini mesti diperhebatkan lagi bagi memutuskan rantaian penularan jangkitan. Ini termasuk memberi tumpuan khusus kepada kumpulan sasar yang dikenal pasti menjadi punca penularan wabak ini.

“Sehubungan itu, berdasarkan nasihat daripada Kementerian Kesihatan (KKM) dan pakar-pakar perubatan, Kerajaan memutuskan untuk melanjutkan pelaksanaan PKP untuk tempoh dua minggu lagi, iaitu dari 15 April hingga 28 April 2020,” katanya pada perutusan khas berhubung COVID-19, hari ini.

Ketika ini, usaha yang dijalankan Kerajaan dalam memerangi wabak COVID-19 menunjukkan perkembangan positif.  Jumlah kes jangkitan COVID-19 di negara ini  berada pada kadar terkawal iaitu 7 peratus, berbanding penanda aras 10 peratus yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Kadar kematian akibat wabak ini di Malaysia juga adalah rendah, iaitu 1.6 peratus berbanding 5.8 peratus kadar kematian pada peringkat dunia.

Selain itu, setakat ini seramai 1,830 atau 43 peratus pesakit disahkan sembuh dan dibenarkan keluar dari hospital, malah hari ini sahaja jumlah pesakit yang pulih ialah seramai 220 orang, melebihi jumlah kes positif baharu iaitu sebanyak 118 kes.

Perlanjutan tempoh PKP diharap dapat memberi peluang kepada petugas kesihatan melakukan saringan terhadap kumpilan sasar. (Gambar hiasan/NSTP/MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI)

Muhyiddin berkata, tindakan untuk melanjutkan tempoh PKP adalah selaras dengan pandangan WHO yang menyarankan supaya negara yang terkesan akibat COVID-19 untuk tidak menamatkan PKP terlalu awal.

“Sepertimana yang berlaku di beberapa buah negara, penularan wabak ini meningkat semula apabila PKP ditamatkan. Apa yang saya hendak sebutkan di sini ialah kita mesti bersedia untuk berhadapan dengan situasi ini bagi satu tempoh masa yang agak lebih lama.

“Ianya mungkin berlarutan untuk tempoh beberapa bulan, sebelum kita dapat betul-betul memastikan penularan wabak ini diatasi 100 peratus.,” katanya.

Beliau mengingatkan rakyat supaya mematuhi PKP sekiranya sayangkan keluarga, termasuk menukar cara hidup dengan mengamalkan penjarakan sosial dan menjaga kebersihan diri.

Berikutan perlanjutan tempoh pelaksanaan PKP, Muhyiddin turut mengumumkan penangguhan sesi persekolahan, namun murid perlu mengikuti proses pembelajaran dari rumah seperti yang disediakan Kementerian Pendidikan (KPM) khususnya pihak sekolah.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 30 Jul 2018

10 Kebaikan Membedung Bayi Yang Anda Tidak Tahu

Bayi yang dibedung lebih lena tidur berbanding bayi yang tidak dibedung.

familuv Mon, 1 Jun 2020
Featured Sat, 14 Dec 2019
Featured Wed, 25 Jul 2018
Featured Fri, 6 Dec 2019
Featured Thu, 6 May 2021

BPR Fasa 2: Kadar Pembayaran Kepada Penerima Ditambahbaik Sehingga RM600

Umum maklum, pembayaran Bantuan Prihatin Rakyat fasa kedua telah dilakukan pada 7 Mei lalu. Justeru, Kementerian Kewangan memaklumkan bahawa terdapat penambahbaikan kadar bayaran kepada penerima. Jika dahulu penerima daripada kategori isi rumah menerima RM300 dan […]

Featured Thu, 30 Jan 2020
Featured Tue, 9 Mar 2021
Featured Fri, 7 May 2021

Alif Satar Akui Teruja Sertai ICSYV4

Rancangan realiti kegemaran ramai I Can See Your Voice Malaysia musim ke-4 bakal membuka tirai dengan edisi raya pada musim ini. Untuk musim ini, kehadiran penyanyi, pelakon dan pengacara Alif Satar nampaknya  memeriahkan lagi kehangatan program […]

familuv Mon, 13 Apr 2020

Bunuh ibu kerana ketagih permainan dalam talian

Ketahui tanda-tanda ketagihan gajet!

| Live TV